M
o
r
e
t
h
a
n
1
0
0
D
e
s
i
g
n
E
v
e
n
t
s
i
n
t
h
e
c
i
t
y
Brussels Design September - Intro slide 1
Brussels Design September - Intro slide 2
Brussels Design September - Intro slide 3
Brussels Design September - Intro slide 4
50
100%
SHOPS & BRANDS

Ahooga

Het Design September team rijdt op een Ahooga Bike

Ahooga is een onomatopee.

Het is het geluid van een antieke auto-claxon uit het jaar 1920.

Een mijlpaal in de geschiedenis van mobiliteit. In filmindustrie werd het al snel een geluidseffect voor verbazing, opwinding en andere emoties.

Dit geluid is nu ook een kreet die Ahoogers elkaar toewerpen op straat.

Bij Ahooga geloven we dat de elektrische fiets een belangrijke rol kan spelen in de transformatie van steden. We zijn ons er echter van bewust dat Li-Ion-accu's een belangrijke milieuimpact hebben. Hoe zwaarder de fiets, hoe groter ook het verbruik.

Daarom ontwerpen we hyperlichte fietsen. Met ons uniek hybride concept blijft het rijden op een Ahooga aangenaam, zelfs als je elektrische ondersteuning uitschakelt.

Je kan er dus voor kiezen om vooral te fietsen zonder elektrische assistentie en deze alleen in te schakelen op heuvels of bij tegenwind.

7.09 30.09

Av. Louise 259, 1050 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

AIME - Art et art de vivre

Een nieuwe plek die « art & art-de-vivre » laat zien via het werk van Belgische en Europese kunstenaars en ontwerpers
De twee modeontwerpsters Annelies Bruneel en Ramona Wilmes, achter de merken Atelier Annelies Bruneel en MONA WIE, bundelen hun krachten om een nieuwe tijdelijke concept store te openen in het RTT-gebouw aan de Zavel in Brussel (voorheen de TASCHEN-winkel). In de context van de huidige situatie willen zij perspectieven creëren voor ontwerpers en kunstenaars door hun de mogelijkheid te bieden om hun werk te presenteren op een iconische plaats, potentiële klanten te ontmoeten en samen te werken. De concept store opent voor het eerst de deuren op zondag 19 september, met openingsevent op 23 september, en loopt tot het einde van het jaar.

In de concept store zal het werk van onafhankelijke mode ontwerpers en designers evenals kunstenaars te zien zijn. De deelnemers zijn geselecteerd op basis van criteria zoals verfijnd design, hoogwaardige kwaliteit, vakmanschap, lokale of Europese productie en duurzaamheid. Naast Atelier Annelies Bruneel en MONA WIE, vinden we : [Erica Hinyot, Neeltje De Vries, Marinette, Geert De Taeye, Linea Sartoriale]. De line-up van kunstenaars en ontwerpers verandert regelmatig en vernissages en concerten zullen plaatsvinden tijdens de gehele duur van de concept store.

De projectleiders hebben samengewerkt met Marco Rocha, een Portugese retail architect, Libeco, Casalis en Studio Part om een modern-warme en unieke ruimte te scheppen.

“In een maatschappij die gemakkelijk, snel en tof vooropstelt, gaat het authentieke verhaal verloren. De kunst van het leven is je eigen verhaal laten zien en dat te laten zijn door je te omringen met ondersteunende en mooie dingen. In de concept store bieden we tijd, ruimte en verbinding met het verhaal en het werk van elk van de geselecteerde makers. ”

Deze concept store steunt ook diegenen die het zwaarst getroffen zijn door de crisis door een deel van de gegenereerde inkomsten te doneren aan geselecteerde NGO's, zoals Nasci. 


Met plezier boeken we graag voor u een afspraak voor een interview met ons of een van de makers.

19.09 27.12

Rue Lebeau 16-18, 1000 Bruxelles

DESIGN THINKING

Aménagement Urbain - Collectif Dallas

We profiteren van het vertrek van de auto's van de opritten om een gedeeltelijke demineralisatie van de opritten voor te stellen.

Dankzij technieken van boren en zagen van de grond slagen we erin om nieuwe constructie-elementen in asfalt en beton te extraheren, waardoor de hellingen worden beschouwd als een steengroeve waaruit een lokaal materiaal komt.

Dit materiaal wordt gebruikt bij de constructie van kleine meubels, waardoor de opritten een nieuwe bestemming krijgen.

De uitgravingen (boren en zagen) die het mogelijk maken om dit materiaal te produceren, herstellen de toegang tot de grond en maken de beplanting van deze ruimte mogelijk, altijd mineraal.

7.09 30.09

Rampe du Palais de Justice (côté Rue des Minimes), 1000 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

Anna, Kika et les autres...

De nieuwe winkel van Anna K. bevindt zich op 90 A, rue du Page in Elsene. In deze tijdloze doos vind je het hele universum van de ontwerpster: van haar sieraden creaties tot haar populaire en betaalbare selecties, waaronder een reeks accessoires, foto's, schetsen, geuren, toegewijde producten tot het welzijn. De creaties worden lokaal geproduceerd in het kader op slow-consumption. Hier, overheerst het gedeelde moment. Samenkomen om beter te vinden.

7.09 30.09

Rue du Page 90a, 1050 Ixelles

ARTS & CRAFTS

Antoine Ellyton Luminaires

Ik bedenk en maak authentieke lichtarmaturen. Geïnspireerd door de artistieke stromingen van de twintigste eeuw, bouw en monteer ik geometrische vormen om resoluut hedendaagse objecten te creëren. De heldere en strakke lijnen geven hun dan ook een tijdloos karakter. Met veel aandacht voor licht, bestudeer ik elke lamp zodat ze een zacht en warm licht verspreidt, van verschillende intensiteit naargelang het model om uw interieur met discretie en elegantie te bekleden.

Daar ik een ambachts-meubelmaker ben die veel waarde aan ecologie hecht, gebruik ik een nobel, lokaal en hernieuwbaar materiaal. Ik werk uitsluitend met massief eik van teruggewonnen meubels of uit Europese bossen. Deze ethische keuze impliceert een veeleisende en nauwgezette vakmanschap en verzekert de stevigheid en duurzaamheid van mijn creaties.

25.09 26.09

Rue Dieudonné Lefèvre 37, 1020 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Atelier 178

Het Atelier 178 werd opgericht in 2018 door Miline Van Houtte en is een Boetiek atelier in het centrum van Brussel, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van luxe lederwaren. OP MAAT Wij bieden een lijn van op maat gemaakte tassen en accessoires, maar ook een hele reeks op maat gemaakte producten. De klant selecteert het model dat het beste aan zijn wensen en levensstijl voldoet, kiest het leer, de voering, de gewenste binnenzakken, de kleur van de draad ... FULL SERVICE Van ontwerp tot prototype, met inbegrip van materiaal inkoop en productie in onze werkplaats, verzorgen wij projecten van begin tot eind en bieden wij onze klanten een persoonlijke service aan. Als gepassioneerde mensen zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe technieken en oplossingen, waarbij knowhow, kwaliteit en uitwisseling centraal staan. LOKAAL Met het oog op continuïteit en bezorgdheid voor een lokale en ecologisch verantwoordelijke productie van kwaliteit, werken wij uitsluitend met huiden van Europese oorsprong (België, Frankrijk, Italië, Spanje)

7.09 30.09

Rue Edith Cavell 178, 1180 Uccle

ARTS & CRAFTS

Audrey Ickx

Audrey Ickx
Hedendaagse juweelontwerpster & multidisciplinair kunstenares.

"Het gevoel is een zeer aanwezige bron van inspiratie in haar manier van appreciëren van haar werk. Een oneindig onderzoek om te proberen dichterbij te komen, om een moment, een gevoel, te vertalen... Iets ongrijpbaars, heimelijk, dat we zouden willen grijpen maar dat ons ontsnapt. Zoals een vlek op de iris die we tevergeefs in het gezicht proberen te kijken. "

Schieve Jewelry Collection:

"Schieve is een collectie unisex sieraden met een minimalistisch design. Elk handgemaakt stuk is uniek en door mij gemaakt. Elk stuk is uniek en met de hand gemaakt door mij. Subtiele volumes, de kleur van het metaal die herleeft door de keuze van de afwerking en soms, de integratie van een steen, bieden een oneindige combinatie van assemblages. "

Textuur Serie:
"Texture" is een multidisciplinair project dat fotografie, juwelen, het "schilderen",... samenbrengt. Deze serie bestaat uit 13 unieke stukken om te dragen (een hanger of een broche) en/of om aan de muur te hangen.
De zwart-wit fotografie laat op subtiele wijze de kleuren op het juweel verschijnen, soms geaccentueerd door een miniwerkje van acrylverf.
De kleuren die uit het "schilderij" worden gestolen wanneer het juweel wordt gedragen!
Het messing frame oxideert met de tijd zoals het onderwerp van de foto's gedoemd is te eroderen, zie verdwijnen."

Stratas Serie:
"Een foto, een juweel, een schilderij,...? Strates is een multidisciplinair project. Het gedragen voorwerp (een halsketting) creëert een leegte in het schilderij als een afdruk die zijn sporen zou hebben nagelaten en waarvan het ontwerp kan worden geraden. Het verschijnen en verdwijnen van het beeld, onderbroken door de beweging van het lichaam, als een illusie of een luchtspiegeling. De ketting, opgeborgen in zijn "doos", verzamelt de foto en zijn fragmenten, als een dualiteit tussen figuratief en abstract, tussen droom en werkelijkheid, tussen een voorbij moment en wat ervan overblijft als een herinnering".

9.09 30.09

Av. Georges Henri 435, 1200 Bruxelles

VINTAGE ROUTE

Aux ciseaux d’or

Aankoop & verkoop van antique en design van twintigste eeuw

Opening hours :
Thursday / 10am - 4pm
Friday / 10am - 4pm
Saturday / 10am - 6pm
Sunday / 10am - 6pm

7.09 30.09

Rue Haute 218/220, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

B-collective edition 2021

Platform voor Belgisch talent.
Een initiatief om fascinerende objecten van jonge ontwerpers bij elkaar te brengen,
hun fascinerend werk in de kijker te zetten.
De focus ligt op unieke items en gelimiteerde series.
De monumentale vorm en esthetiek krijgen voorrang boven functionaliteit.
Experimenten met materiaal en techniek leiden tot voorwerpen die verrassen.
We zijn blij dit opkomend Belgisch talent te delen met de wereld…

OPENING | B-collective 17.09 > 19.09
Vrijdag 13:00 tot 22:00
Zaterdag, Zondag 13:00 tot 18:00


MOOIE
OBJECTEN
SCHITTERENDE
MENSEN


Victor Ledure | Thibeau Scarceriaux
studio NAS | L'ocrier studio | Fie Malem
Liesbet Lutin | Brukseilas | Lou van 't Riet | AMGS

BELGISCH DESIGN STEUNEN
:::SCHRIJF JE IN :: KIES JE MOMENT
(Zie registratielink hierboven)
De nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen om een veilig bezoek te organiseren.

+ 17/09 > 13:00 tot 22:00
+ 18/09 > 13:00 tot 18:00
+ 19/09 > 13:00 tot 18:00

16.09 26.11

Rouppestraat 1 - Philippe De Champagnestraat 21, 1000 Brussels

COWORKING & COLIVING

BALTHASAR Brussels

Gelegen op de Zavel, in het hart van de historische en culturele wijk van Brussel, dient Balthasar als een artistiek centrum en co-working voor missie-gerichte creatieven. Met het uitnodigen van individuen en organisaties die werkzaam zijn op het gebied van culturele en creatieve industrieën, bouwen we aan een krachtige gemeenschap die beter in staat is om te verbinden, samen te werken en duurzame veranderingen te stimuleren!

We zullen regelmatig workshops, lezingen en tentoonstellingen organiseren voor onze bredere gemeenschap, waardoor ze kans krijgen om nieuwe vaardigheden aan te leren, nieuwe verbindingen te leggen en op de hoogte te blijven van de laatste gebeurtenissen!

Wat creatievelingen kunnen krijgen, die bewoners worden:

-de enige co-working space voor creatievelingen;
-samengestelde gemeenschap met gelijkgestemde individuen en organisaties die werken aan het versnellen van hun vaardigheden/capaciteiten;
-een spectaculair uitzicht vanuit een prachtig monumentaal pand;
-een inspirerende sfeer met goede mensen;
-aanvullende toegang tot al onze ruimtes;
-gemeenschappelijke evenementen en activiteiten;
-bewoners-nieuwsbrief en netwerkevenementen;
-contract van onbepaalde duur 'omdat we familie zijn';

Samen heruitvinden we de weg waarop de culturele en creatieve wereld wordt gekweekt en gemaakt!
Vind je onze ideeën leuk en wil je deel uitmaken van onze samengestelde community met hetzelfde doel? We zouden graag van je horen! U kunt langskomen, bezoek ons of neem contact met ons op!

30.09 30.09

Place du Grand Sablon 40, 1000 Brussels

DESIGN THINKING

Bel Albatros

Bij Bel Albatros, ontwerpen we en ontwikkelen we nieuwe materialen voor de bouw recycled en recyclebaar, gemaakt van 100% plastiek en zonder toevoegingen. Alternatief voor de klassieke bedekking type "Gyproc'', het kan materialen met een hoge waarde vervangen toegevoegd als marmer of gelakt plaatstaal in de hele bouwsector. Deze eco-materialen zijn op maat gemaakt en aanpasbaar.

Spelen met de esthetiek van afval maakt inderdaad deel uit van de waardepropositie. Het doel van dit product is om plastiek afval (HDPE en LDPE) te waarderen en om te zetten naar een langere gebruikscyclus om hun levensduur te verlengen (van 3 dagen tot 30 jaar).

1.09 30.09

Rue de Birmingham 102, 1070, Anderlecht

TENTOONSTELLINGEN

BEYOND PRODUCT

Duplex is een wereldwijde designstudio bestaande uit jonge creatieven. De pluraliteit van onze profielen zorgt voor complementaire expertise in de projecten die wij ondernemen.

Binnen onze structuur voeren wij projecten uit die in overeenkomst zijn met onze waarden (lokale economie, vakmanschap, gerecycleerde materialen). Gebaseerd op ervaring en experimenten, is het onze missie de wereld om ons heen in vraag te stellen met behulp van nieuwe media. Wij bevorderen kritisch design, dat voornamelijk wordt gebruikt om een filosofische reflectie via het object te delen, en tegelijk het publiek bewust te maken van sociale, culturele of ethische kwesties.

In onze ruimte van 300m2 willen wij het universum van hedendaagse ontwerpers presenteren, verankerd in het thema "Design Through Making". Elk project wordt samengesteld en bepaald door een proces van iteratie, materiaalanalyse, ontwerpbenaderingen en scheppingssystemen die afwijken van de klassieke presentatiestructuren van afgewerkte voorwerpen.

Geïnspireerd door « Learning by failing & succeeding » en experimentele benaderingen, willen we de processen van het maken, denken, fabriceren, verplaatsen en aanpassen van de context om het werk via zijn omgeving te kunnen begrijpen, benadrukken.

In de loop van zijn praktijk ontwikkelt elke kunstenaar of ontwerper een persoonlijke visuele woordenschat en kennis door verschillende werkwijzes over te nemen en aan te passen.

Deze aanpassing en het inventieve gebruik van procédés resulteren in een gevarieerd gamma van individuele producten met unieke kenmerken.

Zo’n resultaten kunnen enkel worden bereikt door een voortdurend dialoog tussen ontwerper, materialen en processen. De individuele ervaring en kennis van de ontwerper in combinatie met de variabelen van de projectontwikkeling zijn sleutelfactoren bij elke realisatie.

Door het werk van Duplex Studio, Jane Wright, Clément Guirao, Matthieu Doucet en Nicolas Zanoni te presenteren, willen wij via onze tentoonstellingsruimte, deze individuele benaderingen en hun experimentele structuur in het licht plaatsen.

Om te zorgen voor een meeslepende en authentieke ervaring in overeenstemming met het thema "Design Through Making", zal Duplex Studio worden omgevormd tot een tentoonstellingsruimte en worden opgedeeld in verschillende onafhankelijke ruimtes via de kantoor-, atelier- en workshopruimten.

2.09 30.09

Avenue Mon Plaisir 77, 1030, Schaerbeek

ARTS & CRAFTS

Blanco Studio

Blanco Studio is een multidisciplinair creatief bureau opgericht door twee jonge ondernemers, Inès, architect van opleiding, en haar broer Robin, afgestudeerd in interieurarchitectuur en design, en gepassioneerd door fotografie.

Zich bewust van de bestaande en voortdurende interactie tussen elke creatieve discipline en geleid door dit verlangen om samen te werken, besloten ze hun respectieve sterke punten, die vaak complementair waren, te bundelen in dienst van creativiteit; met de ambitie om de barrières die hun verschillende interessegebieden scheiden te slechten en ze op één plek samen te brengen.

Blanco Studio wil daarom makers uit verschillende disciplines samenbrengen om zo uitwisselingen te stimuleren en hun projecten op een ongekende manier naast elkaar te laten bestaan.
Met dit in gedachten is het atelier sober en veelzijdig ingericht, om de prestaties van de kunstenaars of ontwerpers die op de plaatsen tentoongesteld worden te sublimeren.

Met als doel makers van dienst te zijn en hun werk te delen, wil Blanco graag deelnemen aan de 2021-editie van Design September.

16.09 30.09

20 rue Defacqz 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

BrAMS

Het kunstenaarscollectief BrAMS (1), gecreëerd midden in de Covid 19-crisis, is een positieve, elegante, lichte en vrolijke reactie op een bijzonder moeilijke tijd.

BrAMS brengt 4 kunstenaars (2) samen wiens universum anders is, zichzelf laat gelden als een boodschap van vrijheid en moderniteit door middel van poëzie.

Designer Nicolas Destino vertegenwoordigt België onder het collectief. Tijdens dit evenement exposeerde hij zijn nieuwste serie schilderijen, waarin hij Art & Design combineert met geometrisch werk, met een sober en verfijnd ontwerp.

(1) Brussel, Athene, Marseille, Santa Cruz
(2) Nicolas Destino, Yorgo, Jean Paul Masse de Rouch, Fabito Denker

OPENING NICOLAS DESTINO
Vrijdag 10.09
PERSVOORSTELLING 15.00 - 17.30
COCKTAIL 18.00 (op uitnodiging).

Bevestiging van aanwezigheid gevraagd per e-mail info@destino.be

FINISHING
Donderdag 12.09 om 16.00 uur

26.08 12.09

37 rue Ernest Allard 1000 Bruxelles

VINTAGE ROUTE

Brussels Design Market

Op 25 & 26 september 2021 verwelkomt de Brussels Design Market je voor zijn 29ste editie in the Maritieme Station in Tour & Taxis. De kans om een grote selectie vintage designstukken uit de 20e eeuw te ontdekken gepresenteerd door meer than 100 internationale dealers : van emblematische stukken gesigneerd door the grote namen in design tot the producties van anonieme ontwerpers.

25.09 26.09

Gare Maritime, Tour & Taxis | Rue Picard 11 - 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Chaise. Stoel. Chair. Defining Design

Als staaltje van functionaliteit, als experiment, als ironisch gebaar, als statement of als vrucht van puur creatieplezier blijkt de stoel een must in het traject van veel designers. Dit alledaags object bij uitstek belichaamt én belicht de culturele, technische en historische bagage van de samenleving.

Terwijl we hem in onze collectieve verbeelding associëren met een zitting, een rugleuning en vier poten, beantwoordt de stoel in werkelijkheid aan onze precieze behoeften en past hij zich voortdurend aan onze gewoonten en aan de evolutie van de technologie en van de verscheidene manieren van zitten. Terwijl de materialen en de texturen verschillen, neemt ook het concept verscheidene vormen aan: chaise longue, kantoorstoel, rolstoel, fauteuil, zitbank, krukje, poef of vouwstoel.

In vijf parcours worden de verschillende thema's van een designproject verkend. Een subjectieve selectie creëert ongeziene interacties en dialogen tussen 100 stoelen afkomstig uit the Design Museum (Londen), het Design Museum Brussels en de Galila's Collection (Brussel). Naast de verzamelde stoelen in deze zaal, kunnen de bezoekers via een parcours doorheen de andere tentoonstellingsruimtes de volledige selectie ontdekken.

De analyse van de behoeften, de gewoonten en de waarden van de gebruiker is voor de designers het vertrekpunt van een onderzoek dat de verhouding tussen het object, de mens en zijn omgeving moet uitwerken en verbeteren. De transversale blik van het design op verscheidene disciplines zoals de antropologie, de marketing, de engineering of de materiaalwetenschappen leidt soms tot ongeziene producten, die de vrucht zijn van een technologische of inhoudelijke innovatie. Het object kan vervolgens in serie worden vervaardigd voor de markt of zich richten tot een heel specifieke doelgroep. Zodra het beschikbaar is, kan de gebruiker ermee experimenteren en het een plaats geven in zijn gewoonten, en er soms het icoon van een stijl, een tijdperk of een beweging van maken.

De tentoonstelling Chaise. Stoel. Chair. Defining Design verkent het universum van het design van het eind van de 19de eeuw tot nu door in te zoomen op dit object – de stoel – dat voortdurend wordt geherdefinieerd, opnieuw omarmd wordt en in hybride vormen verschijnt.

7.09 19.09

Place de Belgique 1 - 1020 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

Chennaux&fille

Mobilier de rangement modulaire sur mesure fait maison, réutilisable et nomade.
Conçu et fabriqué à Bruxelles avec du bois eupopéen, livré et monté par les concepteurs.
Chez Chennaux&fille, c’est l’idée qui crée la forme du meuble. Leur beauté est le résultat d’une innovation.

7.09 30.09

33 Fernand Neuray street 1050 Ixelles

CONFERENTIES

Coliving & sustainability - Lionel Jadot and guests

Lionel Jadot zal ons een presentatie geven van het proces van het creëren van co-living plaatsen, habitats die zich aanpassen aan nieuwe levensstijlen. De uitdaging om nieuwe manieren van leven vorm te geven, stelt meteen nieuwe manieren van bouwen en produceren in vraag. Met zijn gasten zal hij zijn werkfilosofie, de lokale productie, het hergebruik en de rationalisatie presenteren.

Guests:

Rikkert Paauw:
https://www.rikkertpaauw.nl/

Design with sense
http://designwithsense.be/

Thomas Lommée / Open Structures
https://www.openstructures.net/

Bc Materials
https://www.bcmaterials.org/

16.09 at 06:15pm

Flagey, Place Sainte-Croix, 1050 Bruxelles

CONTEMPORARY DESIGN MARKET

Contemporary Design Market

De Contemporary Design Market zal de vloer delen met de Brussels Design Market, het grootste evenement gewijd aan 20ste eeuwse design dat steevast meer dan 7 000 bezoekers aantrekt! Voor het derde opeenvolgende jaar, zijn we er trots een speciale zone te wijden aan hedendaags design!

De Contemporary Design Market is een exclusief tentoonstellings- en verkoopplatform voor zowel gevestigde als opkomende Belgische ontwerpers die werken in verschillende designdisciplines en met een verscheidenheid aan media. Het is een unieke kans om ontwerpers te ontdekken, opkomend talent te ontmoeten en natuurlijk, om authentieke Belgische designstukken te verwerven.

Contemporary Design Market maakt deel uit van het Design September programma en is een initiatief van Flanders DC, Wallonie Design en Design September.

Professionelen, verzamelaars, handelaars, architecten en designliefhebbers van allerlei soorten worden uitgenodigd om het allerbeste van de Belgische hedendaagse designscène te ontdekken. De ontwerpers worden zorgvuldig geselecteerd door een comité van experten en stellen gedurende één weekend hun nieuwste creaties voor.

ZATERDAG 25 SEPTEMBER 2021 - 9U > 18U
ZONDAG 26 SEPTEMBER 2021 - 9U > 17U

25.09 26.09

TOUR & TAXIS Gare Maritime

VINTAGE ROUTE

d+

Gelegen in het hart van de Brusselse antiekwijk, vindt u bij d+ een ruime keuze aan meubels, verlichting en voorwerpen uit de 20e eeuw met een focus op Italiaans design van ontwerpers als Gio Ponti, Ettore Sottsass, Joe Colombo, Gino Sarfatti, Ico Parisi, Castiglioni, en anderen! En ook een selectie van Europees en Amerikaans design.

Opening hours :
Tuesday / 11am - 6pm
Thursday / 11am - 6pm
Friday / 11am - 6pm
Saturday / 11am - 6pm
Sunday / 11am - 6pm

7.09 30.09

Rue Blaes 87, 1000 Bruxelles

COWORKING & COLIVING

dallas atelier open doors

Geïnstalleerd bij See U sinds het begin van het project, transformeren we geleidelijk de oude kazernestallen tot onze werkruimte, aangepast tot onze praktijk. Een warmte- en geluidsisolerende wand scheidt de ruimte in twee delen: het atelier, gevuld met sporen van onderzoek, experimenten of projecten die we ondergaan, en het kantoor, bestaande uit twee mezzanines, een trap en een groot bureau. De meeste gebruikte materialen zijn afgeleid van hergebruik en nemen door hun hoeveelheid, hun eigenschappen en hun esthetiek deel aan het ontwerp van de algemene ruimte. Als weerspiegeling van onze praktijk, is het openen van de deuren naar ons atelier een manier om ons werk te presenteren met het doel mensen te ontmoeten en te kunnen uitwisselen.

16.09 18.09

Rue Fritz Toussaint, 8 1050 Ixelles - Bâtiment P

CONFERENTIES

Designing Togetherness : comment bureaux et habitats replacent au centre la vie en communauté ?

Samen zijn was nog nooit zo in vraag gesteld. De gezondheidscrisis heeft onze behoefte aan een nieuwe kijk op samenleven versneld. Werkplekken en huizen transformeren nu om sterkere sociale verbindingen te bieden, omdat de vraag naar dit soort projecten toeneemt. Hoe kunnen we het huis en het kantoor herdenken om de verbindingen en het samenzijn te verbeteren? Van co-living tot coworking, samenleven zal onze cultuur ten goede veranderen. Aan de hand van verschillende voorbeelden, biedt Brainjuice u inzicht in hoe te ontwerpen voor de gemeenschap.

Reservatie: e-mail at hello@wokr.eu / 02 840 68 62

22.09 at 4pm

Wokr17 Rue du berger, 17 1050 Ixelles

ARTS & CRAFTS

Duplex Studio : Amai

Geïnspireerd door Bauhaus en de verschillen tussen de industriële wereld en de ambachtelijke wereld, probeert Amai de huidige productietrends te harmoniseren door de ontwikkeling van bijzondere meubels.

Als tegengewicht voor het pragmatisme en het primaat van de functie die de industriële technologie met zich meebrengt, hebben wij ervoor gekozen deze profielen te bewerken op de manier van een ambachtsman.

Het gebruik van aluminium T-sleufprofielen bevordert de uitwisselbaarheid, modulariteit en standaardisering van ontwerp en product. Ook wordt het werken met mechanische in plaats van chemische fittingen aangemoedigd. Een proces dat het mogelijk maakt functionaliteit toe te voegen zonder ingewikkelde handelingen.

Amai is een dialoog tussen het rationele ontwerp van de standaard en de individuele expressie van het unieke.

Oorsprong

T-sleuven stimuleren constructie, deconstructie en hergebruik. Deze principes vinden hun oorsprong in het «Design for deconstruction», een hedendaagse stroming in de architectuur. Deze ideologie ligt in de lijn van het ecologisch ontwerpen, waarbij rekening wordt gehouden met de hele levenscyclus van een voorwerp. In de praktijk wordt een systeem in plaatst gesteld waarin tenzij fragmenten tenzij hele modules van een structuur kunnen worden hergebruikt.

Tot op heden waren de toepassingen van T-gleuven beperkt tot de industriële sector. Volgens de pricipes van de Bauhaus-beweging en haar interpretatie van industriële materialen, onderzoeken we met Amai hoe een gevoeligheid gebracht kan worden aan een materiaal, afkomstig uit de industrie.

Omwille van het pragmatisme en het primaat van de functie die de industriële techniciteit met zich meebrengt, hebben wij gekozen deze profielen als ambachtsman aan te pakken. De particulatiteit van artisanale methodes is het vermenselijken van het materiaal en de techniek, dankzij de sublimatie van gestandaardiseerde materialen. Voorwerpen krijgen een meer gevoelige dimensie dankzij ambacht en hiermee willen wij het materiaal bevrijden van zijn industriële toestand.

Onze bedoeling is hierbij om de profielen te veredelen door ze te combineren met warme materialen zoals hout, leder of stof. Een ideologie die hierin kan worden teruggevonden is de “waarheid naar materialen”, een principe uit de moderne architectuur waarin elk materiaal gebruikt moet worden waar het het meest geschikt voor is. De aard van materialen wordt niet verborgen. Het voorwerp viert het materiaal, zijn inherente kwaliteiten staan in het middelpunt van de artistieke en esthetische expressie. Amai is een dialoog tussen de rationele opvatting van de norm en de individuele expressie van het unieke.

7.09 30.09

Avenue Mon Plaisir 77, 1030, Schaerbeek

ARTS & CRAFTS

Esquisse Jewels

Sergiu Lom is een perfect voorbeeld van “self-made”.
Zijn multidisciplinaire opleiding (architectuur, tatoeage kunst, ambachtelijk design, industrieel design en natuurlijk juwelen), begiftigd met een grenzeloze nieuwsgierigheid en een grote creativiteit, heeft hem in staat gesteld een origineel concept op te zetten waarin menselijke waarden een primordiale plaats innemen.

OP MAAT GEMAAKTE JUWELEN

De creatie van een juweel is het resultaat van een ontmoeting, iets in vertrouwen delen. Daarom wil Sergiu Lom elke persoon individueel ontmoeten, om zijn achtergrond en zijn verlangens te ontdekken. Het juweel neemt dan de vorm aan van een schets, een schets getekend door de vaardige potloodstreep van de ontwerper. Elk woord beïnvloedt de curve van de lijn, als een levensreis, een verhaal gematerialiseerd in een juweel.

Bij Esquisse Jewels wordt de creatie aangepast aan elk verhaal: het is mogelijk om van een blanco blad te vertrekken of, integendeel, om oude juwelen die in de kast liggen een nieuw leven te geven. De klant krijgt ook een ruime keuze aan stenen aangeboden, zodat hij zijn juweel kan laten zetten met de edelsteen van zijn keuze.

INLEIDING TOT JUWELEN/WORKSHOPS

Goudsmeden is een kunst die ervaring, geduld en handigheid vereist, maar ook passie! En het is deze passie die Sergiu Lom drijft. Omdat een passie gedeeld en overgedragen moet worden, biedt Esquisse Jewels workshops aan om u kennis te laten maken met juwelen.

Deze workshop wordt gegeven in een gezellige omgeving waar bijzondere aandacht wordt besteed aan het experimenteren met onze zintuigen en individuele gevoeligheden.

Tijdens drie sessies van telkens drie uur, of een hele dag, kruipen de deelnemers in de huid van een juwelenkunstenaar. Zij kunnen hun eigen juwelen maken in het atelier gelegen onder de winkel. Sergiu Lom staat de leerling-juweliers gedurende het hele creatieve proces bij met gedegen advies en een helpende hand tijdens de meest delicate fasen van hun verbeelding.

17.09 18.09

Rue des Atrébates 20, 1040 Etterbeek

SHOPS & BRANDS

Extra-ordinaire

Het is september en je weet wat dat betekent, toch? EEN HELE MAAND GEWIJD AAN BRUSSELS DESIGN.

Voor deze gelegenheid werkt Extra-Ordinaire samen met BDS om een reeks samenwerkingen en evenementen voor te stellen tot de laatste dag van de maand: Het begon op woensdag de 7de en zal duren tot donderdag de 30ste:

We verwelkomen met trots speciale gasten & ontwerpers voor exclusieve samenwerkingen & evenementen:

Brussels Design September - Het festival dat een maand lang door de stad wordt gedragen. We presenteren de partnerschappen, gesteund door de BDS, op donderdag de 16e tijdens een after-work van 18u tot 21u.

Thierry Boutemy - de vermaarde bloemist uit Brussel - creëert een reeks speciale bloemstukken die in onze winkel - Rue des Bouchers 37a, 1000 Brussel - te zien zullen zijn. Mis deze maand de kans niet om de op maat gemaakte bloemenstructuren van de kunstenaar te bewonderen.

All in All Studio - een antiekzaak gewijd aan XX Eeuwse designobjecten & meubelstukken - is aanwezig in onze boetiek. Zorgvuldig geselecteerd door Jean-Paul Lespagnard, kunt u deze uitzonderlijke stukken in onze lokalen bewonderen en kopen!

Lionel Jadot - de in België geboren en gevestigde architect, ontwerper en filmmaker - heeft samengewerkt met onze hoofdontwerper Jean-Paul om uitzonderlijke lampen te creëren die zullen worden tentoongesteld in onze winkel op woensdag de 29e van 16u tot 17u. Als deze unieke samenwerking tussen twee geweldige kunstenaars nog niet genoeg is om u ons te laten bezoeken, weet dan dat het evenement ook de afsluiting zal zijn van onze maand-lange samenwerkingen en dat alle deelnemende kunstenaars & workshops aanwezig zullen zijn en de muziek zal doorgaan tot we niet meer kunnen!

Frederik Rombach - een Antwerps atelier dat zich toelegt op het creëren en onderzoeken van producten, sculpturen en outreachende glasprojecten vanuit een duurzaam, eco-vriendelijk perspectief - is aanwezig in onze winkel. Kom hun unieke en verantwoorde creaties bekijken!

DINDINS - een Brusselse traiteur, opgericht door Jean Fonsny, die enkel met biologische producten werkt - zal unieke gerechten serveren tijdens een speciaal evenement georganiseerd door Extra-Ordinaire in de winkel. Deze unieke gebeurtenis zal plaatsvinden in de vorm van een diner op donderdag de 23e en zal het servies van Hélène Bédouet - hieronder voorgesteld - in de kijker zetten:

Hélène Bédouet - een getalenteerde Belgische keramiste - zal haar werk op een unieke manier presenteren tijdens ons diner op donderdag de 23e: onze gasten zullen hun maaltijd geserveerd krijgen op het servies dat de kunstenares voor deze gelegenheid heeft gemaakt en zullen vervolgens de creaties mee naar huis mogen nemen. Dit evenement kan enkel bijgewoond worden op uitnodiging. Meer info volgt!

Frizbee Ceramics - een tweemans kunstenaarscollectief, gevestigd in Brussel, dat porseleinen objecten in beperkte oplage produceert - is aanwezig in onze winkel. Kom hun werk bekijken!


EVENEMENTEN RECAP - DATA & INFO

16/09 - After-work & presentatie van de BDS: Drankjes, muziek, toespraken & meer!
23/09 - Exclusief diner met de steun van DINDINS & Hélène Bédouet
29/09 - Lionel Jadot X Jean-Paul Lespagnard Lampen Tentoonstelling van 16u tot 17u, gevolgd door Muziek, Drankjes en de aanwezigheid van alle partners.
07-30/09 - Uitgelichte stukken van All in All Studio, Frederik Rombach, Thierry Boutemy & Frizbee Ceramics in onze winkel.

Een laatste ding, laten we een moment nemen om onszelf eraan te herinneren dat Extra-Ordinaire de BDS BEST SHOP DESIGN AWARD 2020 heeft gewonnen!

7.09 30.09

Rue des bouchers 37A, Bruxelles 1000

TENTOONSTELLINGEN

FFEVENT / EXPO

"FFEVENT / EXPO” van de Haute Ecole Francisco Ferrer, Arts appliqués, zal bachelorproeven van studenten van de secties Styliste-Modéliste, Arts du tissu en Publicité-Agencement de l’espace presenteren. Tentoonstelling van grafische werken, modeaccessoires, stoffen staaltjes, kledingstukken die aan de waarden van eco-design beantwoorden, design thinking en upcycling.

10.09 11.09

Mont-de-Piété / Berg van Barmhartiegheid - Salle Freddy Thielemans 19-23 Rue St-Ghislain / St-Gisleinsstraat 1000 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

Full Circle House - Contemporary Design Sale & Expo

GOOGLE TRANSLATE DISCLAIMER
Mensen verbinden met eigentijds, duurzaam en absoluut wenselijk design

De missie van Full Circle is om mensen te verbinden met goede ideeën en hen in staat te stellen een kracht voor verandering te worden.

We doen dit door het samenstellen van hoogwaardige inhoud en het faciliteren van ontmoetingen in een omgeving die mooi en doelgericht is ontworpen als een hybride ruimte tussen vrije tijd, werk en onderwijs.

Kom voor Design September naar ons Hotel de Maitre; geniet van onze collectie originele Deense designmeubels uit het midden van de eeuw op 18/19 en 25/26 september en koop een stuk als je zin hebt. Luister naar en raadpleeg ontwerpexperts en praktijkmensen over hoe u belangrijke designstukken aan uw huis kunt toevoegen.

18.09 26.09

Chaussée de Vleurgatsesteenweg 89 1050 Brussels

VINTAGE ROUTE

Galerie Olivier Biltereyst

Selectie meubels van XX° C.

Opening hours :
Wednesday / 12am - 6pm
Thursday / 12am - 6pm
Friday / 12am - 6pm
Saturday / 12am - 6pm

7.09 30.09

Rue Général Mac Arthur 2, 1180 Uccle

VINTAGE ROUTE

Galerie XXL ART & VINTAGE

Het meubilair is gekozen voor zijn originaliteit uit de 19e - 20e eeuw, aangevuld met een keuze aan lampen en verzamelobjecten, met passie gekozen. Alle werken en objecten vindt U terug op de site. De Galerij wordt beheerd door Serge Paul Blom, een voormalig antiquair, in samenwerking met Luc Opgenhaffen, verzamelaar van moderne kunst, en in 2008 creëerden ze de "XXL ART on Waterloo" Galerij. Tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars in dezelfde trend! Natuurlijk kopen de twee galeriehouders alleen met gevoeligheid en liefde, zoals elke goede verzamelaar. Zij bezorgen U graag meer informatie en documentatie over de kunstenaars en de objecten.

Opening hours :
Thursday / 11am - 6pm
Friday / 11am - 6pm
Saturday / 11am - 6pm
Sunday / 11am - 6pm
& on appointment +32486736504

7.09 30.09

Rue Blaes 23/25, 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Hectare galerie x Joya Brussels - partie 2

In oktober 2020 kende de eerste editie van de tentoonstelling ‘Boîte avec couvercle’ in de galerie Samagra een groot succes tijdens het ‘Parcours bijoux’ in Parijs. De tentoonstelling bood een dialoog aan tussen het juweel en zijn houder.

Joya Brussels (Aurore de Heusch) en de galerie Hectare (Chloé Noyon en Lou Sautreau) hebben de koppen bij elkaar gestoken om een vervolg te breien aan dit project. Ze nodigen u uit om bij Joya Brussels de oorspronkelijke tentoonstelling te herontdekken terwijl in de galerie Hectare een tweede editie te zien is. Kom 15 Belgische en internationale kunstenaars ontdekken die speciaal voor deze gelegenheid werden uitgenodigd.

Het concept van de houder wordt in vraag gesteld. Een verbintenis tussen het externe en interne, verbeeld in sculpturale ringen, hangers die de dierbaarste wensen bevatten, broches die je kan openen,...

Opening @ Hectare Galerie : 24.09.2021
86 rue Faider - 1050 Ixelles
www.hectare-galerie.be

Opening @ Joya Brussels : 23.09.2021
175 rue Antoine Dansaert - 1000 Brussels
* Opgelet, ontbrekend punt op de papieren kaart
www.joyabrussels.com

23.09 23.10

Rue Faider 86, 1050 Ixelles

ARTS & CRAFTS

Hey Jude Design x Namesti Design

Tentoonstelling meubel- en textieldesign in het hart van Châtelain, in de twee bekende conceptstores “Mellow Concept”:

Hey Jude Design - Design Textiel - Julie Denis

"Hey Jude Design is een textielatelier in Brussel dat werkt met de artisanale technieken van weven, knoopsteken, haken, knopen... Het creatieproces verloopt traag en vereist geduld en passie voor het gebaar.
Een terugkerend thema: ontsnapping, de poëzie van de horizon, het landschap en de natuur die het binnendringt. Inspirerende plekken die ruimte laten voor spontane creatie zonder een vooraf bepaald ontwerp.

Zoveel vormen, kleuren en texturen die een specifieke taal creëren waardoor een verhaal kan worden overgedragen aan degene die het ziet. Collecties van textieldecoraties, 100% Made in Belgium, die unieke stukken in eigen beheer samenbrengen.”

Namesti - Design mobilier - Rémi Esquelisse.

“De missie van NÁMĚSTÍ DESIGN is om meubels van hoge kwaliteit te maken, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. NÁMĚSTÍ DESIGN geeft je huis een uniek karakter. Ons ontwerpproces is een constant spel, waarbij we met nieuwe kleuren en materialen spelen die je dit iconische ontwerp geven.

Onze producten zijn gemaakt van keramische tegels in verschillende kleuren, materialen en maten. Ze worden allemaal met de hand gemaakt in ons atelier in België. De basis is gemaakt van hout en vervolgens bedekt met keramische tegels aan de bovenkant. Elk product is gebouwd met vier wielen, waardoor ze gemakkelijker te verplaatsen zijn.”

Mellow Concept Store - Maud Colassin

“6 jaar geleden besloot ik mijn leven te veranderen om mijn eigen modeboetiek in Brussel te openen met mijn stijl: minimalistisch, Scandinavisch met rechte snitten en een brede waaier aan prijzen om aan ieders verwachtingen te voldoen.

Omdat ik er zeker van wilde zijn aan de behoeften van iedereen te voldaan, besloot ik het aanbod uit te breiden naar herenmode en huishoudartikelen.
Ik hoop dat u zult genieten van mijn selectie.”

3.09 30.09

Parvis de la Trinité 3, 1050 Ixelles & Rue de l'Amazone 27, 1050

CONFERENTIES

Introduction au design thinking : la pensée design comme méthode d'innovation

Design thinking gaat niet over esthetiek of materialen. Niet alleen. Design thinking, in de Angelsaksische betekenis van het woord, betekent nadenken over gebruiksmogelijkheden en daarop inspelen door het product, de dienst of de plaats te observeren, te testen en te verbeteren. De design thinking-methode is de laatste jaren populair geworden op het Europese vasteland. Gebruikt door veel ontwikkelaars, marketeers of vernieuwers, is het nog te vaak onbekend bij ontwerpers. Brainjuice Studio stelt een masterclass voor om deze methodologie te ontdekken aan de hand van verschillende gebruiksvoorbeelden.

15.09 at 4pm

Wokr 17, Rue du berger, 17 1050 Ixelles

ARTS & CRAFTS

Isabelle AZAIS STUDIO

Isabelle AZAIS staat bekend in het Belgische hedendaagse sieradenlandschap om haar onderzoek naar leer en gerecycleerd plastiek. Voor deze editie van 2021 heeft ze ervoor gekozen om in haar atelier, Aline Vandeplas uit te nodigen. Dit voor een presentatie van de kunstenaars die Aline vertegenwoordigt in haar galerie Pont en Plas te Gent. De kenner zal het genoegen hebben om een set gerenommeerde designerjuwelen te vinden. De nieuwsgierige bezoeker zal er een waaier ontdekken van diverse vormen en materialen die in deze discipline een constante evolutie doormaken. Ook keramisten Safia Hijo en Nathalie Doyen worden uitgenodigd om stukken te presenteren die in dialoog worden gebracht met sieraden.

17.09 19.09

Rue Capouillet 35, 1060, Saint-Gilles

ARTS & CRAFTS

Isabelle de Borchgrave artworks

Van delicate papieren kroonluchters en felgekleurde tafels tot geplooide bronzen stoelen en lampen gegoten uit papier...Ontdek de wondere wereld van Isabelle de Borchgrave in haar atelier in het hart van Brussel.

17.09 18.09

Chaussée de Vleurgat 73A, 1050, Ixelles

ARTS & CRAFTS

Isabelle van oost

Ik maak lampen, er zijn de tropische exemplaren die met mij uit Brazilië zijn meegekomen en de UFO's die zijn gemaakt uit de assemblage van plastic onderdelen.
Over het algemeen werden deze plastic voorwerpen ontworpen voor functioneel en huishoudelijk gebruik: keukengerei, fragmenten van gereedschap, kinderspeelgoed...
Ik geef ze een nieuw leven in mijn lichtgevende creaties, transformeer ze in raketmotoren, in gebouwen.
Terwijl ik werk, projecteer ik mezelf in een futuristische utopische wereld georganiseerd in eenvoudige geometrieën, een wereld à la Oskar Schlemmer en Winsor McCay (Little Nemo). Eén voor één creëren mijn lampen een soort grote stad, gedroomd in helder of opalescent licht, bezaaid met torens, pagodes, koepels en terrassen.

Tijdens mijn jaren in Brazilië heb ik tijd doorgebracht met inheemse stammen, de Bororo, de Guarani en de Xavante. Ik vergelijk mijn proces van het verzamelen van gebruikt plastic om mijn lampen te maken, met de manier waarop de Indianen veren verzamelen om hun prachtige ornamenten te maken.

10.09 19.09

8 rue Fritz Toussaint, Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

Jacques Moeschal. Architecture Sculptures

Samen met curator Angelique Campens en Architecture Curating Practice duikt Bozar de archieven in van architect en beeldhouwer Jacques Moeschal (1913-2004). Als leerling aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel raakte hij al snel gefascineerd door de sculpturale mogelijkheden van beton.

In het kielzog van de democratisering in het naoorlogse België, staat Moeschal bij het grote publiek vooral bekend om zijn monumentale beeldhouwwerken die integraal deel uitmaken van het autosnelwegennetwerk. Passanten genieten volop mee wanneer ze vanuit hun wagen plots op een imposant werk van Moeschal stoten. De beelden werden landmarks op onze eentonige autostrades. Aan de hand van plannen, filmfragmenten, maquettes en interventies van hedendaagse kunstenaars zal de tentoonstelling dieper inzoomen op de relatie tussen kunst en architectuur in het onderbelichte werk van Moeschal.

19.05 19.09

Bozar/Centre for Fine Arts Rue Ravenstein 23 1000 BRUSSELS

ARTS & CRAFTS

Joya Brussels x Hectare Galerie - partie 1

In oktober 2020 kende de eerste editie van de tentoonstelling ‘Boîte avec couvercle’ in de galerie Samagra een groot succes tijdens het ‘Parcours bijoux’ in Parijs. De tentoonstelling bood een dialoog aan tussen het juweel en zijn houder.

Joya Brussels (Aurore de Heusch) en de galerie Hectare (Chloé Noyon en Lou Sautreau) hebben de koppen bij elkaar gestoken om een vervolg te breien aan dit project. Ze nodigen u uit om bij Joya Brussels de oorspronkelijke tentoonstelling te herontdekken terwijl in de galerie Hectare een tweede editie te zien is. Kom 15 Belgische en internationale kunstenaars ontdekken die speciaal voor deze gelegenheid werden uitgenodigd.

Het concept van de houder wordt in vraag gesteld. Een verbintenis tussen het externe en interne, verbeeld in sculpturale ringen, hangers die de dierbaarste wensen bevatten, broches die je kan openen,...

Opening @ Joya Brussels : 23.09.2021
175 rue Antoine Dansaert - 1000 Brussels
* Opgelet, ontbrekend punt op de kaart
www.joyabrussels.com

Opening @ Hectare Galerie : 24.09.2021
86 rue Faider - 1050 Ixelles
www.hectare-galerie.be

23.09 23.10

175 rue Antoine Dansaert, 1000 Bruxelles * Opgelet, ontbrekend punt op de papieren kaart

VINTAGE ROUTE

K.Loan

Decoratie & Brocante Kom en ontdek een heel bijzonder universum in dit charmante winkeltje in het hart van deze zo bijzondere wijk van de "Marollen".

Opening hours :
Thursday / 10.30am - 5pm
Friday / 10.30am - 5pm
Saturday / 10.30am - 5pm
Sunday / 10.30am - 5pm

7.09 30.09

101, rue Blaes 1000 Brussels

VINTAGE ROUTE

KAZAR

Vintage interieurwinkel Welkom en ontdek een fijne selectie aan meubels, verlichting, keramiek, decoratie, design, kunst en curiosa, met passie en liefde bijeengezocht en gepresenteerd

7.09 30.09

Rue du Marché aux Porcs 22, 1000 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

KEWLOX

Ontwerp je eigen meubel : De Kewlox stand is ontworpen voor interactie. Bezoekers kunnen hun eigen combinaties samenstellen in een digitale ruimte, en kunnen de verschillende opties en materialen ook uitproberen aan de hand van een aantal testmeubels.

7.09 30.09

Avenue Reine Astrid 325, 1950 Kraainem

VINTAGE ROUTE

La Caravane Studio

All pieces are ready-to-use, having been carefully selected and restored by the creative mind behind it all, Claire Silva Moreira.

The choices are a reflection of her personal style, a surprising, daring mixture of different decades and materials that nonetheless always remains harmonious and homogenous.

Staying true to its name, La Caravane Studio is constantly on the move, creating every month in her shop a different atmosphere.

7.09 30.09

Chaussée d’Alsemberg 131, 1060 Brussels

VINTAGE ROUTE

La Kasbah

Verkoop van vintage meubels & objecten uit de jaren 60 / 70 / 80

On appointment by phone on +32486835393 or by mail btissamekafouni@gmail.com
Monday / 2pm - 6pm
Tuesday / 2pm - 6pm
Wednesday / 2pm - 6pm
Thursday / 2pm - 6pm
Friday / 2pm - 6pm
Saturday / 2pm - 6pm

7.09 30.09

Avenue de la Couronne 328, 1050 Ixelles

CONFERENTIES

LA PLACE DU DESSIN DANS LE PROCESSUS CRÉATIF

Het Design Museum Brussels geeft carte blanche aan het grafische universum van Justin Lalieux. Hij presenteert een selectie van automatisch tekeningen: aan de telefoon, in vergaderingen, in het restaurant tekent de ontwerper de hele tijd, “vaak zonder erover na te denken” om zijn concentratie te verbeteren. Altijd met het object in het midden verkent hij met zijn zwart potlood Muji 0.5 (waarvan hij altijd een exemplaar in zijn zak heeft) zijn obsessies voor de snor, kosmonauten of Spider-Man. Door schetsen, storyboards en scenario’s te combineren, dompelt Des(s)i(g)n ons onder in de formele en grafische omgeving van Justin Lalieux.

Op 16.09.2021 om 19u zal Justin Lalieux ook een lezing geven over de plaats van tekenen in het creatieve proces en zijn dialoog met de nieuwe computerondersteunde ontwerptools

Justin Lalieux is een “obsessief veelzijdig” creatief. Industrial ontwerper, grafisch ontwerper, docent bij ENSAV La Cambre van 2013 tot 2019, gepassioneerd door popculture en sciencefiction. Hij ontwikkelt concepten voor de industrie en richt zich op duurzaamheid
Bij MAD-Brussels begeleidt hij andere ontwerpers in hun methodologie.
In 2020 richtte hij Blabel op waar hij gerecycleerde, lokaal geproduceerde en recyclebare voorwerpen ontwikkelde.
https://www.blabel.be/

10.09 26.09

Place de Belgique 1 - 1020 Bruxelles

VINTAGE ROUTE

LE BEAU A UNE ADRESSE

LE BEAU A UNE ADRESSE is een kunsthuis, gelegen in het hart van Brussel. Isabelle Leclercq, de oprichtster, creëerde dit intieme en warme huis om het BEAUTIFUL in kunst, design, literatuur en gastronomie te vieren. Het huis verwelkomt en zet hedendaagse kunstenaars en ontwerpers in de kijker. Het is dankzij het vintage meubilair van de jaren 1950 tot 1990, gepassioneerd gesourced door Isabelle Leclercq, dat dit Maison de Maître uniek is in zijn stijl. Literaire bijeenkomsten, artistieke evenementen en culinaire presentaties worden aan de bezoekers aangeboden. Het huis biedt kunstwandelingen en privébezoeken, elke dag op afspraak. Kunstwerken en vintage meubels worden te koop aangeboden. De mantra van de oprichter: "Laten we ons inspireren en verbazen door het mooie."

Open every day by appointment

7.09 30.09

Avenue Molière 313, 1180 Uccle

VINTAGE ROUTE

Le Petit Coin

ongebruikelijke objecten van karakter en decoratie, vintage up-to-date.

Opening hours :
Wednesday / 11am - 6.30pm
Thursday / 11am - 6.30pm
Friday / 11am - 6.30pm
Saturday / 11am - 6.30pm

7.09 30.09

2 rue Antoine Labarre, 1050 Ixelles

VINTAGE ROUTE

LEOTI

Monday- Friday 10H00-18H30 Saturday 10H00-18h00

7.09 30.09

Chaussée de Boondael 200, Elsene

ARTS & CRAFTS

Les Pieds de Biche

Les PdB, gecreëerd in Brussel door Diam COLY, biedt een reeks decoratieve objecten met een moderne en poëtische geest. Geometrische patronen, delicate kleuren en zuivere lijnen bloeien op ruwe en authentieke materialen en benadrukken zo hun kwaliteiten. Geboren in Parijs in 1984, zoon van een journalist moeder en een DJ vader. Ik ben in 2008 afgestudeerd aan de School of Fine Arts. Vanaf het begin heb ik aan verschillende projecten gewerkt, van het maken van een fotografische reisgids tot het openen en leiden van een kunstgalerie. Verrijkt door deze ervaringen, heeft dit allemaal mij de passie gegeven om te reizen en deze ervaringen ook te integreren in mijn dagelijks leven. Het is dit parkoer die me in de decoratie-industrie heeft gebracht. De creatie van Les Pieds de Biche is de som van al die jaren werk: van het Himalaya-landschap met al zijn kleuren tot het uitzinnige ritme van de jazznoten die mijn jeugd op zijn kop hebben gezet. Mijn collecties benadrukken het idee van diversiteit. Les Pieds de Biche is een mix van cultuur, materiaal en esthetiek. Net zoals mij.

Presentatie van onze samenwerkingen met verschillende Belgische ontwerpers. Onze Totem & Tufting gemaakt met Sabi_Biche, onze designlampen met Gobo Lighting, onze samenwerking met Outline Object en onze nieuwe collector's items voor 2021.

Alleen in het weekend geopend.

7.09 30.09

Rue Blaes 134, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Light installation by TILT for The Dominican

In het licht van Brussels Design September 2021, stellen de artiesten Laetitia & Patrick van TILT hun werk tentoon in The Dominican. Exclusief voor ons hotel, heeft dit duo een bijzondere licht installatie gecreëerd aan de hand van gerycleerde haspels. Spring zeker eens binnen en loop naar de tuin waar je versteld zal staan van het kleurrijke schouwspel.

Tentoonstelling: van 7 september tot 30 september – gratis toegang

7.09 30.09

Rue Léopold 9, 1000 Brussel

TENTOONSTELLINGEN

LISTEN TO YOUR EYES - ACTLD

“Je valt in slaap. Je nachtelijke gedachten vervagen. Je onderbewustzijn neemt het langzaam over. De droom begint. Welkom in onze wereld."

ACTLD Design + Experience staat bekend om hun wereldberoemde ervaringsprojecten en is een van 's werelds beste en meest gewilde experience design bureaus die sinds 1995 vanuit hun hoofdkantoor in Brussel opereren.

Exclusief ontworpen voor de 2021-editie van Design September, stelt ACTLD een meeslepende ervaring voor die het beste van hun expertise brengt in één enkele boetiekshow compleet met licht, geluid en speciale effecten.

We kregen te horen dat het kroonjuweel van de nacht alleen aan de meest waardige bezoekers zou worden onthuld, dus waag een sprong in het diepe en kom een biertje drinken met Koert Vermeulen en Andrea Mantello (het duo dat ACTLD runt) die je zullen verwelkomen in hun droom wereld dankzij het surrealistische ambachtelijke bier van de brouwerij, exclusief ontworpen voor dit evenement.

Tot ziens aan de andere kant.. als je durft.

• Opening: 09/09/2021 om 18:00
• Donderdagen & vrijdagen: 18:00-21:00
• Zaterdagen: 15:00-18:00
• Alle andere datums: alleen op afspraak, graag mailen naar DS2021@actlt.com

10.09 30.09

Brasserie Surréaliste, Place du Nouveau Marché aux Grains 22-23, 1000 Brussels, Belgium

TENTOONSTELLINGEN

Lodzkie House

Opening of the exhibition of the art of folk artistic paper-cutting combined with a demonstration of paper-cutting creation by Kazimiera Balcerzak

Kazimiera Balcerzak combines traditional form with design from various fields - she draws inspiration from art, including paintings with religious content, history, literature and also from nature. It was her mother and grandmother who taught her to make Christmas decorations, such as tissue paper flowers and spiders. Later she learnt Sieradz embroidery, and when she retired she learnt Sieradz paper-cutting - her favourite artistic discipline. The artist mainly makes Sieradz handicrafts, dolls, kozoks, multicoloured rods, mazurs and mazurs with tails. To create cut-outs, which are based on a previously prepared sketch, she has been taking part in folk fairs and workshops for 13 years. She is registered as a folk artist in the Association of Folk Artists in Lublin. She cooperates with the District Museum in Sieradz, Łódź Cultural Centre, National Museum of Agriculture and Agro-Food Industry in Szreniawa and Ethnographic Museum in Zielona Góra-Ochla.

Opening 08.09.2021 at 6 p.m.

-

Puzzle tables

We are a small family company located in the centre of the country specializing in the production of chairs and tables. Our newly designed product is a unique set of tables which can be put together in various ways. This comes handy in small spaces but also fits spacious rooms. The size of table tops is 50 cm x 65 cm (the part with tabs) and height of the table approx. 72cm. Materials: plywood for tops (thickness 18 mm), steel square profile for legs: (15 x 15 x 1,5) mm with pulverulent varnishing.
In view of further expansion we are looking for individual customers but also new trade partners in Belgium who can show a proven track record of working with the interior designers and are seeking to increase their portfolio. We offer full marketing support, with the desire for a long term business commitment to provide them with products. Cooperation based on the commercial agency or distribution services agreement is also considered. Industrial design of tables is protected.

-

Opening of Jacek Frąckiewicz's exhibition and a meeting with the artist and live artistic workshops.

Jacek Frąckiewicz was born in 1964 in Sędziejowice. In 1984-90 he was educated at the Art Department of the Pedagogical University in Częstochowa. He obtained his diploma with distinction in 1990 in the workshop of graphic design with prof. G. Banaszkiewicz and prof. R. Osadczy.

He is a painter, graphic artist and illustrator. Has made several hundred collective and individual drawing exhibitions, paintings and graphics illustrations. His works could be seen at exhibitions around the world - including in Austria, Germany, Moldova, Croatia, China, Syria, Israel, Romania, Serbia, Sweden, Italy and Ukraine.

The artist has received over 120 awards and distinctions in the country and abroad, including in Brazil, Serbia, Croatia, Romania, Portugal and Slovakia. He has also published numerous publications, among others in "Szpilki", "Gazeta Częstochowska", "Wprost", "Polityka", "Dialogue" (Bonn), "Wiener Journal" (Vienna), "Dedete" (Havana), "Korzar"(Presov).

Opening 8.09.2021 at 6 p.m

-

Design Furniture

Puzzle tables

We are a small family company located in the centre of the country specializing in the production of chairs and tables. Our newly designed product is a unique set of tables which can be put together in various ways. This comes handy in small spaces but also fits spacious rooms. The size of table tops is 50 cm x 65 cm (the part with tabs) and height of the table approx. 72cm. Materials: plywood for tops (thickness 18 mm), steel square profile for legs: (15 x 15 x 1,5) mm with pulverulent varnishing.
In view of further expansion we are looking for individual customers but also new trade partners in Belgium who can show a proven track record of working with the interior designers and are seeking to increase their portfolio. We offer full marketing support, with the desire for a long term business commitment to provide them with products. Cooperation based on the commercial agency or distribution services agreement is also considered.

Industrial design of tables is protected.

7.09 10.09

Lodzkie House, Square Marie Louise 2, 1000 Bruxelles

DESIGN THINKING

Master Design d’Innovation Sociale / ESA St Luc Bruxelles

Meer dan ooit moeten onze samenlevingen zichzelf heruitvinden, onze wereld verandert en ondergaat diepgaande mutaties: economische, sociologische en democratische modellen moeten grondig in vraag worden gesteld... In het licht van deze situatie moeten nieuwe oplossingen worden gevonden om sociale inclusie, gedeelde waarden, respect voor het milieu en een eerlijke en circulaire economie te bevorderen. Om deze uitdagingen aan te gaan, zijn nieuwe instrumenten nodig, en Social Innovation Design is er daar één van.

Gebruikmakend van de creatieve praktijken en methodologieën van mensgericht ontwerpen, creatieve ambachten, participatie en rapid prototyping in levensechte situaties, is sociaal innovatief ontwerp een beroep dat systemische oplossingen ontwerpt als antwoord op de behoeften van het samenleven.

Deze innovaties kunnen de vorm aannemen van producten, diensten, bestuursvormen, communicatie en distributie, op gebieden variërend van ouder worden tot vroege kinderjaren, van duurzaam voedsel tot huisvesting, gezondheid, de bestrijding van armoede, uitsluiting en discriminatie van allerlei aard...

Ontworpen om technisch haalbaar, financieel haalbaar, en menselijk te zijn, geven de voorgestelde oplossingen een antwoord op nieuwe sociale behoeften of behoeften waarin de markt of de huidige sociale situatie een slecht beleid heeft, dit door de deelname en
en samenwerking van de betrokken actoren en de gebruikers.

De Master “Design d’Innovation Sociale” (MDIS) van l’ESA Saint-Luc te Brussel (www.masterdesign.social), een unieke "artistieke" opleiding in België heeft de ambitie om bachelors in de beeldende en ruimtelijke kunst op te leiden in sociale innovatie en design thinking als antwoord op de grote sociale en milieu-uitdagingen die ons te wachten staan.

In het kader van Design September 2021 zal het MDIS zijn missie toelichten door de vruchten te tonen van samenwerkingsprojecten die op het terrein zijn uitgevoerd met verschillende publieke en associatieve partners... om de wereld van morgen opnieuw uit te vinden.

17 & 30.09 / 17u tot 21u
18 & 19.09 / 14u tot 18u

17.09 30.08

Rue Fritz Toussaint 8, 1050, Ixelles

ARTS & CRAFTS

MLS - MarieLaurenceStevigny

Het begon allemaal met een gestolen handtas en zakken vol essentiële zaken. Sindsdien reist de Belgische accessoire ontwerpster Marie-Laurence Stévigny de wereld rond voor ontwerp samenwerkingen met prestigieuze merken (Nike US, Nina Ricci, Bill Amberg London, Rochas, Aston Martin, Bentley, MV Agusta, Samsonite, Agnelle, Guerlain enz.) en bewaart ze haar essentiële zaken onder haar jas, voor de veiligheid en om haar gedachten vrij te houden. De MLS Pocket accessoire collectie werd in 2018 in België gecreëerd en is handgemaakt van eersteklas leer & gerecyclede materialen door deskundige leerbewerkers in Spanje en Italië. MLS biedt eenvoudige, lichtgewicht, tijdloze, minimale, unisex & modulaire premium lederwaren voor dagelijks reizen & voor een nieuwe manier om te bewegen

Koester je essentials, handen in je zakken. MLS-accessoires maken u het leven gemakkelijker.

Open days from 9/09 until 30/09 every week from Thursdays until Sundays.
Thursdays, Fridays & Sundays 01.00-6.30pm
Sundays 01.00-5.00pm

Opening Thursday 9/09 from 5.00-9.00 pm

During September no excuses for not visiting spot 33 on Brussels Design September's map in their Art & craft selection :

- Discover our newly redesigned Pocket studio-shop in the heart of Saint-Gilles
- Get surprised by 3 Pocket set designs made by 3 creative women around our Pockets
Roseline d'Oreye 09 until 12/09
Horty Poetry 18 & 19/09
Aude Wolf Belgium 25 & 26/09
- Meet one of these 3 creative women together with our designer ML during each week-ends
- Discover the new coming Pocket editions
- Book your Pocket ambassador photo shoot
- Enjoy a glass of delicious Sol Ar wine from Portugal in our back courtyard
- Invite your friends to discover the Pocket concept during these open days

9.09 30.09

Marie Laurence Stevigny -MLSTUDIO 11 Rue Arthur Diderich 1060 Saint Gilles

DESIGN THINKING

More Than Shape - Workshop : When Design Meets Gastronomy

Voor liefhebbers van de innovatieve keuken en keukengeeks. Wil je een zintuiglijke ervaring delen rond design en lekker eten? Deze workshop is voor jou!
U wordt begeleid door Thibault, een jonge ontwerper die van koken houdt en gepassioneerd is door technologie.
Stap voor stap wordt u gevraagd een 3-gangen menu te creëren (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert) waarbij traditionele technieken worden gecombineerd met nieuwe technologieën zoals 3D-printen of lasersnijden.

De workshop duurt maximaal 5 uur, afhankelijk van het tempo van de groep.
Prijs: 100€ per persoon.
Talen: Frans en Engels.
Max 6 personen per workshop.
Workshop alleen voor personen ouder dan 12 jaar.
Recepten bevatten vlees en chocolade.

8.09 29.09

Rue Fritz Toussaint 8, 1050 Brussels - FabLab ULB, Building G, 1st floor.

COWORKING & COLIVING

ncbham

Displacement : De actie waarbij we iets van zijn plaats of positie veranderen. In Photoshop: gebruikt om een textuur aan te brengen op een afbeelding, de textuur in de displacement map beinvloedt de andere afbeelding. De werkplek verandert, breidt zich uit, evolueert, transformeert. Van een extreem gecodificeerde omgeving naar een volledige verschuiving van gedachtepatroon die de basis van de werkomgeving in vraag stelt, wij zijn hier om deze te ontwerpen en te beleven.
 We maken er deel van uit, we werken, we telewerken, we koekeloeren, we gooien het door elkaar en draaien het om, we proberen onze plaats te vinden, terwijl we de status quo voortdurend uitdagen.

 Een omgeving om te definiëren, om te pushen en te testen, om te provoceren en uit te lokken, om deel van uit te maken en te koesteren, om het menselijke er in te houden. Welkom bij de 'Workplace Orgy'.

Vrijdag: 16u tot 20u30
Zaterdag en zondag: 14u tot 19u

9.09 26.09

Rue van Malder 24, 1080 Molenbeek-Saint-Jean

ARTS & CRAFTS

Nicolas Bovesse Design Studio

Ter gelegenheid van Design September zal ik mijn atelier openen en mijn werk tentoonstellen. Dit is de kans om mijn universum te visualiseren en de manier om de leiding te nemen over een project.

17.09 18.09

Rue de la Réforme 7, 1050 Ixelles

ARTS & CRAFTS

Niyona

Presentatie van UKIYO, een collectie van decoratieve kunstobjecten.

7.09 30.09

NIYONA, Rue de Laeken 86, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Objects of Fascination

In de context van de vreemde, trieste maar ook zeer interessante Covid-19 lock-down in maart 2020, bespraken wij (CENTRAL, Maxime Delvaux en UR) gedurende een digitaal aperitivo, onze hedendaagse situatie als architect. We merkten de opkomst van een algemene frustratie door de vertraging of stopzetting van zowel het ontwerp- als het samenwerkings- en bouwproces.

Deze eerste discussie bracht ons naar het bespreken van onze persoonlijke fascinaties en de voorwerpen die deze opwekken.
Deze specifieke periode was het geschikte moment om hier dieper op in te gaan en in detail te onderzoeken.
Wij zagen dit als een opportuniteit op na te denken maar ook als een mogelijkheid om het te ontwikkelen tot een persoonlijk, fysiek en cultureel resultaat.

Als gevolg besloten wij onze discussie open te trekken door het een collectieve vorm te geven: een gedeeld project voor meubilair met de naam 'Objects of Fascination'.

24.09 14.11

Place du Nouveau Marché aux Grains 10, 1000, Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Objetos de resistencia by FABIEN CAPPELLO

“Objetos de Resistencia” zal de volgende Import/Export tentoonstelling zijn onder de auspiciën van de “Grand Hall” van Zaventem Ateliers. De ontwerper
Fabien Cappello presenteert vanaf 5 juni 2021 tot 25 september 2021 een inventaris van alledaagse Mexicaanse voorwerpen die in plaatselijke ateliers, “pequeños talleres”, worden gemaakt en op bepaalde populaire markten in Mexico worden verkocht.

Deze tentoonstelling heeft een dubbel doel: het publiek Mexicaanse voorwerpen voor alledaags gebruik laten ontdekken en een collectie presenteren die een bepaalde economie weerspiegelt, in wrijving met de neoliberale wereldmarkt. Deze voorwerpen zijn immers niet bedoeld om behoeften te scheppen, maar
veeleer om specifieke oplossingen te bieden voor bestaande, specifieke, gemeenschappelijke en culturele behoeften. Zij verzetten zich tegen het opleggen van een homogene, geglobaliseerde wereld waarin we niet meer weten hoe, waar en door wie wat we kopen is gemaakt.

7.09 25.09

Zaventem Ateliers/ Grand-Hall

VINTAGE ROUTE

Oeils International

Oeils International, twee bijzondere visies op kunst en decoratie.

Opening hours :
Tuesday / 2.30am - 6.30pm
Wednesday / 2.30am - 6.30pm
Thursday / 2.30am - 6.30pm
Friday / 2.30am - 6.30pm
Saturday / 2.30am - 6.30pm

7.09 30.09

Rue Fernand Neuray 32, 1050 Ixelles

DESIGN THINKING

Open Doors x We Want Sales Again

Voor het designevenement van dit jaar opent cityfab 1 haar deuren voor u!

De ideale gelegenheid om deze ongewone plaats te bezoeken. Ontdek de industriële productiemachines die voor iedereen toegankelijk zijn (lasersnijden, 3D-printen, digitaal frezen, enz.) en kom er enkele uittesten tijdens onze ontdekkingsateliers.

Een expositie-verkoop pool "we want sales again" zal ook deel uitmaken van het evenement: de gelegenheid om de creaties van de makers te ontdekken en waarom niet het een of ander te kopen om de lokale productie te steunen!

25.09 26.09

cityfab 1, 37 rue Dieudonné Lefèvre 1020 Bruxelles

COWORKING & COLIVING

Openstructures open doors

OpenStructures is an open modular construction system that allows circular material flows and facilitates re-use and repair.
Based on an inherent design methodology that incorporates future change(s) by encrypting it directly into the DNA of its building components, OS generates parts that are widely interchangeable, objects that can infinitely be adapted and repaired and a flexible environment that responds dynamically to changing needs.

The OS_Atelier, installed at See U from the very beginning, is a showroom, workshop, archive, meeting place and educational space for designers, schools, press and interested parties to get in touch with the system.


Friday 17.09 4pm - 8pm

17.09 17.09

Rue Fritz Toussaint, 8 1050 Ixelles - Bâtiment H - 1. Floor

SHOPS & BRANDS

PARIDEO

Met Parideo (door idealen in het Frans), Matthieu Cogels zoekt naar Belgische en Europese designers die vaak onbekend zijn in België. Naast object zelf, is hij geï nteresseerd in de filosofie van de ontwerper, zijn creatieve aanpak, zijn knowhow. Parideo geeft de absolute voorrang aan originele en “volwassen” designs en biedt daarom alleen objecten die een betekenis en waarden overbrengen. Parideo eist een volledige transparantie van de ontwerpers waarmee het samenwerkt. Elk individueel object wordt gekozen vanwege zijn kwaliteiten: zuiverheid van zijn lijnen, duurzaamheid, originaliteit van het design, keuze van de gebruikte materialen, kwaliteit van het product en vooral een exclusieve Europese productie ! T’is ook een privé-showroom in hartje Brussels (Sint-Lambrechts-Woluwe). 130m² gewijd aan design. Het is een beetje zoals thuis: Van de keuken naar de woonkamer, van de badkamer naar de slaapkamer. Elk kamer is een bron van inspiratie.
Parideo werkt momenteel samen met verschillende ontwerpers zoals Maria Berntsen, Moebe, Shibui, Maximilian Schmahl, Ringsing & Vale, Florence Aobadia, Philippe Bouveret, Heerenhuis, Sascha Sartory, Jaanus Orgusaar, Pierre Stadelmann,…
De meeste van deze ontwerpers hebben reeds talloze prijzen gewonnen.

Showroom toegankelijk voor het publiek
van Dinsdag tot Vrijdag, 11u tot 18u.
Bezoeken ook mogelijk in het weekend op afspraak (kinderen niet toegelaten).

VERNISSAGE donderdag 6 september, 18u tot 22u.

7.09 26.09

Av. du Prince Héritier 118, 1200 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Pierre-Louis Graizon

Pierre-Louis Graizon is een Franse kunstenaar geboren in 1992 in Montpellier, nu gevestigd in Brussel. Hij is afgestudeerd aan de Beaux Arts de Nantes en heeft vervolgens de masteropleiding Accessoires aan La Cambre gevolgd.

Het is de ambivalentie van een zoektocht naar het uitzonderlijke in een maatschappij die geglobaliseerd is door de media-exposure van het individu, die al verscheidene jaren zijn werk motiveert.
Daartoe neemt hij het tegenovergestelde standpunt in van de technologische middelen die geschikt lijken voor dit onderzoek, door zijn toevlucht te nemen tot een praktijk die even ambachtelijk als solitair is. Deze praktijk combineert hoedenmakerij, lederwaren, vergulden en naaien.

Ook al zijn de materialen die hij gebruikt hoofdzakelijk "gerecycleerd", zoekt hij altijd naar een uniciteit of een verwijzing naar de cultuur van luxe, actueel of in verleden: slangenhuiden, vilten hoeden, genaturaliseerde dieren, en sculpturen uit de toeristische "massadistributie". Het zijn niet de "voorwerpen" die hier van belang zijn, maar hun lading en het materiaal waaruit zij zijn samengesteld en die, wanneer het in een andere vorm wordt gerangschikt, de drager in staat stelt een nieuwe identiteit te verwerven.

Het "dierlijke" karakter van de gekozen materialen is ingegeven door de historische band tot luxe, sociale distinctie en spiritualiteit, maar ook door de uniciteit van elk element, en door de duurzame aard van organische materialen.

17.09 18.09

Avenue Ducpétiaux 60, 1060, Saint-Gilles

DESIGN THINKING

Post-Industrial Crafts

Massaproductie en massaconsumptie herleiden kostbare grondstoffen in een sneltempo tot afval. De grenzen van dit lineaire systeem zijn duidelijk overschreden. De noodzaak voor een systeem waarin grondstoffen kunnen circuleren wordt steeds groter. Recyclage lijkt daarbij de strategie bij uitstek waarbij reststromen op industriële schaal verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Toch gaat er in dat proces heel veel kwaliteit en energie verloren. Tegelijkertijd ontstaat er in de marge heel wat initiatieven die industriële reststromen transformeren naar kwalitatieve producten. Deze Post-Industrial Crafts zijn kleinschalig maar illustreren een duurzamere relatie met onze producten waarin hergebruik, reparatie en customisation van industriële reststromen voorop staan. De keuze voor industriële reststromen als grondstof levert vaak een eigenzinnige en ruwe esthetiek op die het tweede leven van een materiaal in accentueert. De tentoonstelling geeft een overzicht van experimenten, producten en projecten die het resultaat zijn van een Post-Industrial Craft proces. Alle werken zijn gecreëerd door studenten, docenten, alumni en onderzoekers verbonden aan de opleiding Productdesign van de Luca School Of Arts in Genk. Het begrip Post-Industrial Craft zal in dit kader ook verder onderzocht en ontwikkeld worden.

Tentoonstelling met werken van:

Nathan Vrebos
Jietse Vanlandschoot
Lies Fauconnier
Custom Territory
Newweef
Emma Ribbens
Kato Herbots
Cas Reynders
Teis De Greve


Gecureerd door:

Han Decorte
Ben Hagenaars

9.09 23.09

Terrarium Paleizenstraat 70, 1030 Brussel

TENTOONSTELLINGEN

Reculer les murs

Duo Chevalier-Masson, Christof Hefti, Pierre-Marie et Nicolas Stolarczyk
Voorheen de veranderingen gelinkt aan de sanitaire crisis, programmeerde het Horta Museum een hedendaagse tentoonstelling als antwoord op de historische tentoonstelling "Ateliergeheimen, het Art nouveau ornament" gepresenteerd in juli 2020.

Gewijd aan 2D ornament en decoratie, maar vanuit een geheel eigentijds perspectief, heeft de artistieke commissie van het museum aan vijf Europese kunstenaars gevraagd om een behang te creëren dat past bij de locatie: het Brusselse en het Belgisch-Zwitserse duo Chevalier-Masson (www.chevalier-masson.be), de Parijse Pierre-Marie (www.pierremariegalerie.com), de Zwitser Christof Hefti, die zijn tijd verdeelt tussen Brussel en Berlijn (Instagram@c_hefti_2017) en de jonge Fransman Nicolas Stolarczyk (Instagram@nicolas.stolarczyk) die studeerde aan La Cambre en in Brussel werkt.

Hun ontwerpen, voor de gelegenheid geproduceerd door Atelier d'Offard in
Tours in Frankrijk (www.atelierdoffard.com), die gespecialiseerd is in historische papieren, zijn natuurlijk geplaatst in de kamers en de werkplaats van het huis die geen originele muurschilderingen of behangpapier van William Morris hebben.

Het is dus in Horta's studeerkamer en de rookkamer van het atelier dat de ontwerpen van Pierre-Marie en het duo Chevalier-Masson geïnstalleerd worden.De creaties van Christof Hefti en Nicolas Stolarczyk zullen worden voorgesteld in de slaapkamer en het boudoir van Simone, Horta's dochter.

De vijf kunstenaars hebben carte blanche gekregen om het behang te ontwerpen, maar het is hen verboden verder te gaan dan de ruimte die hun is toegewezen.

Zij hebben de vele interieurontwerpen die Victor Horta voor zijn manifest huis had bedacht en geanalyseerd, en hebben allen een gevoel voor decoratie, ornament en kleur uit eigen ervaring. Sommigen van hen zijn volwaardige ornamentalisten, anderen zijn meer ervaren in textiel, maar allen zijn werkzaam in de wereld van meubelen, decoratie, mode en musea.

Maar allen waarderen de eer en brengen eigentijdse motieven, hun eigen combinaties, kleurenschema's en interacties in met de architectuur van de kamer. Ze houden rekening met het meubilair dat de kamer inricht en de lichtinval, dat meer dan 120 jaar geleden werd ontworpen door Horta voor zichzelf. Met respect en durf passen zij hun visie en hun palet aan, aan deze plaats met een rijke geschiedenis, die ooit avant-garde was en die voor enkele maanden een andere avant-garde bied, door het oude te vermengen met hun meest recente creaties.

Aangezien het Horta-museum een perfect voorbeeld is van een combinatie van architectuur en decoratieve kunsten, is het tentoonstellingsprogramma toegespitst op architectonische of decoratieve kunst thema's uit de Art Nouveau, Art Deco of geheel eigentijdse periodes.
In de tentoonstelling "Reculer les murs" wordt voor het eerst de woordenschat van de jaren 1900 gecombineerd met het ornament van de jaren 2020.

Het Atelier d'Offard vervaardigt behangpapier in dezelfde geest, gebruik makend van de temperatechniek die in de 18e eeuw werd ontwikkeld om op een plaat af te drukken, maar met stempels die digitaal op een composietmateriaal werden gegraveerd.

3.09 14.11

Rue Américaine 27, 1060, Saint-Gilles

DESIGN THINKING

Resortecs - Lunch with a designer

Elke seconde wordt er wereldwijd een vuilniswagen met textiel afgevoerd.
Slechts 1% wordt gerecycled. Dit komt omdat recycling, herstelling en
upcycling helaas nog steeds moeilijk en duur zijn doordat het verwijderen
van verschillende materialen, ritsen en knopen handmatige assistentie
vereist - hetgeen zowel duur als tijdrovend is.

Resortecs® lost dit probleem op door een systeem te leveren met warmtedemonteerbare
stikgaren en rivet knopen die geautomatiseerde demontage en
kosteneffectieve recycling mogelijk maakt.

Met naaigaren van Resortecs kan bijvoorbeeld worden gebruikt op bestaande
naaimachines, kan worden gewassen en indien nodig gestreken. Maar in
tegenstelling tot normaal naaigaren lost het op bij 200 graden Celsius.
Wanneer het garen gebruikt wordt voor naden, kan het hele textielproduct
gemakkelijk worden gedemonteerd zonder de materialen te beschadigen, en
het textiel opnieuw worden gebruikt. Hierdoor vermindert de noodzaak om
stof helemaal opnieuw te produceren uit nieuwe grondstoffen.

24.09 14.11

Place du Nouveau Marché aux Grains 10, 1000 Bruxelles

CONFERENTIES

Response + Responsibility - Design for a more responsible tomorrow

Een lezingenreeks uitgekozen door HIER, met het focussen op creatieve reacties en verantwoord design, in het licht van onze onzekere toekomst.
Hoe kan men meer dankbaar zijn voor de natuur en er zorg voor dragen?
Een voetstuk voor verantwoordelijke ontwerpers, kunstenaars en industrieën die kleine tot grote gebaren maken naar een meer verantwoorde toekomst.

Lezingenreeks in Flagey - 21.09 / 20.15 uur

21.09 21.09

Studio 1 | Flagey Place Sainte-Croix, 1050 Bruxelles

VINTAGE ROUTE

RETROFAKTORY

Een prachtige selectie meubels uit de jaren 50 tot 80, variërend van eenvoudige en evenwichtige lijnen tot designstukken. Een ruime keuze aan verlichting, keramiek, enkele kunstwerken of schilderijen... voor elk wat wils.

7.09 30.09

618 chaussée d’Alsemberg - 1180 Uccle

ARTS & CRAFTS

Rome me manque…

"Rome me manque..."

Permanente tentoonstelling van Spazio Nobile in de werkplaats van Bela Silva.

17.09 19.07

Spazio Nobile Downtown & Bela Silva Rue des Minimes 61A 1000 Bruxelles

COWORKING & COLIVING

Room 1000

Op zoek naar een nieuwe hot spot om to stay of play in het hippe centrum van Europa?
Room 1000 verwelkomt u voor business en plezier in downtown Brussels.

Merken, bedrijven en ontwerpers gebruiken deze dynamische ruimte voor team events, board meetings, photoshoots, products launches, castings an creative brainstorms.
City trippers, business reizigers waarderen deze stijlvolle studio enorm voor hun kort verblijf in het bruisende hart van het centrum.

Kunstenaars en buren houden van deze geborgen ruimte om locale verhalen en ervaringen op te doen zoals bijvoorbeeld sociaal culturele projecten, try-outs, co-working en tijdelijke residenties.

Wij zijn blij om eindelijk onze deuren open te zetten!

Opening avond Donderdag 30 september
18:00-22:00
Blvd. Barthélémy 10
1000 Brussel

Rsvp @ info@room1000.be
Rsvp @ nicole@supervue.studio

Artwork by theheadlessguy
Spatial design by Nicole Brock
Picture by Kaatje Verschoren

30.09 30.09

Blvd. Barthélémy 10, 1000 Brussel

TENTOONSTELLINGEN

Season XVIII- Frederik Vercruysse, Windows

Windows
Abstract windows, fragments, pixels

Belgian artist Frederik Vercruysse explores the image as a window that opens onto the real and the imaginary. The figurative space takes new shapes in the defined frame, sometimes blurred by frosted glass or a projected shadow. At different levels, the object appears in a humanised landscape, but without a human presence. It is transformed by daylight, at dawn or dusk, creating visual impressions that emerge from a facade, a landscape, a bouquet of flowers… The still life takes shape, rising from its ashes to come alive behind or beyond the curtains that separate us from the real. The figurative image becomes abstract in a physical world that welcomes it, but without allowing It to materialise. All these free and artistic interpretations from the artist, Frederik Vercruysse, lose themselves in the gaze and emotion of the spectator.

While the glass obscures the view, the clouds, the noise from the street, the light can also dazzle us and present us with a new perspective on the world. That is where the beauty emerges and resides… in these small embrasures that expand our customary field of vision to other possible realities: an invitation to dream, a respite from the ambient brouhaha. The photography connects us to the silence and to ourselves, to a representation that can duplicate without repeating itself. The frame imposes itself like an opening, but the image remains free within these contours that we often try to impose on it. In the exhibition Windows, there is a scenario that emerges: the relationship of the human to the digital, highlighting these fragments, the reframing of this software, and the sharing on the social media that disconnect us from our real life, plunging us into the stream and flow of information, over which the eye and the mind lose control and meaning.

Frederik Vercruysse invites the visitor to confront the analogue image pushed to the limit, pixelated, becoming truer to Itself the closer one gets. Purposefully blurred and distorted in a decomposition that is recreated by our eye that tries to capture its presence, the composition of the image becomes impressionistic and is reborn as the pointillist work of a painter with small brushstrokes.

Windows thus conveys, in Vercruysse's unique language, a body of poetic images that respond to one another between non-pictorial pictures, Window Stills, and composed objects reflecting the ‘mirror of the soul’, the Light Boxes and the Mirror Boxes. The glass, the windows, the glass plates of the photographer of yesteryear become the common thread of this intense investigation. For years, Frederik Vercruysse has tried to combine an analytical, realistic, objective and documentary spirit in his photographic work. He uses the camera like a high-tech tool to produce images in which the frame is entirely staged. By distancing himself, he assembles fragments of the images that he produces over time, to compose lyrical, even hidden, narratives. He thus passes on the feeling of existence, presence and absence, light and its intense rays.

By breaking away from his profession as a photographer, the artist Vercruysse releases his emotions in a more subjective, albeit highly structured, construction. The image of a bouquet on the windowsill becomes blurry, timeless, almost evanescent. The colour palette becomes more graphic, the pixel conveying the feeling, the fragment, what has been or remains hidden for fear of revealing too much. The window we look at every day also separates us from the outside, it protects us and creates the framework for our daily life and our great escape. When it changes context, moving to an environment other than everyday life, the window becomes a space of contemplation, of escape, beyond which the visual experience is transformed and becomes very different. While the photograph is pixelated, it reveals the construction of an image made of repeated small blocks that can be abstracted or, on the contrary, appear as a backdrop. Imperfection is necessary, the pixel reveals the quality of an analogue image, authentic and very intimate - the sign and signature of the artist Frederik Vercruysse.

In the backlight or under the light of a Light Box, in the diffraction of an image escaping and vanishing from a Mirror Box, Windows paints and depicts a new nature of image and photography. Through the production of glass objects in collaboration with Atelier Mestdagh, a stained window glass workshop located in Merelbeke in Belgium (listed on Homo Faber, for excellence in craftmanship in Europe), Spazio Nobile has edited three new creations by Frederik Vercruysse, in limited edition, for their launch during the Brussels Gallery Weekend:

Windows Stills, photographs, 5 + 2AP
Windows Light Boxes, bright rooms, 5 + 2AP
Windows Mirror Boxes, psyches, 5 + 2AP

The photographs were translated into three-dimensional objects whose strength lies in the transparency and subtlety of a living material. The glass has been hand-blown and laminated in the fire. It translates the space in a pictorial and reflective way with a visual scope linked to the space of the gallery. The nature of the image comes to life thanks to the luminous glass frame and shimmering sides cut in the stained-glass workshop. Interplaying with invisibility and with an addition of a new layer of handmade laminated glass or mirror glass, Vercruysse explores the tridimensional and visual effects of framing and unframing his photographs. The subtle play of colours in the photograph and the amplitude of the play of light and shadow allow the image to float in its own space-time. The image becomes an object or icon, and is reflected, as if in an Art Deco stained glass window, in an abstraction that connects the spiritual in art.

Lise Coirier, June 2021.

10.09 14.11

Practical Details Spazio Nobile Gallery, rue Franz Merjay 142, 1050 Brussels

ARTS & CRAFTS

TILT

Laetitia & Patrick vormen één.
Ze zijn een kunstenaarsduo, ze zijn één kunstenaar.
Op een nacht hadden ze een verlangen. Het verlangen om een plek te openen waar ze hun gemeenschappelijke talenten konden samenbrengen.

Laetitia houdt van het soort interieurs waar je je goed voelt, warm en gedurfd, vol ideeën, vol vormen en kleuren, de lichtgevende sferen rijk aan details. Patrick houdt vooral van creëren. Ontwerper, kunstenaar en ambachtsman. Hij creëert nuttige, decoratieve en altijd verrassende objecten, soms een kunstwerk, soms een functioneel object, en soms beide tegelijk.

In enkele dagen tijd vonden ze de plek, een voormalige handel van boven Elsene, twee stappen verwijderd van het Tenboschpark, en ze hebben er een gastvrije ruimte van gemaakt, klaar om al hun vondsten, al hun creaties en al hun decoratieve ideeën te onthullen. Op het gelijkvloers van de Mélèzesstraat bevinden zich de winkel, de kelders en hun atelier. TILT de winkel en TILT atelier zijn geboren.

TILT? Omdat ze gekanteld zijn. Gekanteld op deze gemeenschappelijke wens. En ook omdat het enige echte criterium voor de selectie van de objecten en de aanwezige creaties in de winkel, dat is omdat ze allebei kantelen terwijl ze ze in hun hoofd zien of zich voorstellen. Als ze iets leuk vinden, wisselen ze een blik uit, ze kantelen. Omdat het ook dit is, Things I Love Today, de winkel van objecten en interieurs waar we van houden.

TILT universum wordt bepaald door wat je doet smelten, door de vormen en kleuren, door de lichten en de geuren, want voor hen is het leven mooi en het verdient dit alles. Samen hebben ze een verrassende en unieke plek gecreëerd, dichter bij de eclectische geest en de kleurrijke San Francisco villa's van Scandinavisch design. Ze stelden zich een soort van harmonieuze wunderkammer voor waar er kleine meubels, kunstwerken, lampen, vazen, parfums, sieraden en duizend en een andere ideeën zijn waar iedereen het grote of kleine geschenk kan vinden om aan te bieden of zich te veroorloven.

We kunnen bij TILT creaties "made in here" van TILT studio, kunstwerken en merken als Ortigia en vele anderen vinden.

17.09 18.09

Rue des Mélèzes 103, 1050, Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

Tomas Libertiny - Encres Bleues

Bluescapes is een doorlopende reeks werken op papier en hout, verankerd (maar niet beperkt tot) in het gebruik van het medium BiC inkt en de kracht van zijn unieke blauwe tint.

Tomas Libertiny wordt voortdurend geïnspireerd door de natuur en haar ingewikkelde kracht om te communiceren met onze zintuigen. De kunstenaar herbekijkt het concept van landschapsschilderijen en probeert de essentie van de ervaring van overweldigd worden door de ruimte en het territorium van de natuur te extraheren. Er is een alomtegenwoordig gevoel van vrede, maar ook een lonkende frisse melancholie. Deze werken op papier geven in deze poging zowel een abstracte als een figuratieve richting aan.

Opening
09.09.2021
17.00 - 21.00 uur

10.09 14.11

Spazio Nobile Studiolo Rue Franz Merjay 169 1050 Bruxelles

COWORKING & COLIVING

TOMORROWNOWMOVEMENT

Onze organisatie ontwerpt upcycling-objecten om banen te creëren. We werken in de sector van de decoratie, scenografie, sport, welzijnssport en de utopie op hoog niveau.

1.09 31.12

Rue Fritz Toussaint 8, 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

Vitrine 37a - HEFF

"Zullen we ooit met onze fietskleding in de mode zijn?"
Tentoonstelling in de “Vitrine 37a” van mode accessoires en wielerkleding om in stijl naar het werk te fietsen die ontworpen en gemaakt werden door studenten van de afdeling Arts appliqués van de Haute Ecole Francisco Ferrer (Styliste/Modéliste): ergonomie, comfort, veiligheid en stijl! De scenografie van de tentoonstelling werd gemaakt door de studenten "Publicité / Aménagement de l’espace" in samenwerking met de stylisten.
De stukken die in de “Vitrine 37a” van de Haute Ecole Francisco Ferrer tentoongesteld worden, zullen in de maanden september en oktober meermaals vernieuwd worden.

10.09 30.10

Vitrine 37a HEFF - 37a avenue de Stalingrad - 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Voûte by Hugues Loinard @ FFCS

Voor de editie van Brussels Design September van dit jaar, wil FFCS een meeslepende installatie van kunstenaar-ontwerper Hugues Loinard voorstellen, genaamd Voûte. Naast de permanente installatie Argyria die al in de ruimte is gepresenteerd en geproduceerd in september 2020 onder het duo Philae dat hij met Pauline Mikó vormt, zal Hugues een lijstwerk van draperie presenteren gemaakt uit Jesmonite, opgehangen en afdalend van het plafond van FFSC. Door de circulatie te belemmeren, dwingt deze installatie de bezoeker om te bukken om zich door de ruimte te kunnen verplaatsen.

De Brusselse kunstenaar maakt momenteel een reeks schilderijen in de vorm van afgietsels die de eerste klassieke draperieën oproepen, de kwestie van representatie en uiteindelijk de restitutie van textiel in schilderkunst en beeldhouwkunst. Hij zal zijn nieuwe onderzoeken en technieken integreren in de Voûte.

2.09 30.09

Rue du Vieux Marché aux Grains 39, 1000, Bruxelles

CONFERENTIES

Wiki Women Design evening debate : women in the contemporary architectural practice

Als een van de slotelementen van het project Wiki Women Design nodigt het Vlaams Architectuurinstituut hedendaagse Belgische vrouwelijke ontwerpers, onderzoekers en andere designprofessionals uit om een debat aan te gaan over de rol van vrouwen in de hedendaagse designpraktijk. Dit panel van vrouwen zal ingaan op de vraag waarom de vertegenwoordiging van vrouwen in het veld zo belangrijk is, en hoe de aanwezigheid van vrouwen in zowel de designgeschiedenis als de hedendaagse designpraktijk absoluut essentieel is voor toekomstige generaties. In debat met elkaar en met het publiek gaan deze vrouwen in op rolmodellen en sleutelfiguren, ondernemerschap, creativiteit, het vinden van je plaats als vrouw in het vakgebied en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, en feminisme in design en architectuur.

Met Wiki Women Design wil het Vlaams Architectuurinstituut vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op het Belgisch designerfgoed uit de schaduw van de geschiedenis halen. Vele vrouwen hebben bijgedragen tot de ontworpen omgeving, van (interieur)architectuur en grafisch ontwerp tot mode- en productontwerp. Toch bleven velen onder de radar van erfgoedinstellingen, onderzoekers en verzamelaars. Met Wikipedia als universeel platform, schrijfsessies als middel en vijf gerenommeerde vrouwelijke ontwerpers (Oana Bogdan, Stefanie Everaert en Caroline Lateur van Doorzon, Linde Freya Tangelder en Sara De Bondt) als ambassadrices, heeft Wiki Women Design het afgelopen jaar deze achterstand in de Belgische context ingehaald.

Dit avonddebat in MAD Brussels bouwt verder op het internationale congres dat diezelfde dag in het kader van Wiki Women Design wordt gehouden. Dit congres, gericht op vrouwen in design en erfgoed, zal plaatsvinden in het Museum voor Kunst en Geschiedenis en zal onderzoekers in architectuur en design, professionals in erfgoedinstellingen, internationale experts in het veld en hedendaagse ontwerpers samenbrengen. Deze conferentie zal reflecteren over de resultaten van het project in termen van de bijdragen die het heeft geleverd aan de Belgische designgeschiedenis en de bewustwording die het heeft gebracht bij het grote publiek over vrouwen in design. Daarnaast zullen de sprekers reflecteren over de plaats van vrouwelijke ontwerpers in de designgeschiedenis, instellingen voor designerfgoed en designberoepen op internationaal niveau.

De locatie van het avonddebat, MAD Brussels, past perfect in de context van het project. Tijdens het Wiki Women Design-project ontdekten we dat het gebouw van het MAD, Home of Creators, oorspronkelijk een kantoor en showroom was voor Usines Peters-Lacroix (UPL), ontworpen door de vrouwelijke modernistische architecte Eliane Havenith, in samenwerking met M. Anneet. Het zal de perfecte locatie zijn om op 23 september 2021 het gesprek over vrouwen in hedendaagse designberoepen te voeren.

23.09 23.09

MAD Brussels, Home of Creators Place du Nouveau Marché aux Grains, 10 1000 Brussels

COWORKING & COLIVING

Wokr17

Ontworpen om zowel leden als hun bezoekers te verwelkomen, is wokr17 een working club en sociale plek op een stijlvolle en elegante locatie met een intieme inrichting en geweldige diensten, waaronder werk- en creatieve ruimtes, vergaderruimtes, een restaurant met onze 2 chef-koks Sol & Mat en een geweldige cocktailbar, zonder zijn geweldige tuin te vergeten.

Reservatie: e-mail at hello@wokr.eu / 02 840 68 62

7.09 30.09

Rue du Berger 17, 1050 Ixelles

SHOPS & BRANDS

WOLF

WOLF is de eerste food market in Brussel. Het is het delen van een eerlijke en verantwoorde keuken, op een uitzonderlijke locatie voor een totaalbeleving.

Lionel Jadot is de durvende ontwerper die van deze oude bank de WOLF heeft gemaakt.

Een maximum van de in het gebouw gedemonteerde elementen werden gebruikt om WOLF te bouwen.

De borden van de verschillende loketten, evenals de oude kantoren, werden hergebruikt als lampen. Dozen met Val Saint Lambert-glazen van het glazen dak werden gevonden en door Lionel Jadot omgevormd tot lampen voor de hoofdbar.

De frontpanelen van de marmeren toonbanken werden omvormd naar planken van de hoofdbar en de koperen eetstokjes van diezelfde toonbanken werden de lampen van de toiletten.

Voor de kiosken werden niet minder dan 700 gietmallen gerecupereerd om een ​​fries te reconstrueren, die doet denken aan de fries bij de ingang.

7.09 30.09

Rue du Fossé aux Loups 50, 1000 Bruxelles

CONFERENTIES

Women, Design & Heritage : International Conference

Veel vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van onderzoekers en erfgoedinstellingen. In oktober 2020 lanceerde het Vlaams Architectuurinstituut samen met 27 partners het project Wiki Women Design om gegevens en kennis op Wikipedia te registreren en te ontsluiten over de bijdrage van vrouwen aan de ontworpen omgeving: van architectuur, design en grafisch ontwerp tot mode- en productontwerp. Door deze kennis zichtbaar en toegankelijk te maken in samenwerking met erfgoedinstellingen, ontwerpers, de academische wereld en de Wikipedia-gemeenschap wil men op een participatieve manier bijdragen aan een meer inclusieve registratie van het vormgevingserfgoed.

Op 23 september, 2021, zal een internationaal congres worden gehouden als het laatste hoofdstuk van het Wiki Women Design project.

Dit congres wil onderzoekers in architectuur en design, professionals in erfgoedinstellingen, internationale experts in het veld en hedendaagse ontwerpers samenbrengen. Deze bijeenkomst van één dag zal worden gehouden in het Kunst & Geschiedenis Museum in Brussel, die partner zijn van het Wiki Women Design project en organisator van één van de schrijfsessies van edit-a-thons.

Het doel van de dag is om na te denken over de voorlopige resultaten van het project, zowel wat betreft de tastbare bevindingen in de vorm van geschreven Wikipedia-artikelen en belangrijke (her)ontdekte Belgische vrouwelijke ontwerpers, als wat betreft het verschil dat het project heeft gemaakt in het designveld en het algemene bewustzijn bij een groter publiek.

Tijdens de lezingen van de dag, gevolgd door discussiemomenten en debatten, zal ook worden nagedacht over de toekomstige stappen die kunnen worden ondernomen in het bevorderen van onderzoek en onderwijs over vrouwen in design en de opname van vrouwen in design- en architectuurerfgoedcollecties, met het oog op een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de designgeschiedenis. Het hedendaagse erfgoedveld zal worden onderzocht, en hoe een gezamenlijke inspanning kan worden gedaan om de nog steeds zeer aanwezige genderkloof aan te pakken en te overbruggen. Deze beschouwingen zullen ook worden doorgetrokken naar vrouwen in hedendaagse designberoepen, wat nog verder zal worden uitgewerkt tijdens het avonddebat in MAD Brussel.

Opschrift : https://www.eventbrite.be/e/women-design-heritage-international-conference-tickets-161744569361

23.09 23.09

Art & History Museum Parc du Cinquantenaire 10 1000 Brussels

VINTAGE ROUTE

XX vintage

XX vIntage work/shop is een workshop-boutique die een selectie van gerestaureerde en/of revisited vintage meubels en verlichting aanbiedt. De werkplaats biedt ook haar diensten aan om uw eigen meubelen te restaureren.

7.09 30.09

Rue de la Glacière 18, 1060 Saint-Gilles

ARTS & CRAFTS

Zaventem Ateliers Open doors

Zaventem Ateliers is gelegen in Vlaanderen, in het hart van de gemeente Zaventem en vlakbij Brussel. Het is een oude papierfabriek van 6000m2 die getransformeerd werd in een echte creatieruimte onder impuls van designer, scenograaf en interieurarchitect Lionel Jadot.

Dit industrieel gebouw huisvest een dertigtal individuele ateliers, waaronder het bureau en het persoonlijk atelier van de designer. Het gebouw opende in september 2018 de deuren en vandaag zijn ongeveer alle ateliers ingenomen door artiesten en collectieven die keramiek, leer, metaal, marmer of hout bewerken.

Deze diverse groep artiesten met heel verschillende afkomsten en persoonlijkheden vormt een bijzonder stimulerende en innovatieve groep. De ateliers vormen een hechte community die zich kenmerkt door een familiale en ondernemende sfeer. Het is een uitgelezen selectie van zowel opkomende als meer ervaren kunstenaars, waar samenwerking, discussie en delen centraal staan.

De dertig studio’s geven uit op de Grand Hall, een indrukwekkende exporuimte van 600m2. De Grand Hall is de ideale omgeving om een extra dimensie te bieden aan de creatie-ambitie van Zaventem Ateliers en opent tegelijk de dialoog met de buitenwereld. Kenmerkend voor de Grand Hall is dat de ruimte zich in het midden van de artiesten bevindt. Zo krijgt het publiek niet alleen de kans om een expo te bezoeken, maar ook om zich onder te dompelen in de intimiteit van de ateliers. Elke bezoeker kan de artiesten en designers van Zaventem Ateliers ontmoeten.

Sinds juni is Fabien Cappello te gast in de "Grandhall" met zijn tentoonstelling "OBJETOS DE RESISTENCIA". Op 25 september zullen alle ateliers open zijn voor de finissage van zijn tentoonstelling! Een unieke gelegenheid om deze unieke ruimte in de wereld te bezoeken!


---> Open deuren op 25.09 <---

25.09 25.09

Fabrieksstraat 15/19, 1930 Zaventem

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Learn more