Victoria Yakusha - Ukrainian Architect-Designer (UKR/EN)
VICTORIA YAKUSHA (UKR en EN)
Presentatie met de architect-ontwerper, UNESCO en ICONEM over hoe Oekraïens cultureel erfgoed te beschermen.
14.09.2022 / 20:15uur
Victoria Yakusha, een internationaal bekende Oekraïense architect-ontwerper, zal haar werk presenteren, dat diep geworteld is in de Oekraïense cultuur en identiteit. Louise Haxthausen, Directeur van UNESCO, Verbindingsbureau en Vertegenwoordiging bij de Europese Unie,
zal spreken over de link tussen design, architectuur, nationale identiteit en gewapend conflict. Yves Ubelmann, architect en oprichter van ICONEM, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-beelden van bedreigde locaties, zal vertellen hoe hij, en zijn team, kunnen helpen voor de bescherming van cultureel erfgoed in conflictgebieden.
Samen spreken ze hoe design en architectuur een centrale rol kunnen spelen bij het redden en herbouwen van een natie.
Presentatie in samenwerking met Umanoa, Elevating Contemporary Art & Design, www.umanoa.com.
Victoria Yakusha is een Oekraïense ontwerper-architect en kunstenaar, wiens unieke filosofie van « live design » draait om een diepe verbinding met de aarde en culturele wortels. Sinds de oprichting van haar architectenbureau Yakusha in 2006 en het designmerk FAINA in 2014, is ze uitgegroeid tot een van de leidende stemmen van hedendaags Oekraïens design. In de loop der jaren zijn haar ontwerpen tentoongesteld op Design Miami/ Basel, Collectible Fair, Biënnale van Venetië, Parijs Design Week, Stockholm Design Week, Milan Design Week, enz.
In 2019 werd Victoria Yakusha uitgeroepen tot Designer van het jaar door Elle Decoration International Design Awards, Oekraïne.
In 2021 opende ze FAINA, Gallery of live Oekraïens design, in Antwerpen, België.
Louise Haxthausen, Directeur, UNESCO, Verbindings- en representatiekantoor bij de Europese Unie
Voordat ze in 2019 Directeur werd van UNESCO Brussel, heeft Mevrouw Haxthausen, met een academische achtergrond in de politiek en recht, een carrière van meer dan dertig jaar bij UNESCO op het gebied van cultuur en mensenrechten. De belangrijkste focus van haar werk was ‘conflict en crisissituaties’, met name in het Midden-Oosten. Als Hoofddirecteur, coördineerde Mevrouw Haxthausen dossiers in Afghanistan en Palestina. Meer recentelijk, was mevrouw Haxthausen Directeur van het UNESCO kantoor in Bagdad, Irak.
Yves Ubelmann, president en co-founder of ICONEM:
Na zijn studies architectuur werkte Yves Ubelmann eerst als zelfstandig architect in Syrië, Iran, Afghanistan en Pakistan. Dit gaf hem de mogelijkheid om een verscheidenheid aan archeologische sites te onderzoeken en te analyseren.
In 2013 richtte M. Ubelmann Iconem op, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de digitalisering van bedreigde erfgoedsites. Het bedrijf heeft tot nu toe in meer dan 30 landen gewerkt en 3D-scantechnieken gecombineerd met het gebruik van drones, om te documenteren, het bewustzijn te vergroten en bij te dragen aan inspanningen voor behoud en wederopbouw.
Het werk van Iconem omvat locaties in conflict- en post-conflictgebieden in Afghanistan, Syrië, Cambodja, Irak en, meer recentelijk, zijn bezoeken begonnen in Oekraïne. Missies worden uitgevoerd in opdracht van internationale instellingen (waaronder UNESCO, Wereldbank, UNOSAT), grote museale of archeologische instellingen en overheidsinstanties.