Brussels Design September - Intro slide 1
Brussels Design September - Intro slide 2
Brussels Design September - Intro slide 3
Brussels Design September - Intro slide 4
TENTOONSTELLINGEN

ALPH' & KATT - GROWING FROM NATURE

Philippe Allaeys en Kat De Baerdemaeker
Twee ontwerpers uit hetzelfde geboortejaar, gepassioneerd door organische vormen en natuur… stellen hun gezamenlijk werk tentoon op de opmerkelijke site van P.NT2.
Hij ontwerpt meubels van massief hout, eigenzinnig en tactiel. Zij maakt keramiek, ruw als kolkend lava, erosie…
Een symbiose van design, ambacht en architectuur.

open : van 15.09 tot 30.09

elke vrijdag, zaterdag, zondag van 12.00 tot 18.00u
nocturne op zaterdag 23.09 van 18.30 tot 22u

15.09 30.09

P.NT² - Bob 361 - architecten - Poincarélaan 31, 1070 Brussel

ARTS & CRAFTS

ALPH' & KATT - GROWING FROM NATURE

Philippe Allaeys en Kat De Baerdemaeker
Twee ontwerpers uit hetzelfde geboortejaar, gepassioneerd door organische vormen en natuur… stellen hun gezamenlijk werk tentoon op de opmerkelijke site van P.NT2.
Hij ontwerpt meubels van massief hout, eigenzinnig en tactiel. Zij maakt keramiek, ruw als kolkend lava, erosie…
Een symbiose van design, ambacht en architectuur.

open : van 15.09 tot 30.09

elke vrijdag, zaterdag, zondag van 12.00 tot 18.00u
nocturne op zaterdag 23.09 van 18.30 tot 22u

15.09 30.08

P.NT² - Bob 361 - architecten - Poincarélaan 31, 1070 Brussel

SHOPS & BRANDS

Anna K.

Maken van sieraden en kunst (schilderen, fotografie). Exposition art

Rue du Page 90a, 1050 Bruxelles

MIX

arnaud eubelen

Creatie van verlichte hanglampen voor het restaurantgedeelte en een reeks lampen in de hotelkamers.

Bio : Arnaud Eubelen - Luik, België, 1991 - werkt in het niemandsland tussen beeldhouwkunst en design. Hij bevraagt onze veronderstellingen die leiden van concepten naar objecten door zich de verschillende industriële bouwstenen van onze wereld opnieuw toe te eigenen en te evalueren, hun gebruik en context te verschuiven om hun intrinsieke kwaliteiten en waarden te benadrukken.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

ARNO DECLERCQ

Bunker Sculpture.

Bio : Arno Declercq (1994) Belgium designer, known for making large monumental furniture and installation worldwide.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

TENTOONSTELLINGEN

ART JEWELRY COLLABORATION BY RIMA KHATIB

Broche designart: een samenwerking tussen ontwerper en kunstenaar Dit project ziet sieraden eerder als een middel tot zelfexpressie dan als een modieuze versiering of statussymbool. En wie kan dat beter dan kunstenaars? Net zoals de verschillende verdiepingen van hetzelfde gebouw kunnen worden getransformeerd door de bewoners of hun decorateurs, vertegenwoordigt de basis die voor dit juweel is gecreëerd de structuur waarop verschillende kunstenaars hun kunst kunnen toepassen. Het is een experimentele samenwerking tussen de ontwerper, Rima Khatib, en kunstenaars uit verschillende vakgebieden (beeldhouwers, keramisten, schilders, mozaïekmakers, stylist...) om broches te creëren, elk een uniek stuk Art Jewelry.

Deelnemende artiesten:

Marie Staes
Bettina Abramovitch
Sylvie Olivier
Carina Degreef (Yaruna)
Anaïd Moh
Laurence Raffaeli (Tetenterre)
Bella Pari
Ben Artside
Elias Karam (Tobogan studio)
Kristina Zouein (Kinamania)
Liliane Malemo (Oriireup)
Catherine Dagnelie
Nathalie Thillay (Happy Recycle)
Veronique Bogeart (Atelier Nikissan)
Meriem Steiner (Frau Steiner)
Sandrine Daubrege
Julien lereteux
Pauline Dornat
Mimi Kunz
Riwan Hervouet
Hiba Badreddine
Marc Hervouet

15.09 23.09

ALTO GALLERIA AT 52 BAILLI STREET, 1050 BRUSSELS

TENTOONSTELLINGEN

ARTFUL WONDERS

Duurzame en ethische creaties onthullen

Tijdens Design September in het hotel presenteren we met trots drie opmerkelijke kunstenaars. Dompel jezelf onder in de bruisende wereld van design als Brussel tot leven komt met het langverwachte evenement Design September. Gedurende de hele maand viert de stad creativiteit, innovatie en artistieke expressie, en trekt ontwerpers, kunstenaars en liefhebbers van over de hele wereld.

De eerste groep kunstenaars bestaat uit Margaux Baert, een Belgische papierkunstenaar, en Gerda Maas, een Nederlandse kunstenares die werkt met fijn draad en natuurlijke elementen. Zij zijn geassocieerd met Umanoa (www.umanoa.com), een platform dat is opgericht met een visie voor prachtige hedendaagse kunst & design gebaseerd op duurzame en ethische praktijken. De partnerontwerpers van Umanoa leggen de nadruk op hoogwaardig handwerk en gebruiken materialen van duurzame gewassen en diervriendelijke landbouw. Sommigen gebruiken zelfs Biodesign-materialen om de bodem- en luchtkwaliteit te verbeteren.

De derde kunstenaar, Peter Donders, een Belgische 3D-ontwerper, laat vakmanschap en technologie naadloos in elkaar overvloeien, waarbij hij de grenzen van bestaande technieken verkent en fascinerende elementen toevoegt die geïnspireerd zijn door Art Nouveau-architect Victor Horta.


Ontdek meer over de kunstenaars:
Margaux Baert: https://margauxbaert.com/
Gerda Maas: https://gerdamaas.viewbook.com/
Peter Donders: https://peterdonders.com/index.php

12.09 30.09

Rue Léopold 9, 1000 Bruxelles

MIX

Artistaff SRL

Lionel Jadot bezorgde me de tekeningen van de Maya-platen waarvan ik originele gipsmodellen maakte om de mallen te maken die ik gebruikte om de getinte en gelakte stenen platen te maken. Voor de tegels heb ik 4 verschillende modellen in klei gemaakt waar ik mallen van heb gemaakt. Ik heb 200 m² getinte synthetische pleister gemaakt. Voor de lampen is het een ambachtelijke realisatie in synthetisch gips en epoxyhars in alle kleuren. Voor de krukken werd het origineel geleverd door Lionel Jadot. het is gemaakt met vermalen afval uit Zaventemse ateliers (elk stuk is uniek).

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

Best of vintage

Atelier Belvédère

Vintage winkel van meubels en decoratie gekoppeld aan een Atelier voor meubelrestauratie. U vindt gerestaureerde en aangepaste meubels maar ook spiegels, frames, lampen, serviesgoed uit de jaren 50, 60 en 70. U kunt ook uw fauteuils bij ons brengen om ze te herladen of uw meubelen om ze te laten repareren, customiseren en een extra leven te geven.

12.09 30.09

Rue du Belvédère 14, 1050 Ixelles

RENEWAL

Atelier Contour

ONDERZOEK OPPERVLAKTEBEHANDELING 01
Deze bank is het resultaat van een onderzoek naar het toevoegen van texturen en oppervlaktebehandelingen op als minderwaardig beschouwde houtsoorten. Het meubel is uitgevoerd in rubberwood, bekomen uit een reststroom van een lokale trappenmaker. Door het oppervlak van het meubel te ‘carven’ en te ‘branden’, worden de blokjes, typerend voor de rubberwoodplaat, visueel naar de achtergrond gebracht. Er werd gekozen voor een asymmetrische compositie en een spel tussen ruwe en gladde oppervlakken. Met een uitgepuurde vormgeving verlengen wij de levensduur van het meubel, door te werken met restmaterialen minimaliseren wij de impact op het milieu. Ons vervolgonderzoek zal eruit bestaan om op zoek te gaan naar nieuwe reststromen die het startpunt kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van deze meubelcollectie.

BIO
Atelier contour ontwerpt en maakt interieurs, meubels en objecten. In het ontwerpproces wordt telkens gezocht naar nieuwe aanknopingspunten, benaderingen of zienswijze om zo tot uiteenlopende ontwerp-oplossingen te komen. Ambachtelijke vervaardiging en een eerlijk materiaal gebruik staan steeds voorop.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

RENEWAL

Atelier80

Hoe maak je meubels die zo duurzame kunnen zijn? Dat is de startvraag van dit mooie avontuur: Het produceren van meubels die zorg dragen voor hun gebruikers en onze planeet. Daarom hebben we besloten om : -die te maken van minimaal 90% gerecycleerde materialen. -die te produceren met materialen, ambachtslieden en werkplaatsen die zich op minder dan 100 km afstand bevinden. -die te kiezen voor een duurzaam ontwerp (esthetisch en technisch). -die betaalbaar te maken aan de beste prijs. Ze zijn alleen beschikbaar op bestelling. Tegenwoordig bestaat onze familie uit drie geweldige leden: -Roger, onze lage kruk. Hij is gemaakt van gerecycleerde massif hout. De zitplaats is verkrijgbaar in blauwe steen uit Soignies (herwonnen voordat deze werd begraven) of gerecycleerd hout. -Georges, de grote broer van Roger, is de hoge kruk. Hij is gemaakt van gerecycleerde massif hout. De zitplaats is verkrijgbaar in blauwe steen uit Soignies (herwonnen voordat deze werd begraven) of gerecycleerd hout. -Léonie is de laatste geboren van de familie. Ze is de zus van Roger en Georges. Ze is een salontafel. Ze is gemaakt van recycleert massief hout. De plank is verkrijgbaar in recycleerde witte plastiek of van gerecycleerd hout. Als jij ook een meubel voor je hele leven wilt, adopteer dan één van onze familielid.

BIO
Atelier80 is een verhaal van liefde op het eerste gezicht tussen twee interieurontwerpers: de ontmoeting van twee enthousiaste mensen die, op hun eigen schaal, zich inzetten voor een duurzamere toekomst.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

MIX

Aurélie Lanoiselée - Design Textile & Broderies

Camee van leisteen omhoog cyclus, geborduurd met gekabeld linnen garen in korstmos- steen, en bronskleuren.

Bio : Franse ontwerper van uitzonderlijk textiel, objecten en decoratieve materialen. Aurélie's knowhow draait om het mengen van borduurwerk en afwerking voor hedendaagse en onverwachte creaties.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

TENTOONSTELLINGEN

B-collective edition 2023

Platform voor Belgisch talent.
Een initiatief om fascinerende objecten van jonge ontwerpers bij elkaar te brengen,
hun fascinerend werk in de kijker te zetten.
Deze editie besteedt bijzondere aandacht aan innovatieve materialen doorheen een fascinatie voor krukken.
De focus ligt op unieke items en gelimiteerde series.
De monumentale vorm en esthetiek krijgen voorrang boven functionaliteit.
Experimenten met materiaal en techniek leiden tot voorwerpen die verrassen.
We zijn blij dit opkomend Belgisch talent te delen met de wereld…
Designers editie 2023: Anthony Leenders, Robin Berrewaerts, Laure Kasiers, Arthur Vandergucht, Marijke Jans, Jessie Boooth, Liesbet Lutin, Dries Truyers, Bento Architects and more…

Pop-up : van 14 september tot 20 oktober 2023 telkens op donderdag, vrijdag, zaterdag
Curator Sophie Laenen
Zuidstraat 159, 1000 Brussel en Rouppestraat 1, 1000 Brussel

People > objects > city BXL
https://www.instagram.com/b.collective.be/
https://www.facebook.com/b.collective.be

14.09 20.10

Zuidstraat 159, 1000 Brussel en Rouppestraat 1, 1000 Brussel

COMMERCE DESIGN AWARDS

Badi

Badi is het originele concept van een ciderbar in Sint-Gillis. Je kunt kiezen uit een honderdtal verschillende ciders en pet' nat' per fles, allemaal natuurlijk, huisgemaakt en van de beste kwaliteit. Ze kunnen ook vergezeld worden van gedeelde schotels met boekweit, zeevruchten en seizoensproducten.

Rue de l'Hôtel des Monnaies 80, 1060 Saint-Gilles

TENTOONSTELLINGEN

Balade sous-marine by Souvenirs du Futur

Stel je eens voor: felgekleurde illustraties die gigantische zwemmers voorstellen, gedrukt op transparante folie en aangebracht op de glazen luifel van 1000 m2 op het Flageyplein. De beelden symboliseren het water, de tram- en bushaltes in de wijk. Krijg je al goesting om bij te dragen aan dit schouwspel én er je naam vereeuwigd te zien?

Het werk zal verschillende spelen aan de waterkant uitbeelden. Daarbij zal het licht van de zon gekleurde schaduwen op de grond projecteren. Gebruik je verbeelding, laat je gevoel voor esthetiek en kunst spreken en steun ons!
Wie kent het Flageyplein niet? Door de jaren heen transformeerde een deel van de Grote Vijver in het Flageyplein, de ontmoetingsplek die deel uitmaakt van het dagdagelijkse leven van zovele Brusselaars. Toch blijft de aanwezigheid van water een constante, zo zijn er fonteinen op het plein. Dat is wat de overkapping van de tram/bushalte Flagey voorstelt, en wat dit project in de verf wil zetten!

"Balade Sous-Marine" of "Onderzeese Wandeling" wil een zwemscène aanbrengen op het glazen oppervlak van de overkapping van de bus-/tramhalte op het Flageyplein en zo een symbolische uitbreiding van de vijvers van Elsene realiseren. De badscène, geïllustreerd door Julia Perez, wordt geproduceerd op transparante en zelfklevende technische folie, in kleur gedrukt, gelamineerd en bijgesneden. Het werk zal een uitnodiging zijn om te ontsnappen aan het soms grijze dagelijkse leven. Door middel van natuurlijk licht of kunstlicht, zal een zonnige vibe en gelach de ruimte onder en rond de luifel overspoelen met kleur.
Het werk zou zo'n 6 maanden in het straatbeeld blijven. Met wat onderhoud kan de levensduur zelfs verlengd worden tot 2/3 jaar, eventueel met veranderingen in de afbeeldingen. Zo wordt het een ontwikkelend werk dat de mensen die er hun toevlucht zoeken, blijft verrassen!

31.07 31.01

Place Eugène Flagey, 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

Beautiful Work by Prague House in Brussels

Ons project presenteert de resultaten van de samenwerking tussen het „Beautiful Crafts“-project en de Product Design Studio / D3 in het UMPRUM in Praag. De afzonderlijke projecten weerspiegelen de huidige houding van ontwerpstudenten ten opzichte van de ambachtelijke traditie, evenals hun benadering van het herstel van het ambachtelijke genre en de opname ervan in concurrerende producten op de huidige markt, en dat is precies waar het Beautiful Crafts Project naar streeft. Deze samenwerking volgt zes maanden lang op het werk van studenten die hun persoonlijke benadering van het gebruik van traditionele ambachtelijke motieven in hun projecten documenteerden. De D3 Studio gebruikte de door deze samenwerking gecreëerde kans niet alleen om nieuwe producten te ontwerpen waarin traditionele ambachtelijke benaderingen konden worden toegepast, maar vooral als een middel om na te denken over de toekomst van traditionele ambachten als zodanig en in het algemeen. De studenten zochten naar mogelijkheden om ambachtelijke concepten te combineren met design als een allesomvattende discipline die uiteenlopende oplossingen kan bieden en prikkelende vragen kan oproepen. De fusie van academische inspanningen bood dus een ruimte om werken te creëren die het potentieel hebben om de toekomst van het behoud van traditionele ambachten op de lange termijn te beïnvloeden, en niet alleen het gebruik ervan voor decoratieve doeleinden, zoals ambachten tegenwoordig vaak worden gezien. Bij het overwegen van het behoud van ambachtelijke tradities is het noodzakelijk om niet alleen de technologische grenzen van individuele ambachten te verkennen, maar deze te gebruiken bij de productie van producten met een eigentijds gezicht. Om ervoor te zorgen dat een ambacht tijdloos wordt en zijn praktijken duurzaam zijn in de toekomst, is het noodzakelijk om zijn plaats in het heden te vinden en kritisch na te denken over zijn sterke en zwakke punten.

12.09 - vernissage
26.09 / 19.30 uur - Finissage

12.09 30.09

Prague House in Brussels - Avenue Palmerston 16, B-1000

MIX

Bel Albatros

We hebben de plinten gemaakt en enkele elementen in de badkamers (zwart gerecycleerd plastic gespikkeld met wit).

Bio : Bel Albatros is een Brusselse fabriek die plastic afval recycleert tot panelen voor ontwerpers, interieurontwerpers en kunstenaars.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

TENTOONSTELLINGEN

Belgian Design Pavilion

Na een eerste succes editie in Milaan, stelt The Belgian Design Pavilion een nieuwe selectie objecten tentoon in rempart44.
Het werk van deze Belgische ontwerpers, verenigd door hun specifieke beeldentaal, past perfect in de huidige zeitgeist van de Belgisch designscene.

Ontwerpers september '23
Sam Kerckaert
Koen Van Guijze
Wouter Persyn
Studio Part
Jord Lindelauf
Timon Mattelaer
Thibeau Scarcériaux
Dries Truyers
Studio Fuho
Marijke Jans
Verstrepen.studio
Ori Orisun
Julia Mercier
Margot Van den Berghe + Alexander Marinus


Vernissage donderdag 21.09 - 18:00 - 23:00
Vrijdag - 12:00 - 18:00
Zaterdag - 12:00 - 18:00
Zondag - 12:00 - 18:00
Finissage donderdag 28.09 - 18:00 - 23:00

21.09 28.09

Rue rempart des moines 44, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Belgisch Design Belge by Design Museum Brussels

Pop-up laboratorium, belgisch design belge brengt een geschiedenis van het design in België, van de art nouveau tot de hedendaagse creatie, aan de hand van een panorama van zijn belangrijkste figuren, bewegingen en avant-gardes die het design hebben bepaald, en plaatsen waar het werd gepromoot. Deze tentoonstelling is gerealiseerd dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.

12.09 30.09

Design Museum Brussels - Place de Belgique 1, 1020 Laeken

RENEWAL

Boutures d'objets

"Stekken van voorwerpen" is een ecodesignstudio gevestigd in Orléans (Frankrijk), gespecialiseerd in het ontwerpen van objecten uit alternatieve, gerecyclede of biobased materialen. Stekken geeft een collectie objecten en verlichting uit en begeleidt zowel kleine als grote merken bij het ontwikkelen van eco-ontworpen producten. We presenteren twee projecten die in samenwerking met ontwerper Louise Rué zijn gerealiseerd:

Het Silexus dienblad:
Silexus is geïnspireerd op het werk van steenhouwers. Een stuk steen wordt een nuttig alledaags voorwerp in de handen van een ervaren beeldhouwer: nadat het juiste aanslagpunt is gevonden om de schokgolf te veroorzaken, breekt het af en wordt het een mes. Maar wat gebeurt er met de rest van de steen nadat alle messen zijn verkregen? Silexus is wat er overblijft van de steen na het bewerken.
Ontwerp door Louise Rué.
Dit dienblad is gemaakt van samengeperst koffiedik of avocado-pitten, zaagsel en thermisch gecomprimeerd zetmeel door het bedrijf Matériaux Parisiens. Voordat dit proces werd gekozen, zijn andere experimenten uitgevoerd:

Mycelium
Mineraal composiet van schelpen (in samenwerking met Malakio)
Biocomposiet van hout en gelatine (in samenwerking met Hors Studio)
De plantaardige ballen:
Deze ballen zijn het resultaat van ons onderzoek naar het gebruik en de vormgeving van mycelium. We onderzoeken met name het gebruik van mycelium in bloemschikken als alternatief voor petrochemische bloemschikschuim. De myceliumbal is een container voor verse of gedroogde bloemen, die enkele dagen water kan vasthouden. Het lichte materiaal kan gemakkelijk worden opgehangen om originele bloemstukken te creëren. Aan het einde van zijn levensduur kan de container samen met de planten die het bevat, worden gecomposteerd!
Gecreëerd en geproduceerd door Laurence Saugé (Stekken van voorwerpen) en Louise Rué.
Bio: Met een achtergrond als ingenieur heeft Laurence Saugé een bedrijf opgericht dat haar weerspiegelt, een project waarin kunst, design, ecologie, techniek en innovatie samenkomen. Na 12 jaar in de ontwikkeling van verpakkingen te hebben gewerkt voor luxe merken, werd dit idee in 2019 werkelijkheid met de oprichting van Stekken van voorwerpen. Een naam die een eerbetoon is aan de magie van de natuur en ook verwijst naar delen en de visie van een te creëren tuin.

Louise Rué: Afgestudeerd in 2016 aan de School of Art and Design in Saint-Etienne, richtte Louise het jaar daarop haar eigen ontwerpstudio op in Orléans. Ze ondersteunt ambachtslieden, landschapsarchitecten, kleine merken en bedrijven die haar waarden delen in hun projecten. Haar werk heeft vaak een link met de natuur. Ze nam deel aan het Festival des Jardins de Chaumont-sur-Loire in 2020 en aan het Festival des Jardins de la Côte d'Azur in Nice in 2023.

7.09 17.09

Rue de Ligne 8, B-1000

MIX

Bram Vanderbeke

Brick Cast Basrelief is een ontwerp voor de bar voor FOX. We hebben rondom de bar een brutalistisch betonnen basreliëf gemaakt. De textuur van de bar komt van de stenen die worden gebruikt om de mallen te maken.

Bio : Bram Vanderbeke (1991) is een Gentse, Belgische kunstenaar/ontwerper. Bram maakt ‘Architectural Objects’: monumentale ontwerpen met een uitgesproken materialiteit en esthetiek. Hij creëert zijn architecturale objecten en ritmische installaties in verschillende formaten, zowel in private als publieke contexten.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

Best of vintage

BRUSSELS DESIGN MARKET

Sinds zijn ontstaan is de Brussels Design Market uitgegroeid tot de grootste designmarkt van Europa. Het wordt beschouwd als een must in de internationale vintage designkalender en nodigt u uit om verlichte en gepassioneerde exposanten te ontdekken die het 20e-eeuwse design ophemelen met hun selecties van hoge kwaliteit. Scandinavisch, Italiaans of Amerikaans, van Corbusier tot Jacobsen via Bertoia, de Brussels Design Market biedt een ruime keuze om tegemoet te komen aan de diversiteit van smaken en interieurs.

De handelaars, afkomstig uit de vier hoeken van Europa, bieden een eclectische collectie die op één plaats de stijlen en tendensen samenbrengt die de afgelopen eeuw hebben gekenmerkt. Naast iconische stukken, biedt Brussels Design Market ook anonieme en exclusieve stukken aan tegen betaalbare prijzen.

23.09 24.09

Gare Maritime - Tour&Taxis 9 Rue Picard - 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Brussels Queer Graphics by Design Museum Brussels

Vanaf de jaren 1950 gebruiken de LGBTQI+-gemeenschappen in Brussel grafische vormgeving en ontwikkelen ze een specifieke taal. Deze beeldtaal wijst op hun aanwezigheid en hun engagement tegenover een aantal gedeelde principes, identiteiten en waarden. Dit instrument van verzet maar ook van veerkracht, staat in het teken van de strijd en de viering, van de agitatie en het compromis, en promoot een alternatieve vorm van collectiviteit. Via hun materialiteit, compositie, typografie, herhaling en hun taal, maken de grafisch vormgevers – al dan niet professioneel – hun berichten herkenbaar en richten ze deze tot specifieke doelgroepen. Zonder exhaustief te willen zijn, biedt de tentoonstelling Brussels Queer Graphics, die is opgevat in thema's, een overzicht van deze beeldtaal. Het project verkent de manieren waarop de LGBTQI+-gemeenschappen zich de afgelopen zeventig jaar hebben uitgedrukt en zichtbaar hebben gemaakt Vanaf 1953 en de oprichting van het Cultureel Centrum België onder impuls van Suzan Daniel tot vandaag, nodigt de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie ons uit ons onder te dompelen in een culturele geschiedenis van het dagelijkse leven en het activisme van LGBTQI+-individuen, -gemeenschappen, -verenigingen en -groepen. Door de vele stiltes of het gebrek aan materiaal, maar ook door de oververtegenwoordiging van de letter G in de geschiedenis en de bronnen, toont deze tentoonstelling de weerspiegeling van een tijdperk, een geschiedenis en meerdere herinneringen.

17.05 5.11

Place de Belgique 1, 1020 Brussels

TENTOONSTELLINGEN

Building bridges: Erratum Fashion concept store x Haute Ecole Francisco Ferrer

Voor Brussels Design September nodigt conceptstore Erratum Fashion studenten van de Haute Ecole Francisco Ferrer uit om hun door Afrika geïnspireerde textielwerken tentoon te stellen: texturen, kleuren, patronen en tradities. Erratum Fashion is een exclusieve ethische prêt-à-porter. Geïnspireerd door Afrika, zorgvuldig met de hand gemaakt in sociale ateliers in België.

Designer : Leslie Nonvignon, Hottois Noémi & Iris Deltheil-Tourrenc.

13.09 30.09

Rue Saint-Christophe 7 , 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Café Hoffmann by Czech Centre Brussels

Het minimalistische maar toch opvallende op maat ontworpen interieur van Café Hoffmann weerspiegelt de essentiële creatieve principes van Josef Hoffmann: de reductie van vorm en kleur. De functionele inrichting van de ruimte dient ook als een medium voor historische informatie over Hoffmann's werk in het huidige Tsjechië en Slowakije.
Ontworpen door het in Praag gevestigde creatieve studio OKOLO en ingericht met prachtige gebogen houten meubels van TON, biedt de tijdelijke culturele ruimte gesprekken, workshops, vertoningen en ander programma van 21 september tot 29 oktober 2023.
Hoffmann (1870-1956) staat in België bekend als een toonaangevende figuur van de Art Deco-stijl en de auteur van het beroemde Palais Stoclet in Brussel. In het historische centrum van de Belgische hoofdstad brengt Café Hoffmann een frisse kijk op Josef Hoffmann's "totaalkunstwerk" (Gesamtkunstwerk). Het project vindt plaats in de context van het Art Nouveau Jaar en de tentoonstelling Josef Hoffmann - In de ban van schoonheid in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel.

21.09 29.10

Beenhouwersstraat 37a, Brussels

COMMERCE DESIGN AWARDS

Café Tulipant

WINNER 2023

Café Tulipant, geopend in 2019, zet de toon op Place Fernand Cocq. Tussen traditie en moderniteit, verlicht de geest van de tijd de plek: bakstenen muren, antieke tegels, oude behanglagen onthuld op klaarlichte dag en terrazzo toonbank. Het warme interieur draait om een ​​grote houten bank. Een menu van verfijnde schotels begeleidt de selectie van huiscocktails. In het weekend komt Café Tulipant 's ochtends tot leven en biedt een brunch aan op het zonnige terras, op de eerste rij van de drukste straat van Brussel.

Pl. Fernand Cocq 25, 1050 Ixelles

Best of vintage

Cédric t'kint

De galerie wordt gerund door Cédric t'Kint en is gelegen in de buurt van het Brugmannplein, vlakbij de Zavel. De galerie presenteert een verscheidenheid aan stijlen met een interesse voor de decoratieve kunsten van de twintigste eeuw.

12.09 30.09

Rue Fernand Neuray 35A, 1050 Ixelles

CONFERENTIES

CELLES QUI FONT LE DESIGN EDITION 1

PROCES1. Afgeleid van het Engels. Oorspronkelijk gebruikt om het fabricageproces aan te duiden van een product dat in de industrie wordt gebruikt. Het woord "proces" verwijst hier naar een precieze methodologie of techniek die wordt gebruikt om een taak of een deel van een taak uit te voeren om te komen tot de uiteindelijke productie van een goed of dienst.

Met : Charlotte Gigan (Biskt), Laure Kasier et Wendy Andreu

Om nieuwe vrouwelijke figuren in de wereld van Design te promoten, wordt een reeks conferenties rond de thema's "Proces", "Résistances", "Collectives" en "Digitaal" voorgesteld om hun aanwezigheid en deelname aan de hedendaagse scène te bevestigen. Ze zouden een model of boegbeeld kunnen zijn voor een nieuwe visie op design.

19.09 10.10

ARTS & CRAFTS

CityFab 1 - Skate Day @fablab

-Zaterdag 16.09.23 - 10:30 - 15:00 - Open deur.

Op zaterdag 16 september openen we de deuren van ons fablab en bieden we activiteiten aan rond het thema skateboarden. Op het programma: Lasergraveren van boards Creatie van badges Flocken van T-shirts ... en andere verrassingen! De ideale gelegenheid om de wereld van fablabs te ontdekken terwijl u deelneemt aan leuke en creatieve activiteiten.

Programma :
10:30 - 12:30: Introductie vinyl snijden, gratis maar inschrijven verplicht, beperkt aantal plaatsen
10:30 - 14:00: Hars oorbellen workshop, beperkt aantal plaatsen, 60€/p (info)
14:00 - 15:00: Rondleiding door het fablab
za. 30.09.23 - 11:00 - 21:00 - Skate dag
 Workshops bij cityfab 1
Je skateboard graveren met de lasersnijder
Customize je t-shirts, tassen, etc. met vinyl
Maak een gezamenlijk werk met zeefdrukken
3D-print gepersonaliseerde accessoires voor je board
Leren graffiti maken

Demonstraties skateboarden in de Molenbeekstraat
Demonstraties op een parcours met skateboardmodules door het collectief LRBX

16.09 16.09

cityfab 1, rue Dieudonné Lefèvre 37, 1020 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

CityFab 3

- Opening op 16 & 19/09: 13uur > 17uur -

Cityfab3 is een Fablab - een digitale productiewerkplaats - gespecialiseerd in de productie van kleine series. Onze opleidingen zijn voor iedereen toegankelijk en geven toegang tot een aantal machines, zoals een waterstraalsnijder, digitale freesmachines, een lasersnijder, een thermovormmachine en 3D-printers. Onze gerichte workshops geven u de mogelijkheid om verder te gaan in een bepaald gebied of techniek.
=> Workshops en opleiding: www.cityfab3.brussels/formations-evenements/

14.09 15.09

Rue des vétérinaires 42 Batiment C, site City Line, 1070 Anderlecht

MIX

Clem Vanhee - ATELIER185

Samen met Lieselot Geeregat van Luna Lotta hebben we een grote versie van een van haar sieradenontwerpen gemaakt om de betonnen kolommen in de hotellobby en het restaurant te versieren. de stukken werden koud gesmeed en gepolijst uit 3 mm messing plaat.

Bio : Clem Vanhee, geboren in 1982 is een Belgische ontwerper en ambachtsman. Sedert 2011 is clem getrouwd met Lieselot Geeregat, Juweelontwerper bij Lunalotta Jewellery. Samen zijn ze sinds het prille begin in 2018 lid van Zaventem ateliers. Onder het merk ATELIER185 maakt Clem vooral unieke handgesmede messen van voornamelijk damascusstaal dat hij smeedt in de ateliers van Zaventem. naast messen is Clem ook af en toe betrokken bij kunstprojecten waar hij zijn smeed- en vormvouwvaardigheden kan gebruiken zoals nu voor MIX.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

ARTS & CRAFTS

Collectif QUIPROQUO ZENN'THEQUE

Winnaar van een openbare aanbesteding georganiseerd door de Stad Brussel, presenteert het collectief QUIPROQUO ZENN'THÈQUE. Een openbare en gedeelde bibliotheek, gelegen in het hart van de Senne-straat in Brussel, en ontworpen op basis van het hergebruik van het oude bouwhek van Brucity. Organisch, zoals de Senne die vroeger door het centrum van Brussel stroomde, kronkelt, golft, draait en beweegt het, waardoor elke keer een fris perspectief wordt geboden aan de buurtbewoners die dichterbij komen. Een dans waaromheen gedeelde werken zijn georganiseerd. Een plek om even te zitten en te lezen. Als de nacht valt, onthult het zijn lichten aan de maanlichtlezer.

11.09 29.09

Rue de la Senne, 48, 1000 Bruxelles.

MIX

CRISTINA GUSANO

KERAMIEK IN SOMMIGE KAMERS VAN HET HOTEL / TEKENINGEN VAN DE COWORKING GORDIJNEN.

Bio : Binnenhuisarchitecte, cristina gusano, maakt haar eigen keramische stukken met geometrische vormen en kleuren. ze gelooft in de kracht van patronen om sferen te transformeren en positiviteit op te wekken

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Custom Cut

Samenwerking bij ontwerp en productie van stoelen / tafels / banken

Bio: Custom Cut is een op maat gemaakte meubelproductiewerkplaats die bestaat uit een creatief en gedurfd team van schrijnwerkers, meubelmakers en productontwerpers in Brussel.
De werkplaats werd in 2018 opgericht door Adrien Meylan en geeft leven aan alle ideeën, van de productie van essentiële meubels tot de gekste en meest ambitieuze projecten. De kennis van verschillende materialen en technieken zorgt voor een breed scala aan expertise en oplossingen. Partner van Architectuur en Design studio's, het team gaat geen enkele uitdaging uit de weg...

12.09 30.08

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

Best of vintage

d+

d+ Meubels, verlichting en objecten uit de XXe eeuw met een accent op Italiaanse ontwerpers zoals Gio Ponti, Ettore Sottsass, Joe Colombo Gino Sarfatti, Ico Parisi, Castiglioni, maar ook Europese en Amerikaanse ontwerpers.

12.09 30.09

Rue Blaes 83/87 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

De Ateliers - De Welvaartkapoen

‘De Ateliers’ is het grootste Brusselse naaiatelier met een erkenning sociale economie. In het kostuumatelier worden nieuwe kledingstukken geproduceerd, voornamelijk op vraag van ontwerpers/ stylisten. In het retoucheatelier/-winkel kan iedereen terecht om kleding te laten aanpassen of herstellen tegen een lage prijs. In de winkel zelf kan men bovendien allerlei tweedehandsspullen vinden zoals decoratie, servies, kleding en zelfgemaakte accessoires.

‘De Ateliers’ heeft, net zoals alle andere deelwerkingen van vzw De Welvaartkapoen (een sociaal geëngageerde welzijnsvzw voornamelijk actief in Molenbeek, als doel om zoveel mogelijk doelgroepmedewerkers de kans te geven om opleiding en werkervaring op te doen, zodat zij later in het gewone arbeidscircuit terecht kunnen.

12.09 30.08

Sint Mariastraat 41, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

RENEWAL

Design With Sense

Sinds enkele jaren heeft Design With Sense zich tot doel gesteld om zoveel mogelijk gerecyclede materialen te gebruiken voor het creëren van ruimtes om te delen en gezellig samen te zijn in kantoorruimtes!

Cafetaria's, vergaderzalen, koffiecorners... dit zijn slechts enkele van de ruimtes die speciale aandacht verdienen om informele uitwisseling en welzijn op het werk te stimuleren.

Om te laten zien dat het mogelijk is om mooie kantoormeubelen te maken met een circulaire aanpak, zal een koffiehoek van 95% hergebruikt worden geïnstalleerd in de tentoonstelling voordat hij naar zijn bestemming wordt gestuurd.

Over: Design With Sense is een samenwerkingsproject gevestigd in Brussel dat zich richt op circulair ontwerp voor het creëren van ruimtes om te delen en gezelligheid te bevorderen. Het wordt geleid door ontwerpers en ambachtslieden die sterk geloven dat het creatieve proces moet draaien om menselijkheid en hergebruikte materialen.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

TENTOONSTELLINGEN

Diito Dansaert

Mater, opgericht in Kopenhagen in 2006, is een baanbrekend groen-tech designmerk dat duurzaamheid en circulariteit centraal stelt en geavanceerde productietechnologie gebruikt om afvalmaterialen om te zetten in meubels. Tijdloze ontwerpen creëren op een duurzame en verantwoorde manier. "Meer uit minder".Ongeveer 36% van al het geproduceerde plastic wordt gebruikt voor voedselverpakking en is vaak moeilijk te recyclen. Meestal wordt het verbrand met CO2-uitstoot als gevolg.Mater heeft de afgelopen jaren samengewerkt met Tetra Pak en heeft nu een manier gevonden om post-consument afval te recyclen in hun Matek® productie. Het resultaat van de samenwerking is een speciale editie van de Conscious Chair met een zitting en rugleuning gemaakt van Tetra Pak afval vermengd met koffieafval.Van overtollig plastic tot designstoel.In samenwerking met twee andere Deense bedrijven heeft Mater de levensduur van meer dan 500 kg overtollig plastic van de productie van melkpakken verlengd. Tijdens het spuitgietproces worden kleine stukjes restplastic afgekeurd en die kunnen ze ook gebruiken voor de productie van de Matek®.Dit overtollige plastic wordt gemengd met afval van koffiedoppen, en van de 500 kg plastic kunnen ze 300 Conscious Chairs produceren.In 2022 heeft Mater 30 ton afval verwijderd en omgezet in meubels. In 2023 willen ze 100 ton afval van de planeet verwijderen.We nodigen je uit om de collectie op afval gebaseerde meubels van Mater te ontdekken.

11.09 29.09

Diito Dansaert- Rue des Chartreux 19, 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Diito Dansaert

Mater, opgericht in Kopenhagen in 2006, is een baanbrekend groen-tech designmerk dat duurzaamheid en circulariteit centraal stelt en geavanceerde productietechnologie gebruikt om afvalmaterialen om te zetten in meubels. Tijdloze ontwerpen creëren op een duurzame en verantwoorde manier. "Meer uit minder".Ongeveer 36% van al het geproduceerde plastic wordt gebruikt voor voedselverpakking en is vaak moeilijk te recyclen. Meestal wordt het verbrand met CO2-uitstoot als gevolg.Mater heeft de afgelopen jaren samengewerkt met Tetra Pak en heeft nu een manier gevonden om post-consument afval te recyclen in hun Matek® productie. Het resultaat van de samenwerking is een speciale editie van de Conscious Chair met een zitting en rugleuning gemaakt van Tetra Pak afval vermengd met koffieafval.Van overtollig plastic tot designstoel.In samenwerking met twee andere Deense bedrijven heeft Mater de levensduur van meer dan 500 kg overtollig plastic van de productie van melkpakken verlengd. Tijdens het spuitgietproces worden kleine stukjes restplastic afgekeurd en die kunnen ze ook gebruiken voor de productie van de Matek®.Dit overtollige plastic wordt gemengd met afval van koffiedoppen, en van de 500 kg plastic kunnen ze 300 Conscious Chairs produceren.In 2022 heeft Mater 30 ton afval verwijderd en omgezet in meubels. In 2023 willen ze 100 ton afval van de planeet verwijderen.We nodigen je uit om de collectie op afval gebaseerde meubels van Mater te ontdekken.

11.09 29.09

Diito Dansaert - Rue des Chartreux 19, 1000 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

Diito Dansaert

Mater, opgericht in Kopenhagen in 2006, is een baanbrekend groen-tech designmerk dat duurzaamheid en circulariteit centraal stelt en geavanceerde productietechnologie gebruikt om afvalmaterialen om te zetten in meubels. Tijdloze ontwerpen creëren op een duurzame en verantwoorde manier. "Meer uit minder". Ongeveer 36% van al het geproduceerde plastic wordt gebruikt voor voedselverpakking en is vaak moeilijk te recyclen. Meestal wordt het verbrand met CO2-uitstoot als gevolg. Mater heeft de afgelopen jaren samengewerkt met Tetra Pak en heeft nu een manier gevonden om post-consument afval te recyclen in hun Matek® productie. Het resultaat van de samenwerking is een speciale editie van de Conscious Chair met een zitting en rugleuning gemaakt van Tetra Pak afval vermengd met koffieafval. Van overtollig plastic tot designstoel. In samenwerking met twee andere Deense bedrijven heeft Mater de levensduur van meer dan 500 kg overtollig plastic van de productie van melkpakken verlengd. Tijdens het spuitgietproces worden kleine stukjes restplastic afgekeurd en die kunnen ze ook gebruiken voor de productie van de Matek®. Dit overtollige plastic wordt gemengd met afval van koffiedoppen, en van de 500 kg plastic kunnen ze 300 Conscious Chairs produceren. In 2022 heeft Mater 30 ton afval verwijderd en omgezet in meubels. In 2023 willen ze 100 ton afval van de planeet verwijderen. We nodigen je uit om de collectie op afval gebaseerde meubels van Mater te ontdekken.

12.09 30.09

Diito Dansaert - Rue des Chartreux 19, 1000 Bruxelles

RENEWAL

Dries Truyers Design

"Zwart Goud"

De sculpturale collectie, genaamd "Zwart Goud"", toont een steen afkomstig uit de kolenmijn van Houthalen, de geboorteplaats van ontwerper Dries Truyers.

De mijndsteen symboliseert de geschiedenis van de steenkoolmijnbouwindustrie en de gevolgen ervan, wat een belangrijk keerpunt vertegenwoordigt in de Belgische geschiedenis. Het tafelblad heeft een kegelvorm en is gemaakt van restanten van donkergekleurd massief eikenhout afkomstig uit de bouwsector.

De steen en het tafelblad zijn mechanisch met elkaar verbonden zonder het gebruik van lijm, waardoor demontage van het meubelstuk eenvoudig is."

Bio: Dries Truyers is een ontwerper gevestigd in Houthalen, België. Voor Dries Truyers is het spelen, combineren en creatief experimenteren met gewone en ongebruikelijke materialen een van de meest fascinerende aspecten van meubelontwerp.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

TENTOONSTELLINGEN

DROOG30 meets Art Nouveau

DROOG30 ontmoet de Art Nouveau!
Droog viert dit jaar haar 30-jarig jubileum en we proosten hierop in het Holland House! Het is een van de meest besproken designmerken in Nederland en daarbuiten! Het is ook een beweging en een tijdperk geworden, na haar legendarische oprichters: Gijs Bakker, Renny Ramakers, Richard Hutten, Marcel Wanders en anderen, die 30 jaar geleden een fenomenale entree maakten op de Salone Del Mobile in Milaan. Deze beweging is het icoon, de referentie geworden van wat we tegenwoordig kennen als Nederlands design! Van ooit controversieel tot oplossingsgericht denken met speelse humor en onverwachte non-conformistische wendingen, nooit bang voor sterke reacties van buitenaf! Brussel viert dit jaar de Art Nouveau-beweging en benadrukt haar prestaties! Wij doen mee en zullen parallellen trekken tussen deze twee bewegingen, die inspiratie putten uit duurzaamheid, eco-avant-garde en natuur! We zullen deze twee bewegingen manifesteren en parallellen trekken, die culturele diplomaten werden van hun tijd, landen, steden en creatieve toestand van hun vertegenwoordigers, door het organiseren van een reeks evenementen zoals presentaties, lezingen, creatieve gesprekken en een avond voor jonge professionals met een vrouwelijke DJ! Kom, doe met ons mee en breng een eerbetoon aan deze twee design tijdperken, die deel uitmaken van ons gemeenschappelijk Europees ontwerperfgoed, dat nog steeds springlevend is! Laten we dit vieren!

19.09 21.09

Rue D’Arlon 20, 1050 Brussels

RENEWAL

Earthstone

Compressed raw earth

Earthstone is een duo ontwerpers/kunstenaars (Damian Jodorowsky en Timoté Rouffignac) uit Brussel. Hun waarden als ontwerpers richten zich voornamelijk op milieukwesties met betrekking tot design, industriële productie en vakmanschap. Door formele experimenten en de studie van voorouderlijke kennis verbinden ze deze begrippen ten voordele van duurzaam design. Earthstone haalt inspiratie uit het verleden om bewustzijn te creëren voor het heden.

BIO:
Het doel van Earthstone is het creëren van een verscheidenheid aan objecten van ruwe aarde voor in huis. We leven in een tijd waarin we onze impact op het milieu moeten verminderen door de overconsumptie van voorwerpen die moeilijk te produceren en te recyclen zijn. Dit project leent zowel hedendaagse industriële productieprocessen als voorouderlijke handwerktechnieken om een innovatief materiaal te vormen dat afkomstig is van de opgravingen in onze steden. De stukken zijn duurzaam en ook recyclebaar, gemaakt van een ecologisch mineraal bindmiddel en ruwe aarde. Hun ontwerpen zijn licht, ergonomisch en beknopt, om de aarde te valoriseren als een edel materiaal.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

RENEWAL

ecoBirdy

ecoBirdy - Belgian Unveiled

Richard Armchair (Lounge Collection) De Richard armstoel is verkrijgbaar in twee luxe kleuren en past universeel in elke privé- en openbare ruimte. De ergonomische zitting is speciaal ontworpen voor maximale ondersteuning van de lichaamshouding en maakt de armstoel geschikt voor werkplekken en langdurig gebruik. De armleuningen zijn ontworpen om steun te bieden zonder opdringerig aanwezig te zijn, terwijl een omhelzende rugleuning de armstoel comfortabel maakt. De twee poten van de fauteuil geven hem een elegant en aanwezig silhouet, en tegelijkertijd geven ze stabiliteit en balans. Judy Side Table (Lounge Collection) De Judy bijzettafel is een uiterst veelzijdig meubelstuk, een strak en vrolijk tafeltje. Het lineaire en strakgebogen ontwerp maakt Judy ideaal om te gebruiken als salontafel, bijzettafel of nachtkastje. Dankzij zijn moeiteloze charme past het perfect in elke omgeving. Omdat het rond is, zonder hoeken en scherpe randen, en omdat de structuur zodanig ontworpen is om stabiel te zijn. Door het lichte gewicht kan het gemakkelijk verplaatst worden en is de Judy bijzettafel ookgeschikt voor huishoudens met kleine kinderen. Frost Table (Lounge Collection) Frost Table is een slank en goed geproportioneerd meubelstuk, gemaakt in België. Het tijdloze ontwerp combineert functionaliteit en duurzaamheid. Het tafelblad is gemaakt van interne onderdelen van afgedankte koelkasten, waarbij de transparante lades en het witte interieur op elkaar zijn afgestemd om een unieke nuance te creëren. Het metalen onderstel is behandeld met natuurlijke was, een eeuwenoude techniek van witmakers om staal authentiek en ecologisch te conserveren. Mabo Plate (Tableware) Mabo Plate wordt in België gemaakt van gerecyclede plastic voedselverpakkingen. ecoBirdy heeft een techniek ontwikkeld waarbij het teruggewonnen plastic een integraal onderdeel van het productieproces vormt; de authentieke kenmerken ervan vormen op organische wijze een marmerachtig patroon en creëren een aards kleurenpalet. Kleurenschema's en patronen volgen een verloop, wat een reeks van zes zachte tinten oplevert. De bordvorm, die esthetiek en functionaliteit combineert, is ontworpen om prettig in gebruik te zijn: een verhoogde gebogen rand voorkomt dat het eten eraf glijdt en maakt het gemakkelijk om op te scheppen Charlie Chair (Kids’ Collection) ecoBirdy's award-winnende Charlie stoel is ontworpen voor kinderen. Met zijn ergonomische vormen, afgeronde hoeken en een groot zitoppervlak is Charlie comfortabel en veilig voor de allerkleinsten. Dankzij het doordachte ontwerp is het zowel licht als opvallend stabiel. Enerzijds kunnen kinderen hem dus naar believen verplaatsen, anderzijds kantelt hij niet gemakkelijk. Gerecyclede stukjes plastic speelgoed zijn duidelijk herkenbaar en zorgen voor het kenmerkende gespikkelde uiterlijk. Dit maakt Charlie een levendige blikvanger en een educatief stuk voor kinderen. Charlie's gladde zijdeachtige oppervlak voelt aangenaam aan en is gemakkelijk schoon te maken. Luisa Table (Kids’ Collection) ecoBirdy's Luisa tafel vormt een perfecte set met de Charlie stoel. Afgeronde zachte vormen creëren een natuurlijke vloeiende overgang tussen tafelblad en poten. Dankzij de ergonomische vormen is Luisa comfortabel en veilig voor kinderen. Het biedt ondersteuning aan de meest actieve kinderen in verschillende zithoudingen. Het gladde zijdeachtige oppervlak van Luisa voelt prettig aan en is gemakkelijk schoon te maken. De Luisa tafel kan ook gebruikt worden als salontafel of bijzettafel.

BIO:
Ontwerpers Vanessa Yuan en Joris Vanbriel richtten in 2018 samen ecoBirdy op en debuteerden met de collectie kindermeubilair, gemaakt van gerecycled plastic speelgoed. Deze collectie won verschillende internationale prijzen en werd opgenomen in musea over de hele wereld. ecoBirdy, gevestigd in Antwerpen, was het resultaat van een twee jaar durende studie die resulteerde in een gerecycled en recyclebaar plastic materiaal genaamd ecothylene®, evenals een uniek gepatenteerd upcyclingproces. Trouw blijvend aan de toewijding om plastic afval te herontwerpen tot mooie en inspirerende meubelstukken, voegde ecoBirdy een Lounge Collection en Tableware lijn toe, evenals B2B samenwerkingen om het afval van bedrijven te transformeren. Als erkenning van haar visie en missie werd ecoBirdy in 2019 een gecertificeerde B Corporation, wat haar toewijding aan hoge standaarden van sociale en milieuverantwoordelijkheid bevestigt.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

MIX

Eleonore Joulin

Het project is 12 hangende keramische lampenkappen voor restaurant Joule. 6 daarvan zijn look-alike koolbladeren en de andere 6 zijn look-alike halve augurken.

Bio : Mijn werk, opgebouwd uit keramiek en glas, vindt zijn oorsprong in onder andere de kunstgeschiedenis, gastronomie en architectuur, waarbij onverwachte verbanden worden gelegd en vormen ontstaan ​​tussen alledaags object en sculptuur.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Emma Cogné

Voor Mix heb ik een sculptuur gemaakt dat is geïnstalleerd in de bibliotheek die ik "More I See" noemde" met een techniek van het weven van kralen met behulp van plastic buizen die gewoonlijk binnen muren verborgen zijn om een dicht net te bouwen dat verticaal is uitgerekt als een dierenhuid. Ik heb ook een reeks schermen op wielen gemaakt met dezelfde techniek die variaties van patronen en ritmes mogelijk maakt, voor de co-workingruimte op de eerste verdieping.

Bio : Emma Cogné ( 1993 ) is een Franse ontwerper en kunstenaar die afstudeerde aan de textielontwerpafdeling van het Cambre in Brussel. Haar oeuvre vindt zijn proces in de herwaardering en transformatie van ambachtelijke technieken en gebruikte materialen om hun intrinsieke waarde te benadrukken. Het textielmedium is voor haar een middel om de zintuiglijke kwaliteiten die specifiek zijn voor ruimtelijkheid te verbreden en tegelijkertijd de persoonlijke ervaring van gebruikers te betrekken. Door de kale structuren en lagen van onze huizen te laten zien, onthult ze de unieke aspecten van materie en kleur en claimt ze een band met haar dagelijks gebouwde omgeving. Haar werk leidt tot textielmeubels en locatiespecifieke installaties die overgangen tussen binnen en buiten creëren en weerspiegelen wat onze intimiteitsbehoeften opbouwt.

12.09 30.07

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

RENEWAL

Emmanuel Hugnot

De ""Zig_zag""-serie, uitgevoerd in verschillende materialen, vertegenwoordigt een stap voorwaarts in algoritmisch onderzoek naar patronen en texturen voor het 3D-printen van duurzame materialen zoals klei en biokunststoffen.
Het zigzagpatroon, dat zowel als geprinte aardewerken vazen als tafellampen wordt gepresenteerd, produceert een reeks verschillende effecten.
Deze afwisselende golvingen creëren een structuur in de klei tijdens het printen, terwijl ze spelen met licht en transparantie wanneer ze worden geprint in plastic van biologische oorsprong.

""Zig_light"" 3D printen, PLA Koffie en Tarwe (Francofil)
""Zig_vases"" 3D printen, lokaal steengoed (Région Centre, Frankrijk).

Bio: Emmanuel Hugnot is een industrieel ontwerper gespecialiseerd in digitaal vakmanschap, waarbij hij traditionele vaardigheden combineert met digitale productie- en computertechnologieën.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

TENTOONSTELLINGEN

Eva Jospin, Panorama by Fondation Thalie

De kunstenares Eva Jospin, die voor het eerst in Brussel te zien is, nodigt ons uit voor een poëtische wandeling door haar sculpturale werk, een mix van landschapsfragmenten en fantasievolle architecturale elementen. Het rotswerk van een drie meter lange Nymphée staat majestueus in het hart van de tentoonstelling, naast nieuwe borduurwerken van zijdedraad, gemaakt in India. Het oog reist door de lagen van een landschap op een verkleinde schaal, waaraan gebeeldhouwd karton - haar favoriete materiaal - het uiterlijk van een rots geeft. In een tijd van ongekende crisis voor de levende wereld nodigt het werk van Eva Jospin, dat plantaardige, minerale en gebouwde elementen combineert, ons uit om te mediteren en de heilzame tijd te nemen om na te denken. Curator: Nathalie Guiot, Oprichter.

15.04 23.09

Rue Buchholtz 15, 1050 Brussels

TENTOONSTELLINGEN

Exposition collective Botch N°1 by Ateliers J&J

- Opening op 18/09 van 18:00 tot 20:00 uur-

Botch is een nieuwe serie groepstentoonstellingen die elk plaatsvinden op een andere, ongebruikelijke locatie!

Deelnemers:
Tommy Lhomme
Daphné Keraudren
Maxime Mouroux
Eleonore Joulin
JLVB - Studio
Bel Albatros
Studio Élémentaires
Studio Minimètre
Combo Toys
Grond Studio
Théo Ouaki
Guy Meldem
Atelier Indigo
François de Jonge X Sarah Margnetti
Sukrii Kural
Atelier Falaise
Sabibiche
L’ouvroir X Ateliers J&J
Aaron Debus
Alice Leens
Amorce Studio
Avenue du Roi X Studio Biskt X Safia Hijos
Ateliers J&J

Route :
1-Maison communale de St Gilles
2-Café la Pompe
3-Liesse

18.09 20.09

Maison Communale de Saint Gilles, Place Maurice van Meenen - 1060 St Gilles

COMMERCE DESIGN AWARDS

firma bxll

Firma is much more than an office or co-working space. it provides a creative, professional environment where independent creators, designers, and innovative entrepreneurs come together, feel inspired, and form communities. 8 years after the establishment of the first Firma on an industrial site in vilvoorde and following a successful pop-up location on anspachlaan, Firma opened a permanent location in brussels city center on june 1st.

Locquenghienstraat 35 1000 Brussels Belgium

TENTOONSTELLINGEN

Gather around Brussels by Brukseilas

Objecten ontworpen vanuit mijn liefde voor Brussel. Geïnspireerd door de pentagon, het centrum van Brussel en de balustrade langs het Brussels kanaal.

WEDNESDAY 27/09 18h-22h VERNISSAGE
THURSDAY 28/09 12h-17h
FRIDAY 29/09 14h-18h
SATURDAY 30/09 14h-18h

27.09 30.09

Nijverheidskaai 63, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

TENTOONSTELLINGEN

GLASS - TRANSPARENCY - LIGHT

Van 27 tot 30 september 2023 opent La Mercerie, een iconische plek in de Brusselse kunstscene, haar deuren voor een boeiende tentoonstelling getiteld "Glas - Transparantie - Licht". Gepresenteerd als onderdeel van Design September en ter viering van de Art Nouveau in Brussel, duikt deze unieke tentoonstelling in de intrigerende interactie tussen glas, transparantie en licht, door middel van werken van hedendaagse ontwerpers.

Opgericht in 1891 door de heer Absalon en erkend als een architectonisch juweel van de Art Nouveau, biedt het historische gebouw van La Mercerie, ontworpen door Victor Horta in 1912, een betoverend decor voor deze innovatieve tentoonstelling. Geworteld in het erfgoed van Brussel gedurende meer dan een eeuw, verandert deze emblematische locatie in een ruimte waar verleden en heden samenkomen, en zo een ideale setting creëren om hedendaagse creativiteit te vieren.

De ontwerpers die in deze tentoonstelling worden gepresenteerd, brengen elk hun unieke perspectief op het thema "Glas - Transparantie - Licht". Ori Orisun Merhav (en Thibeau Scarcériaux) via installaties en verzamelbare designstukken, verkent de wedergeboorte van het materiaal shelac dat afkomstig is van insecten, door te experimenteren met nieuwe technieken. Roxane Lahidji, een expert in sociaal design en ecologische materialen, mengt op vakkundige wijze koper dat is geweven door textielkunstenaar Aurélie Lanoiselée met zoutkristallen, waardoor unieke luxe objecten ontstaan uit ruwe bronnen. Lila Farget, een beeldhouwer, combineert op ingenieuze wijze glas en gegoten brons in lichtgevende bas-reliëfs. Tot slot creëert Studio Élémentaires, opgericht door Apolline Couverchel en Gauthier Haziza, werken die licht en beweging verweven en zo emotionele reacties oproepen in onze leefruimtes.

27.09 30.09

La Mercerie -Rue Van Artevelde 70, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Glass and colors

Isabelle de Borchgrave schildert tafels ondersteboven. Het proces is het omgekeerde van dat van een tabel. Eerst de details, dan de vorm en tenslotte de achtergrond... Het glas geeft glans aan het schilderij. Het is als een schilderij om te leven...

12.09 17.09

73a Chaussée de Vleurgat, 1050 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Grand Hospice - Collective exhibition

- Opening op 26 september om 18.00 uur -

De binnenarchitectuur van het Grand Hospice is ingrijpend veranderd en alleen de kapel heeft haar oorspronkelijke uiterlijk behouden, waarin 6 ontwerpers plaats zullen nemen om tijdens Design September hun creaties tentoon te stellen.

Andrei Clontea STUDIO / www.instagram.com/andreiclontea
Luxemburgse ontwerper ZONDER tentoonstellingsruimte. Project: Twee functionele handgemaakte keramische sculpturen. De twee functionele sculpturen zijn geïnspireerd op de vormen en texturen van hemellichamen, wat resulteert in een esthetiek die zowel boeiend als sereen is. Een van de meest opvallende kenmerken van deze objecten is hun organische vorm, die doet denken aan planeten en manen die in de ruimte draaien. De poreuze textuur van het materiaal draagt bij aan de etherische kwaliteit van de lampen en geeft ze een gevoel van de buitenwereld. Een ander opmerkelijk aspect van de lampen is de manier waarop ze licht uitstralen. Het licht lijkt uit te stralen vanuit het materiaal zelf, alsof het deel uitmaakt van het hemellichaam dat de inspiratiebron vormde. Het effect is vergelijkbaar met de staart van een komeet die helder oplicht als hij door de ruimte reist. De twee functionele sculpturen zijn zo ontworpen dat ze elkaar aanvullen, zoals de zwaartekrachtrelatie tussen hemellichamen die om elkaar heen draaien. Dit creëert een dynamisch samenspel van licht en textuur dat bijdraagt aan de algehele aantrekkingskracht van de lampen.

Csenge Györbiro - http://csengegyorbiro.com
PURE BOTANY is het concept van een plantaardige behangcollectie. Een verzameling wandbekledingsproducten met als doel om op een functionele, procesefficiënte en schaalbare manier de waarde terug te winnen van nu 'waardeloos' maar nog steeds duurzaam natuurafval; het creëren van zo duurzaam mogelijke producten van hoge kwaliteit in elke productiefase; uitdagende huidige massaproductie. Het doel van de collectie is om te experimenteren met grondstoffen en te laten zien dat duurzame oppervlakken toegankelijk en geschikt zijn voor dagelijks gebruik, wat een stevige stap is naar een schonere en groenere samenleving. Volgens de filosofie van circulaire economie zijn de gekozen materialen regionaal toegankelijke natuurlijke materialen zoals hooi, korenbloemen, rozen. De wandbekleding verbindt huidig ​​hergebruik en toekomstbewustzijn.

Giet Sophie - www.instagram.com/___sophiegiet___
Ik wil slechts enkele stukken uit mijn verzameling keramische voorwerpen aanbieden, die een set van twee lampen en verschillende maskers. Deze maskers kunnen horizontaal worden geplaatst en hebben de functie van kandelaar, maar kunnen ook verticaal worden geplaatst en dienen als decoratieve wandkandelaars.

Louise Brodsky - instagram.com/louisebrodsky
Ik ben een kunstenaar en ijzerbewerker en ik wil graag een reeks sculpturen presenteren die zijn geïnspireerd op de art nouveau. Gebouwd en gepresenteerd op de tentoonstelling van monumentale sculpturen op het Armand Steursplein in Brussel in 2022, wil ik "L'Attrape Rêves" voorstellen. Ik bereid ook een nieuwe sculptuur voor die "Réseau" zal heten en die moderne technieken en Art Nouveau zal combineren.

mala leche Design - http://malalechedesign.com
Deze collectie van drie postindustriële designobjecten is gebaseerd op de esthetiek van de gebogen lijnen uit de art nouveau. De reflectie van het glas en de blik die het geeft op het object, evenals het gebruik van flexibele siliconen buizen, brengen lichtheid, finesse en asymmetrie in de structuur van de objecten. Het gebruik van spiegels versterkt de notie van een landschap, een tussenruimte tussen maan en aarde.

Studio Matta - https://www.studiomatta.be
Narcissus is een eerbetoon aan de spiegel boven de haard in oude huizen. De kleine plank met vaas is een knipoog naar de schouwmantel errond. Door zijn organische vorm, ruwe materiaal en functie balanceert Narcissus op de grens tussen vrouwelijk en mannelijk. Door delen van het staal tot een bepaald niveau te polijsten, toont Narcissus een vluchtige reflectie die ruimte laat voor imperfectie en verbeelding. De stalen vaas voegt een zintuiglijke ervaring van kleur en geur toe aan deze robuuste spiegel.

Groepstentoonstelling met : Andrei Clontea STUDIO, Csenge Györbiro, Giet Sophie, Louise Brodsky, mala leche Design, Studio Matta

25.09 1.10

Rue du Grand Hospice 7, B-1000

MIX

Grond Studio

GROND creëerde twee immense 3D-volumes in klei. We ontwikkelden een specifieke textuur (een mix van gerookte kurk, klei, zand, grind) om de twee volumes intuïtief te decoreren. De deurknop komt van La Fonderie Woit en geeft robuustheid aan onze speelse volumes. De rustgevende projecties van Krsjt Studio vormen een mooie balans met onze natuurlijke afwerking.

Bio : GROND STUDIO werkt met aarde. Onze projecten met stampleem en ongebakken klei geven een eigentijds verhaal aan eeuwenoude materialen en technieken. In al onze projecten, van constructie tot objectontwerp, stellen we ecologisch denken en circulariteit centraal.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

ARTS & CRAFTS

HEY JUDE DESIGN x AXL JEWELRY

AXL JEWELRY verwelkomt HEY JUDE DESIGN als onderdeel van de SEPTEMBER DESIGN Course, 2 nieuwe stukken die exclusief voor het evenement zijn gecreëerd zullen tijdens dit evenement worden gepresenteerd. HEY JUDE DESIGN is een textielstudio in Brussel die werkt met de ambachtelijke technieken van weven, knoopsteek, haken, borduren... Het creatieproces is traag en vereist geduld en passie voor het gebaar. Decoratieve textielkunst - Moderne wandtapijten Als terugkerende thema's: ontsnappen, de poëzie van de horizon, het landschap en de natuur die de overhand neemt. Inspirerende plaatsen die ruimte laten voor spontane creatie zonder vooraf bepaald ontwerp. Zoveel vormen, kleuren en texturen die een eigen taal creëren die de kijker een verhaal kan overbrengen. Collecties van textiele decoraties, 100% Made in Belgium, verzamelen unieke zelfgemaakte stukken. De boetiek AXL JEWELRY is een must in de wereld van de juwelen, een combinatie van vintage en hedendaagse ontwerpers. Axelle Delhaye combineert gevestigde merken met jong talent uit België en de rest van de wereld en stelt haar eigen creaties voor.

13.09 30.09

AXL Store Rue Mignot Delstanche 51, 1050 Bruxelles

MIX

Home Sails.eu

Installatie van technische rails voor de bekleding van slaapkamerramen en het restaurant, de bibliotheek en de wellness- en werkruimtes.

Bio : Home Sails is gespecialiseerd in raambekleding en vooral in maatwerkoplossingen voor veeleisende architectuurprojecten.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

COMMERCE DESIGN AWARDS

iOda

WINNER 2023
Ons doel is om een spontane keuken te bieden met een subtiele elegantie, waar smaken en texturen elke hap benadrukken. Ons menu bestaat uit verse, lokale en seizoensgebonden producten, terwijl het betaalbaar en vriendelijk blijft. Bij iOda bieden we geroosterd fruit en geroosterde groenten in een moderne, delicate stijl. Cesar Hoed, chef-kok van iOda, wordt gedreven door het idee om een bord te bieden waar de groente koning is en wil ook de producten van de Noordzee sublimeren. Zo wordt er van tijd tot tijd jodium toegevoegd als garnering bij de groenten van de dag. Het unieke menu bestaat uit 4 gangen 's avonds en een lunch 's middags. Het wordt begeleid door live wijnen en Brusselse ambachtelijke bieren.

Rue de la victoire 23, 1060 Saint Gilles

MIX

Jean-François D'Or

Mijn bijdrage aan zijn project was relatief klein. Lionel wilde mijn juni-tafelcollectie, bewerkt door Cruso, integreren. Hun ontmoeting met Cruso maakte het mogelijk om deze tafels en andere meubels uit het Cruso-assortiment in de MIX te introduceren.

Bio : De eenvoudige voorwerpen van Jean-François D'Or spreken evenzeer aan vanwege hun duidelijke ontwerp als hun poëzie. Bewerkt door internationale merken, zijn werken zijn wereldwijd tentoongesteld. Jean-François D'Or, verkozen tot Belgisch ontwerper van het jaar in 2013, gaat verder op een gestaag pad van onberispelijke nauwgezetheid. Sindsdien heeft hij ook andere complementaire hoofdstukken geopend, zoals installatie, concert, performance en schrijven op transversale en experimentele manieren. www.loudordesign.be

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

TENTOONSTELLINGEN

Jean-Paul Lespagnard's Immersive Abode: The Hotel Suite With A View

Jean-Paul Lespagnard presenteert zijn nieuwste mode- en objectcreaties en heeft zijn tijdelijke artistieke residentie gevonden op de 18e verdieping van The Hotel in Brussel. In deze exclusieve suite presenteert hij een meeslepende installatie met een ongeëvenaard uitzicht over Brussel.

Afkomstig uit een land met een rijk artistiek erfgoed, trotseert Jean-Paul Lespagnard nationale grenzen met zijn eclectische creatieve visie. Met zijn doorbraakprijzen op het internationale modefestival van Hyères in 2008 verscheen Lespagnard op het wereldtoneel. Hij verweeft FASHION-collecties naadloos met een breed scala aan media en laat kleding, objecten en INTERIEUR DESIGN moeiteloos samensmelten.

Lespagnard is een kenner van hedendaagse podiumkunst en kan bogen op een lange staat van dienst als medewerker op het gebied van COSTUMES. Hij heeft zijn artistieke touch verleend aan gewaardeerde choreografen als Damien Jalet, Boris Charmatz en Meg Stuart.

Lespagnard is een artistieke reiziger van formaat en zijn peripatetische projecten over de continenten hebben hem geleidelijk omgevormd tot een moderne nomade. Zijn reis brengt hem naar prestigieuze creatieve toevluchtsoorden over de hele wereld, waar hij zich niet alleen onderdompelt in diverse culturen en lokale ambachtelijke vaardigheden, maar ook op zoek gaat naar nieuwe buurten, markten, ambachtslieden en producenten. Het is in deze interculturele dialogen, gevoed door het samenspel van verschillende media, dat zijn creatieve bron zijn diepte en rijkdom vindt.

16.09 30.09

Boulevard de Waterloo 38, 1000 Bruxelles

MIX

JLBV Studio

De stoel die op FOX wordt gepresenteerd is het resultaat van een sculpturaal project dat zich richt op het buitenaardse, het obscure, het onvoorspelbare, dromen en angst. Het model staat bekend als Suspiria, als verwijzing naar de horrorfilm van Dario Argento, en stelt de vervormbare tekening als alternatief voor de rechte lijn ter discussie. In het hart van de Fox, tussen de diverse familie van natuurlijk gekleurde meubels, wil Suspiria spanning creëren: ze is het hersenschimmige nichtje dat weigert haar servet op te leggen aan tafel.

Bio : Onder de naam JLBV Studio werkt Jules Bouchier-Végis sinds 2010 als freelance ontwerper tussen Brussel en Marseille. Hij werkt met industriële spelers en artistieke structuren aan innovatieprogramma's. Zijn missies draaien om een globale benadering van objectontwerp en ruimteplanning. Sinds 2023 ontwikkelt hij zijn eigen praktijk, die erop gericht is nieuwe realiteiten te creëren door experimentele plastische vocabulaires te onderzoeken.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Joachim Froment from Futurewave

De In-layer stoelen, gemaakt door Joachim Froment van Futrewave, bieden een verfijnde en stijlvolle zitoplossing. Ze tonen een minimalistisch ontwerp dat moeiteloos functionaliteit combineert met een vleugje elegantie. Met precisie vervaardigd, biedt het stalen frame van de stoel een solide basis, terwijl de lichte constructie en stapelbaarheid ervoor zorgen dat het een veelzijdige keuze is voor verschillende omgevingen. Een interessant kenmerk van de In-layer stoel is het modulaire ontwerp van de bekleding, waardoor personalisatie mogelijk is. De zitting, gemaakt van een aanpasbare stof, schuift moeiteloos in de stoel als een hoes, wat zorgt voor eenvoudige vervanging en reparatie. Door het gebruik van natuurlijke textielmaterialen en verantwoorde productieprocessen belichaamt de In-layer stoel ons streven naar duurzaam ontwerp. Door het gebruik van gerecyclede materialen streven we ernaar onze ecologische impact te verminderen, terwijl we tegelijkertijd mooie en functionele meubels creëren. De In-layer stoel biedt een harmonieuze balans tussen functionaliteit en stijl. Het ingetogen ontwerp en duurzame constructie maken het een tijdloze toevoeging aan elke interieurruimte. Ontdek de elegantie en veelzijdigheid van de In-layer stoel, een bewijs van nauwgezet vakmanschap en bewust design.

Bio : Joachim Froment is een Belgische ontwerper en kunstenaar, geboren in Brussel in 1993. Na het behalen van een masterdiploma aan het Royal College of Art, begon hij te werken als ontwerper en projectmanager bij Skibsted Ideation in Kopenhagen, waar hij projecten leidde voor gerenommeerde meubel- en transportbedrijven in Denemarken, zoals Hay, Engelbrecths, Danfoss en Biomega. Sinds 2020 heeft Joachim Froment samen met twee andere oprichters Futurewave opgericht, een creatief productbureau dat zich richt op innovatie in verschillende sectorenHij is de creatief directeur die de leiding heeft over het ontwerpteam en deelneemt aan de productontwikkeling, eco-innovatie: verkenning en milieu-evaluatie van alternatieve oplossingen (bijv. verpakking, materialen, technologieën) en cross-functionele ondersteuning voor Ontwerp, R&D, Marketing, Inkoop, Communicatie en Verkoop.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

ARTS & CRAFTS

JOBAGS.BXL

Een upcyclingconcept gebaseerd op de recuperatie van culturele en evenementenkandelaars in pvc die in de verkeersaders van de stad staan opgesteld. Een project in samenwerking met een Brusselse werkplaats voor beroepsrevalidatie.

Open deur :
15.09 // 22.09 // 29.09.23
10-12u // 14-16u

15.09 29.09

Rue Sainte-Marie 41, 1080 Bruxelles

MIX

Jonas Moënne

Solaire 🪐 ✨🚀 ❤️‍🔥 is een keramisch project en een groot glazuuronderzoek in een tijdelijke dialoog met het 60/70-tijdperk van wetenschap en ruimte in verwijzing naar la royale belge, dit gekke brutalistische gebouw. Elke cirkel is uniek en het resultaat van een mix glazuren en afvalglazen. Tussen microscopisch en macroscopisch, bacteriën en planeten, onderzoekt Solaire het vertrouwen in de toekomst tijdens deze verbazingwekkende naoorlogsperiode met een lokale en ecologische toepassing van het keramische medium.

Bio : Er zijn werken die verhalen vertellen. Er zijn kunstenaars die zich voordoen als verhalenvertellers. Jonas Moënne (geboren in 1992) is een van hen. Misschien vindt dit kenmerk zijn oorsprong in de context waarin het is geboren: het Alpenmassief. Een plattelandswereld, nog steeds doordrenkt met folklore en oud geloof, waar de immense natuur de mens dwingt bescheiden te blijven en waar de landschappen een processie vormen van onevenredige sculpturen. Een diep aards universum en het is deze aarde, als materie, die de beeldend kunstenaar besloot te verkennen door zich in Brussel te vestigen en te studeren in La Cambre, na La Villa Arson in Nice. Tijdens deze studies die resoluut keramiek in de hedendaagse kunst integreert, nam Jonas Moënne dit medium in bezit met de wens om het ergens anders te brengen, waar het niet wordt verwacht, in een krachtige benadering waarbij de alchemie grenst aan dagdromen. Een uitnodiging om anders naar de wereld te kijken, gedurfd en onconventioneel, en anders te denken. Estelle Spoto, Mediatine-prijs

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

Best of vintage

Kazar

Al bijna drie 4 verwelkomt Ilse Caser je in haar vintage interieurboetiek in de levendige Ste-Catherine/Dansaertwijk. Het is de liefde voor esthetiek, de schoonheid van (eenvoudige) objecten, materialen en houtsoorten, kleuren en de passie voor decoratie die haar hierbij drijven. Je ontdekt er een fijne selectie van meubels, verlichting, keramiek, decoratie, design, kunst en curiosa. Hier draait alles om sfeer! Kom binnen, gewoon voor het kijkplezier en wie weet een kopje koffie…

OPENINGSTIJDEN:
Zat.: 11:30uur > 6uur + elke 1st zon. per maand
of op afspraak

12.09 30.09

Rue du Marché aux porcs 22,1000 Brussels

SHOPS & BRANDS

KEWLOX

Ontwerp je eigen meubel : De Kewlox stand is ontworpen voor interactie. Bezoekers kunnen hun eigen combinaties samenstellen in een digitale ruimte, en kunnen de verschillende opties en materialen ook uitproberen aan de hand van een aantal testmeubels.

12.09 30.09

Avenue Reine Astrid 325, 1950 Kraainem

MIX

KRJST studio

droom landschappen Voor het Mix-project hebben we ons laten inspireren met omgeving waarin het gebouw zich bevindt. We hebben gordijnen ontwikkeld in de slaapkamers en in het restaurant, spelend met de omgevende natuur, licht, schaduw. We hebben onze tekeningen gedrukt op een transparante stof waardoor het landschap verschijnt en verdwijnt, afhankelijk van het gezichtspunt. Dit denkbeeldige landschap laat je een andere realiteit zien. We hebben ook twee met de hand geborduurde wandtapijten gemaakt die de rol van vensters door de muren spelen. In de lobby bevindt zich het wandtpijt Semiramis op de witmarmeren muur. Semiramis is een godin die een witte duif werd om aan de wereld te ontsnappen. In de werkkamer is Awe Landscape geschilderd met weefdraden die een denkbeeldig landschap uitbeelden van een poëtische, kalme maar gekwelde wereld, de chaos waaruit emoties worden geboren. Voor het restaurant werkten we samen met de artiest Antoine De Schuyter om onze ontwerpen tot leven te brengen. Het restaurant heeft videoprojecties op de muren en op het water. We kunnen het een meerlaagse werk noemen. De geprojecteerde tekenigen spelen met de stamp leem texturen en volumes van Grond studio. In de twee waterbassins zijn de ontwerpen met de hand geverfd op de bodem voordat ze met water werden gevuld. Vervolgens komen er animaties geprojecteerd op het water. Het resultaat is een levendige en kleurrijke compositie, een ontsnapping voor de hersenen.

Bio : KRJST Studio, bekend om het schilderen met weefdraden, bestaat uit een Belgisch artistiek duo dat samen hedendaagse wandtapijten creëert. Hun weelderige en monumentale handgeborduurde wandtapijten zijn het resultaat van uitgebreid onderzoeken, reflecties over materialen, texturen, kleuren en onderwerpen omgezet in een geweven vorm van werk. Emoties, verhalen vertellen en technische expertise staan ​​allemaal centraal in hun creatieve proces.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

SHOPS & BRANDS

LA FILLE D'AVRIL

Belgisch textielontwerper, ik ontwerp en tuf tapijten / wandtapijten en kussens. Alle stukken zijn uniek en ik maak ze vanaf nul. Ze zijn verkrijgbaar in de Choses-boetiek in Elsene, die mijn showroom en tweede atelier is geworden. Ik heb er een frame geïnstalleerd zodat ik live kan tuften.

12.09 30.09

« Choses » Chaussée de Waterloo 499, 1050 Ixelles

MIX

La Gadoue

We hebben alle gordijnen van de lobby en de bibliotheek van het hotel ontworpen en gemaakt. Ze zijn allemaal uniek omdat ze zijn gemaakt van stukjes herbruikbaar stoff. Deze geometrische en kleurrijke gordijnen spelen bij daglicht om de verhoudingen van het gebouw te benadrukken.

Bio : La Gadoue is het duo van Audrey Werthle en Eloïse Maës. Designeuses en ambachtslieden, ze spelen met technieken en verkennen de mogelijkheden van materialen, vooral keramiek en texti

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

Best of vintage

La Kasbah

De Kasbah is een online winkel voor vintage meubels gevestigd in Brussel en wordt beheerd door Betty Kafouni. Ze biedt voornamelijk Scandinavische en Italiaanse meubels aan, maar niet alleen dat... Haar winkel bestaat nu al twee jaar.

12.09 30.09

ARTS & CRAFTS

Le cuir sous toutes ses formes by Keriko Studio

Keriko studio is een onafhankelijk leeratelier. De studio werd in 2022 in Brussel opgericht door Keren Haddad en creëert en restaureert lederen objecten, meubels en accessoires. Het werkt dagelijks met particuliere en professionele klanten (ontwerpers, architecten, enz.) aan unieke en gevarieerde projecten. Elk project wordt uitgevoerd in samenspraak met de klant en de verschillende betrokken partijen, zodat het op maat wordt gemaakt. De Studio gaat de uitdaging aan om voortdurend de te gebruiken technieken in vraag te stellen en de meest geschikte implementaties te kiezen om het artistieke idee te dienen en de gepaste knowhow aan te spreken met nieuwsgierigheid, precisie en innovatie. Keren geeft haar vaardigheden regelmatig met passie door via cursussen in de vorm van workshops voor volwassenen en kinderen.

12.09 30.09

Rue Edith Cavell 178, 1180 Uccle

Best of vintage

LE VISTEMBOIR

Verkoop van verlichtingsarmaturen van 1900 tot 1970. Reparatie van alle soorten verlichting.

12.09 30.09

Rue de la LEVURE, 4 0 à 1050 Bruxelles

Best of vintage

Leonet Hoang

Wij zijn Charles Leonet en Ngoc Hoang. Omdat wij beiden architect zijn, is de relatie van de kantoorgalerie met architectuur en meubels uit het midden van de vorige eeuw voor ons een manier om onze ervaring en esthetische filosofie te delen.

OPENINGSTIJDEN:
Maan. tot Dond.: 9uur > 18uur
Vrij.: 9uur > 18:30uur

12.09 30.09

Rue Berthelot 115, 1190 Forest

MIX

Lila Farget

Ontwikkeld als een lichtgevend bas-reliëf in pâte de verre gecombineerd met gegoten brons, creëerde ik zes sculpturale 'Ondulation' lampen voor de ontspanningsruimte naast het binnenzwembad. Deze wandsculpturen zijn ontstaan uit een studie van de golving van een waterdruppel, die ringen vormt die zich tot in het oneindige vredig herhalen...

Bio : Lila Farget, geboren in 1972, behaalde haar masterdiploma beeldhouwen aan de ENSAV La Cambre in 1996. Ze woont en werkt in Brussel, België. Sinds kort heeft ze haar atelier in Zaventem Ateliers.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Lionel Jadot

Dit project is ontworpen met respect voor dit functionalistische gebouw. We analyseerden de talen van de architectuur om een ​​som van verschillende details te extraheren die de basis werden van onze taal in interieurarchitectuur. Het concept was ook om sculpturale elementen te integreren die functies bevatten, bar, keuken, vergaderzalen... Om de plaats te bewonen met sterke stukken. Daarna werd een intense samenwerking gelanceerd met alle ontwerpers van Zaventem Ateliers en 27 anderen om samen een uniek project te realiseren, met 95% Collectible Design, Belgisch en lokaal.

Bio : Lionel Jadot (°1969), geboren en gevestigd in Brussel, is interieurarchitect, kunstenaar, ontwerper, filmmaker en avonturier. Maar het liefst allemaal tegelijk. Het maakt al het vuur. “Ik gooi niets, ik raap op. Ik heb geen groene vingers, ik probeer stekken, onnatuurlijke huwelijken. Ik vergeet nooit een regel.” Jadot nodigt je uit in subtiele, eigenzinnige werelden die grenzen aan de realiteit. Zijn materiaal is verwijde tijd. De reizigersgeest zoekt een beschermend evenwicht in een vijandige wereld.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

RENEWAL

Livable Platform

De kurk kruk is het resultaat van het lopende onderzoek van Livable Platform naar nieuwe biogebaseerde toepassingen voor geëxpandeerde kurk. Deze exploratie startte in 2022 toen Sep Verboom, oprichter van het platform, samen met videograaf Glenn Verdickt een korte documentaire maakte over het ecosysteem van kurkeiken voor Design Museum Gent.

Geëxpandeerde kurk wordt gemaakt van bijproducten van de kurkverwerking, natuurlijke suberine in de granulaten activeert als een hars wanneer stoom en druk wordt toegevoegd aan de mal. Dit supermateriaal biedt een waaier aan mogelijkheden. Naast uitstekende thermische en akoestische eigenschappen is het ook een volledig biogebaseerd koolstofreservoir dat een belangrijke rol speelt bij de opslag van CO2.

Kruk kruk fungeert als een eerste voorproefje van Sep Verboom's nieuwste kunstintegratie en interieurproject voor het 'Quasi Museum' in de nieuwe gevangenis van Haren, een project gecureerd door Anouk Focquier en Ief Spincemaille."

Bio: De Belgische ontwerper en sociaal ondernemer Sep Verboom (1990) heeft een achtergrond in productontwerp en internationale samenwerking. Hij is een gerespecteerde pionier in het verleggen van de definitie van design, oprichter van het Livable® Platform en doceert 'Sustainable Design' aan de K.A.S.K. School Of Arts in Gent. Verboom werkt als expert op het gebied van multidisciplinaire, sectoroverschrijdende benaderingen ten voordele van de volgende generatie creatieven binnen de designcultuur. Verboom onderzoekt het evenwicht tussen economische, sociale en milieuaspecten en ontwerpt de context, niet het eindresultaat. Hij staat sceptisch tegenover allesomvattende oplossingen en streeft naar een aanpak op maat voor elke culturele en maatschappelijke uitdaging.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

ARTS & CRAFTS

LIVERPOOL 77 SAS & LICHT OP - Gilbard

Gilbard is een collectief dat sinds 2019 gevestigd is in Anderlecht en werk met hergebruikte materialen om lokale projecten op het gebied van kunst en design te creëren. In het kader van Brussels Design September nodigt Gilbard u uit om zijn atelier en de SAS-ruimte te ontdekken, waar activiteiten, tentoonstellingen, experimenten en een nieuw curatorisch dispositief getiteld S'allumer plaatsvinden. Open voor publiek elke vrijdag van 13u30 tot 18u.

15.09 29.09

Rue de Liverpool 77, 1070 Anderlecht

RENEWAL

Lucas Zito

Buoy lights
Boei komt van het woord drijfvermogen, het betekent de kracht die, rond een voorwerp dat is ondergedompeld in een vloeistof of gas, tegengesteld is aan die van de zwaartekracht. Dit is het principe van drijfvermogen. Net als boeien op zee zijn deze lichten opgericht, drijvend, licht en verzwaard. Ze zijn extreem licht en herinneren ons eraan dat het mogelijk is om grote objecten te maken met zo weinig mogelijk materiaal. De grootste lamp van allemaal, 220 cm hoog, weegt bijvoorbeeld slechts 2828 gram. Van deze 2828 gram is slechts 1483 gram plastic gebruikt. Het belang van 3D printen is om op elk moment de productiefase te kunnen controleren en alleen het strikt noodzakelijke te gebruiken.

Bio
Lucas Zito is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in Nederland en sinds 2019 opnieuw gevestigd in Frankrijk. Hij is een ontwerper wiens praktijk zich richt op een diepgaande studie van ecologische en recyclebare materialen in combinatie met nieuwe technologieën. Zijn werk is gespecialiseerd in het ontwerpen van lampen door middel van 3D-printing met plastic gemaakt van maïszetmeel, geproduceerd in Europa. Zijn aanpak heeft betrekking op zowel esthetiek als functionaliteit, op de meest eco-verantwoorde manier mogelijk en de perspectieven van zijn praktijk evolueren volgens zijn sociale omgeving en zijn overtuigingen.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

MIX

LunaLotta

Samen met Clem Vanhee van Atelier185 heb ik een grote versie van een van mijn juwelencollecties - “Martha” gemaakt om de betonnen kolommen in de hotellobby en het restaurant te versieren.
De stukken werden koud gesmeed en gepolijst uit 3 mm messing plaat.

Bio : Als designer/goudsmid gaat Lieselot altijd de uitdaging aan om handgemaakte sieraden te ontwerpen in de stijl van haar klanten. Ook heeft ze een samenwerking met haar man Clem van Atelier185, de messenmaker: stukken damascusstaal upcyclen tot een juweel in zilver of goud. Ze is ook erkend als een erkend ambacht, een certificaat voor vakmanschap en passie. In 2022 wordt ze door de FOD Economie België gelauwerd als vrouwelijke ambachtsman van het jaar.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Mahaut Van Peel

Mahaut Van Peel gebruikt marmerresten van Belgische marmerfabrieken om haar collectie te creëren. De stukken marmer worden gebonden aan een composietmateriaal om een reeks deurknoppen te creëren. Andere materialen zoals hout, metaal en glas worden toegevoegd om unieke terrazzo-afwerkingen te creëren. Om het proces nog meer circulair te maken, voegt ze stof van het polijsten toe aan haar mengsel. Elk stuk marmer is anders, net als de objecten. Alle stukken worden met de hand ontworpen en geproduceerd in haar Brusselse atelier.

Bio : De Belgische ontwerpster Mahaut Van Peel, geboren in 1995, studeerde in 2019 af met een master in textielontwerp aan ENSAV La Cambre. In 2021 opent ze haar eigen studio in Brussel. Gebaseerd op het uitvoeren van het hele proces, als een recept, ontstaat Mahaut's productie uit het mengen van edele grondstoffen in 3 dimensies. Ze ziet haar werk als een experimenteel laboratorium op zoek naar nieuwe elementen, kleurbronnen, textuur en techniek.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

MAISON JONCKERS

Alexandra & Grégoire Jonckers kregen de kans om een enorme AQUILON-wandsculptuur te creëren voor de receptie van het MIX-hotel. Een messing huid die volledig met de hand is gegraveerd en gevormd, een afdruk alsof hij is gevormd door de adem van de wind. In de Griekse en Romeinse mythologie zijn de godheden van de winden de kinderen van Hemel en Aarde; zonen van Eos, godin van de dageraad, en Asteros, de ster, ze zijn de geesten van de richtingwinden. Ze zijn nauw verbonden met de seizoenen: Boreas, de noordenwind, belichaamt de koude adem van de winter; Zephyr, de westenwind, belichaamt de zachte briesjes van de lente; Notos, de zuidenwind, belichaamt de regenbuien van de nazomer; Euros, de oostenwind, belichaamt de stormen van de herfst. In de Romeinse tijd werd Boreas AQUILON. In de literatuur verwijzen aquilons naar de turbulente, koude luchtstromen van het noorden. Het woord komt van het Latijnse aquilo, 'adelaar', omdat ze zo snel zijn als de koning der vogels. In deze unieke muursculptuur spelen Alexandra en Grégoire met de sporen die de intelligentie van de hand achterlaat om een metalen huid te vormen, alsof ze door de wind worden geslagen, of die nu zacht of stormachtig is. AQUILON is een unieke creatie van geoxideerd messing, volledig met de hand gevormd en gegraveerd.

Bio : Eén naam, drie ontwerpers… Een spoor achterlaten zodat we kunnen bestaan, in dialoog kunnen gaan met het verleden, kunnen getuigen van het heden en de toekomst kunnen voeden. MAISON JONCKERS is een familiegeschiedenis die voortduurt. Een afdruk in het materiaal geëtst met zuur, gemodelleerd, aangetast door oxiden en versteend door hars. De visie van een familie van creatieve alchemisten die fantastische werelden en universums onthullen, primitief en verfijnd, rauw en subliem, imperfect en tijdloos.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Marbled Salts Studio

Vroeger en in de oudheid was zout zeldzaam en duur. De waarde ervan is sinds de industriële revolutie echter sterk gedaald en het is zo toegankelijk geworden dat zijn plaats in de samenleving, ooit dicht bij het heilige, is verbannen naar de onderste schappen van onze supermarkten. Gemodelleerd naar het concept van een goedkope kunststeen, richt het project zich op de globalisering van materialen, de versnelling van de productie en consumptie van goederen. Gemarmerd zout sluit aan bij de dringende behoefte aan innovaties in duurzame, gerecyclede, natuurlijke materialen die over het hele aardoppervlak aanwezig zijn. Het wit van het zout wordt gepresenteerd als een leeg canvas, zodat de ontwerper naar eigen goeddunken patronen van culturen en trends kan volgen die op de productiecontext zijn toegepast.

Bio : Roxane Lahidji, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in 2017, maakte haar debuut in de wereld van collectible design met haar masterproject Marbled Salts, dat inmiddels vier internationale prijzen en verschillende aanwinsten in nationale musea heeft gewonnen. Zijn stukken worden nu over de hele wereld verkocht.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

ARTS & CRAFTS

Margaux Baert • Paper Art

Margaux Baert is een Belgische kunstenares en grafisch ontwerpster, gespecialiseerd in papierkunst. Afgestudeerd van ENSAV La Cambre in Grafische en Visuele Communicatie, werkte ze als freelance art director voor verschillende klanten in de mode-, design- en evenementenindustrie voordat ze in 2020 haar eigen ontwerpstudio oprichtte. In haar atelier in het hart van Elsene creëert ze dromerige en poëtische papier kunstwerken voor interieurs, evenementen en etalages. Op 23 en 24 van september, van 12u30 tot 18u30, opent Margaux Baert de deuren van haar atelier aan het publiek. Ze nodigt jullie uit om haar nieuwste papiercreaties te komen ontdekken, onder het genot van een hapje en een drankje voor een gezellig meet and greet moment.

23.09 24.09

Rue Emile Banning 55B, 1050 Ixelles

RENEWAL

Marieke De Backer

Mossel- en oesterschelpen, reststroom uit visrestaurants, worden verwerkt tot een ligbank op het strand volgens circulaire principes. Dit zitmeubel wil de gebruikers doen stilstaan bij het afvalprobleem en onze consumptiemaatschappij.

De SEAt SHELL is een efemeer ontwerp want de bank is gemaakt voor één zomerseizoen. De zoute lucht, de wind en de regen werken in op het meubel. Door de erosie vergaat de bank tot zand. Na verloop van tijd laat de bank geen sporen meer na.

De golvende vormen van de zitbank gaan volledig op in de omgeving van strand en duinen. Het materiaal komt van de zee en keert aan het einde van de zomer terug naar de zee.

Het meubel is het afstudeerproject van Marieke De Backer voor de opleiding meubelontwerp (VOMO) aan Thomas More Hogeschool in Mechelen. Tijdens het ontwerpproces stond het onderzoek naar een nieuw circulair materiaal centraal.

Bio: Marieke De Backer is een 23-jarige pas afgestudeerde interieurarchitect aan Sint-Lucas in Gent. Ze verdiepte zich verder in de studie meubelontwerp (VOMO) aan Thomas More in Mechelen. Vanaf september volgt ze een postgraduaat Circulair Bouwen aan Howest waar ze haar interesse in ecologische bouwprojecten en circulaire materialen verder kan ontwikkelen. Ze hoopt in de toekomst haar passies voor ecologische materialen, efemeer design en reizen verder te kunnen ontwikkelen.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

RENEWAL

Mathilde Wittock

Het Bounce Furniture Project pakt de milieuproblematiek van tennisbalafval aan, met slechts 1% dat wordt gerecycled van de 400 miljoen ballen die jaarlijks worden geproduceerd.

Het project bestaat uit twee opmerkelijke onderdelen: de Bounce Chair, een eigentijdse lounge stoel, en de Soundbounce Dividers, die functionele akoestische oppervlakken bieden.

Het veelzijdige materiaal van het Bounce Furniture Project integreert naadloos in meubels en architectuur, aanpassend aan vlakke of gebogen oppervlakken. Door gebruikte tennisballen zorgvuldig te transformeren, ontstaat een tastbaar en visueel aantrekkelijk materiaal met uitstekende akoestische eigenschappen, terwijl de CO2-uitstoot met ongeveer 8,5 kg per vierkante meter wordt verminderd.

Ontdek het Bounce Furniture Project: waar Creativiteit Duurzaamheid Dient, voor een winnende slam!"

Bio: Mathilde Wittock is onlangs afgestudeerd aan het biodesign masterprogramma, een tweejarig programma waar creativiteit samensmelt met wetenschap, en ze heeft haar bacheloropleiding in productontwerp en industrieel ontwerp aan Central Saint Martins, Londen, succesvol afgerond. Haar werk weerspiegelt een multidisciplinaire aanpak, waarbij kunst, design en biologie op vakkundige wijze worden gecombineerd, met een sterke nadruk op verhalen vertellen, sensorisch ontwerp en een diepe passie voor ecologie.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

RENEWAL

Maximum

Industrie Circulaire

Wij zijn meubelfabrikanten die al onze grondstoffen halen uit de productieafval van de Franse industrie. Sinds onze oprichting in 2015 zijn we pioniers geworden van een nieuwe manier van produceren en ontwerpen: massaal upcyclen.

BIO:
Maximum ontwerpt en produceert meubels in massaproductie met alleen afval uit de Franse industrie en bouw. Onze werkplaats net buiten Parijs heeft al meer dan 10.000 meubels geproduceerd. Ons doel is om nieuwe productienormen te ontwikkelen op basis van bestaande en volumineuze materialen: in massa geproduceerd industrieel afval.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

ARTS & CRAFTS

Micro Factory

De ontwerpers en ambachtslieden van de Micro Factory openen twee weekenden lang de deuren van hun werkplaats. Op het programma: een tentoonstelling, workshops, rondleidingen en de mogelijkheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje.

De Micro Factory is een gedeelde werkplaats gebaseerd op participatie en delen. Het is als een co-working space, maar dan voor makers, waar iedereen zijn tijd bijdraagt om de boel draaiende te houden. De ruimte is georganiseerd rond verschillende workshops: hout, metaal, digitale fabricage, zeefdrukken en textiel.

22-24/09 & 29/09-01/10

Vrijdag: 16-10 uur (bezoek om 18.30 uur)
Zaterdag: 14-18u (bezoek om 16u)
zondag: 14-18u (bezoek om 16u)

22.09 1.10

Rue Heyvaert 140, 1080 Molenbeek-Saint-Jean

COMMERCE DESIGN AWARDS

MIX Brussels

Mix is een nieuw hospitality concept waar hotel, restaurants, bars, fitness & wellness, coworking en evenementen samenkomen in een iconisch gebouw in Brussel.

TENTOONSTELLINGEN

Nuevo Nouveau by Jaime Hayon

MAD Brussels - het centrum voor mode en design - richt zich op hedendaags design en zocht een internationale ontwerper die de essentie van de Art Nouveau beweging vandaag belichaamt. Iemand die niet bang is om te experimenteren met verschillende disciplines: van design tot het maken van meubels, van schilderkunst tot het totaalinterieur.

De Spaanse kunstenaar & ontwerper Jaime Hayon (Madrid, °1974), ook wel de hedendaagse Antoni Gaudi genoemd, belichaamt al deze aspecten: van mysterieuze keramische wezens en fijn bewerkte objecten tot kleurrijke interieurs en intrigerende schilderijen. Hayons creaties, die de grenzen tussen kunst, decoratie en design opzoeken, zitten niet alleen vol optimisme, maar tonen ook het kunnen van een echte vakman.

Na de oprichting van Hayon Studio in 2001 bouwde hij een breed en uiteenlopen klantenbestand op, waaronder meubels en huishoudelijke objecten voor B.D. Barcelona (ES), Cassina (IT), Fritz Hansen (DK), &Tradition (DK), Paola C. (IT) en Magis (IT); keramische objecten voor Bosa (IT) en Lladro (ES); kristallen creaties voor Baccarat (FR) en tapijten voor Nanimarquina (ES). Hayon heeft de National Design Award gekregen in 2022.

Niet alleen werkt hij voor internationale meubelbedrijven, Jaime Hayon werkte ook aan totaalprojecten zoals het Café Pompidou in Parijs, The Standard Hotel in Bangkok en de Moka Garden in Seoul. De laatste jaren richtte hij zich op een meer artistiek parcours, hij werkte samen met galeries als Kreo in Parijs, ontwierp publieke sculpturen en bewandelde nieuwe paden zoals schilderen en tekenen.

Na tentoonstellingen in het Groninger Museum in Nederland, het Holon Design Museum in Tel Aviv, Het Daelim Museum in Seoul, Het High Museum in Atlanta, het Milwaukee design Museum en een grote tentoonstelling in het Centre del Carme in Valencia in 2022, zal zijn oeuvre voor het eerst in Brussel te zien zijn. De tentoonstelling in MAD Brussels richt zich op de diversiteit van zijn oeuvre, het innovatieve vakmanschap dat hij de industrie bijbrengt en de kleurrijke aspecten van zijn artistieke aanpak.

De tentoonstelling maakt deel uit van het Brusselse Art Nouveau-jaar, het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie en Design September. De tentoonstelling komt tot stand met steun van de Spaanse ambassade in Brussel en de AECID (Agencia Española de Cooperación Internacional al Desarrollo).

21.09 26.01

Place du Nouveau Marché aux Grains

RENEWAL

ONBETAALBAAR

ONBETAALBAAR is zowel werkplaats als denktank, een plek waar ontwerpers, meubelmakers, stoffeerders, kunstenaars, product designers, restaurateurs,… elkaar vinden in een “materialisme met emotie”

ONBETAALBAAR vertrekt vanuit de vraag van de klant, we werken uitsluitend op maat en bedenken oplossingen voor kleine objecten, we staan in voor het ontwerp en de uitvoering van grote ruimtelijke projecten op basis van hergebruik, circulaire materialen en duurzame grondstoffen.

ONBETAALBAAR
nodigt mensen uit om na te denken over wat we wegwerpen, stil te staan bij het verhaal en de identiteit van een materiaal of een object, te voelen hoe vertrouwde ruimtes er anders kunnen uitzien, geconfronteerd te worden met de echte kosten van een goed gemaakt voorwerp en mee te brainstormen over hoe we dingen, plaatsen beter, ‘schoner’ meer ‘circulair’ kunnen maken op een menselijke manier.

ONBETAALBAAR verenigt ecologie, economie, innovatie, filosofie, design en liefde voor materialen en schept banden tussen vinders, denkers, makers, materialen, ontwerpers en de kopers.

Bio: ONBETAALBAAR nodigt mensen uit om na te denken over wat we wegwerpen, stil te staan bij het verhaal en de identiteit van een materiaal of een object, te voelen hoe vertrouwde ruimtes er anders kunnen uitzien, geconfronteerd te worden met de echte kosten van een goed gemaakt voorwerp en mee te brainstormen over hoe we dingen, plaatsen beter, ‘schoner’ meer ‘circulair’ kunnen maken op een menselijke manier.

7.09 17.09

Lijn Straat 8, B-1000

Blog

OPEN CALL - DESIGN SEPTEMBER 2024

OPEN CALL 2024 Design September bereidt zich enthousiast voor op haar 18e editie onder het thema “Committing to Tomorrow”.
Het emblematische evenement op de designkalender zal zich richten op de opkomende trends en belangrijkste kwesties waar hedendaags design mee te maken heeft, en roept op tot engagement en innovatie. Registreer voor 1 juni door het formulier in te vullen.

1.04 1.06

MIX

OpenStructures

In het kader van het Mix-project presenteert OpenStructures een kleine versie van de TubeTable, ontworpen door OS_Studio, samen met omgebouwde versies van de Bambi-stoelen en -krukjes van Lhoas & Lhoas.

Bio : OpenStructures verkent het potentieel van collaboratief en modulair bouwen. Het bestaat uit een universele en collaboratieve puzzel waaraan iedereen onderdelen, componenten of complexere structuren kan toevoegen.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

TENTOONSTELLINGEN

OpenStructures / Project Room

Tijdens Brussels Designseptember presenteert de OpenStructures Project Room Grond Studio uit Zaventem en Studio Hackin'Toys uit Parijs.

Grond Studio werkt met ruwe aardematerialen en produceert een reeks modulaire bouwblokken van aangestampte aarde, die afkomstig zijn van en gerecycleerd worden op bouwwerven in Brussel.

Hackin'Toys onderzoekt alternatieve manieren om elektronische muziekinstrumenten zoals midi-controllers te ontwerpen, maken en distribueren. Beide projecten gebruiken de OpenStructures ontwerpprincipes in zeer verschillende domeinen en schalen en kunnen desondanks verbonden en opnieuw gecombineerd worden met ontwerpen van anderen uit de gedeelde OpenStructures database. Hun modulaire karakter maakt verandering en aanpassing in de loop van de tijd mogelijk.

Beide projecten zijn te zien in de OS_Project Room, Prevotstraat 10, 1050 Brussel van 14/09 tot 05/11/2023.

14.09 5.11

Prevotstraat 10, 1050 Brussel

MIX

Papier Boulettes

Het collectief Papier Boulettes maakt ter plekke fresco's van gerecycled papier en draagt het werk op aan de locatie van de gastheer. Voor het Mix Hotel werd afval van de bouwplaats gebruikt om de monumentale bas-reliëfs van 28 meter te maken. De papierpulp wordt ter plekke gemaakt van het ingezamelde bruine karton, dat wordt gemengd met water en vervolgens vermalen. Het door Zélie Boulestreau bedachte motief is een invasie van vegetatie, met klavers, amaranten, paardenbloemen en ander bindweed dat opduikt tussen de abstracte minerale formaties van graffitikunstenaar Aele. Het werd met de hand gebeeldhouwd, direct op de muur, over een periode van 1 maand door de 10 leden van het collectief. De sculptuur stelt de voortdurende mutatie en vervuiling van onze omgeving in vraag en is een ode aan de organische logica, niet beheerst door menselijke activiteit maar er nauw mee verbonden. De ingreep in de architectuur opent de mogelijkheden en wordt een trompe l'œil tussen rotskunst en geologische ontdekking, contrasterend in zijn plasticiteit met het omringende beton.

Bio : Het collectief Papier Boulettes is ontstaan uit een gedeelde passie voor cellulose en werd in 2021 in Brussel opgericht door Maud Bocquet en Zélie Boulestreau.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Pascale Risbourg

Liefhebbers van de mix: sculptuurvlakken voor spiegellevers ( slaapkamers ) Roberto & Paolo: witte stenen harslampen ( slaapkamers ) Mikado: hangende houten modules vrije vormen en afbeeldingen ( Coworking space ) Pompeiuskandelaars: geglazuurde terracotta modules.

Bio : Pascale Risbourg biedt uitzonderlijke stukken die altijd zijn gemaakt volgens hun eigen creatieve en intuïtieve proces. Of ze nu met aarde of hout speelt of kleuren en vormen manipuleert, elke creatie is gekoppeld aan een persoonlijke ervaring, een inspiratie, een ontmoeting. Pascale Risbourg behoort tot deze generatie nieuwsgierige en spontane makers, die voortdurend een meervoud en open artistieke taal ontwikkelen. ( Léa Pannier-tekst ).

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

TENTOONSTELLINGEN

PHOTO COUTURE

GROEPSTENTOONSTELLING VAN HEDENDAAGSE HONGAARSE FOTOGRAFEN

Sinds de geboorte van Sie Kommen (Dressed & Naked), Helmut Newtons beroemde tweeluik in 1981, gaan modefotografie en fotografie van beeldende kunst hand in hand, waarbij de grenzen tussen beide vaak vervagen. De beste modetijdschriften van tegenwoordig lijken op fotografiemagazines, waar het belang van het artistieke concept vaak zwaarder weegt dan het oorspronkelijke doel om ons verlangen te stimuleren om de op de foto's afgebeelde objecten te kopen.

Het is een wereldwijd fenomeen dat een groeiend aantal fotografen werkt op de aangrenzende gebieden van kunstfotografie en toegepaste fotografie, en de Hongaarse fotografiescene vormt hierop geen uitzondering. In de afgelopen tien jaar is er in Hongarije een nieuwe generatie artistiek talent opgestaan, die met succes hun eigen onafhankelijke artistieke fotocarrière hebben ontwikkeld, terwijl ze ook werken aan projecten in opdracht van internationale tijdschriften, online platforms en modehuizen.

De Hongaarse fotografie heeft sterke wortels en internationale erkenning dankzij 20e-eeuwse meesters als André Kertész, Robert Capa, László Moholy-Nagy en anderen. Deze traditie, samen met de hoogwaardige prestaties van de huidige generatie fotografen, maakt fotografie een van de meest succesvolle platforms voor Hongarije om te floreren in de mondiale kunstwereld.

PHOTO COUTURE is een reizende tentoonstelling die de verwevenheid onderzoekt tussen toegepaste en kunstfotografie, wat heel duidelijk is op het gebied van modefotografie. Het is symbolisch dat het programma debuteert tijdens de New York Fashion Week 2023 in de modehoofdstad van de wereld. Rechtstreeks vanuit New York is de show aangekomen in de Belgische hoofdstad op uitnodiging van het Liszt Instituut - Hongaars Cultureel Centrum en het Brussels Design September festival.

Deze tentoonstelling presenteert een selectie van werken van tien Hongaarse kunstenaars. De meesten van hen zijn bekende modefotografen, anderen zijn eveneens erkende beeldende kunstenaars die actief zijn op andere gebieden van de fotografie maar een artistieke benadering hebben die sterk verbonden is met de modewereld. De tentoongestelde werken tonen mode dan ook vaak vanuit een ongebruikelijke invalshoek, waarbij in sommige gevallen de minder zonnige kanten van de mode-industrie met passie of zelfs humor worden belicht.

PHOTO COUTURE in Brussel werd gerealiseerd door het kunstagentschap EDGE Communications in samenwerking met het Liszt Instituut. De organisatoren willen hun professionele partners, Brussels Design September, de enige internationale fotografiebeurs in Centraal- en Oost-Europa Art Photo Budapest en het Hongaarse Fashion & Design Agency bedanken voor hun bijdragen.

Tentoongestelde kunstenaars:
DÁVID AJKAI, ALIANNA ALBERT, BÁLINT BARNA, VIVIENNE BOLLA, PANNA DONKA, ANDREA GÁLDI VINKÓ, ISTVÁN LÁBADY, WANDA MARTIN, ZOLTÁN TOMBOR en MARIETTA VARGA

Organisatoren: EDGE Communications, Liszt-instituut Brussel
Partners: Brussels Design September, Art Photo Boedapest, Hongaars Agentschap voor Mode en Design
Curator, Programmamanager: Krisztina Löbl
Grafisch ontwerp: Hajnalka Illés

Opening: 12.09 om 19.00 uur

12.09 31.10

Treurenberg 10, 1000 Brussels

MIX

Pierre Coddens

Pierre Coddens is autodidact en ontwerpt en creëert objecten op instinctieve wijze. Hij is geïnteresseerd in de ziel die uitgaat van een artefact dat is gevormd door de menselijke hand. Zijn creaties hebben hun wortels in de Anti-Form, Post-Minimalisme en Radical Design bewegingen. Zijn werk is enerzijds een onderzoek naar de betekenis van het object en de confrontatie van verschillende vormen, materialen en texturen in een zoektocht naar harmonie, evenwicht en universaliteit.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

MIX

Pierre-Emmanuel Vandeputte

Bio : Pierre-Emmanuel Vandeputte, geboren in 1991, is een Belgische ontwerper. Van ontwerp tot productie doordrenkt Pierre-Emmanuel zijn ontwerpen met een gevoel voor surrealisme en een respect voor vakmanschap. Elk stuk heeft een unieke stem en emotionele kracht. Samen spreken ze tot onze speelsere en nieuwsgierigere natuur en nodigen ze ons uit om ervaringen te beleven die onbegrensd zijn door de alledaagse verwachtingen. Zijn werk is raadselachtig, het daagt uit wat we als vanzelfsprekend beschouwen om gewoontes en percepties te veranderen. Zijn ontwerpen zijn inderdaad symbolisch voor een drang om los te komen van het alledaagse, om originaliteit na te jagen en tegelijkertijd binnen het kader van de meest nobele materialen te blijven.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

COMMERCE DESIGN AWARDS

Pinpin

Ambachtelijke bakkerij met daarnaast een uitgebreid assortement van natuurlijk gefermenteerde dranken. Pinpin kiest zorgvuldig hun ingredienten uit en bereid de producten in het atelier waar de klant bijstaat.

rue blaes 152 1000 bruxelles

COMMERCE DESIGN AWARDS

Potiche - club de céramique bruxellois

Potiche is zowel een atelier als een winkel volledig gewijd aan keramiek. Op het programma staan cursussen (pottenbakkersschijf en boetseren) voor beginners en ingewijden, een ruimte voor vrije beoefening, een plek voor privéverhuur en ook een tijdelijke tentoonstellingsruimte voor de Belgische kunstscène. Potiche is een werkplaats en een keramiekwinkel

75, Rue Joseph Stallaert 1180 Uccle Belgique

ARTS & CRAFTS

Potiche - club de céramique bruxellois

Deze jonge Brusselse keramiekclub vestigde zich afgelopen januari in een voormalige drogisterij die al 40 jaar leegstond. Op zich al een mozaïek van verhalen.Potiche is een winkel en werkplaats die volledig gewijd is aan keramiek. Met een volledig programma van cursussen (pottenbakkersschijf en boetseren) voor beginners en ingewijden, een ruimte om te verkennen en te oefenen, privatiseringsmogelijkheden, en binnenkort, een plek om te exposeren en uitdrukking te geven aan de Belgische artistieke scène.Potiche is het geesteskind van kunstenares Joana Carrée, die 17 jaar als architect heeft gewerkt, en is de gepassioneerde belichaming van een nieuwe manier om het lot te veranderen.Je wordt begroet door een "salve" - hallo - uitgehouwen in de granieten vloer. Dat isaltijd zo als je je handen in het materiaal kunt steken.

21.09 29.09

Rue Joseph Stallaert, 75 - 1180 Uccle

ARTS & CRAFTS

Rayon belge by HIER

- Open deur -
HIER, een design studio in Brussel, nodigt jullie uit om hun nieuwe merk displaysystemen "Rayon Belge" te komen ontdekken in hun nieuwe showroomruimte in Sint-Gillis, onder het genot van een hapje en een drankje. Modulair, duurzaam en flexibel, dit multifunctionele rekkensysteem is een antwoord op de problemen met uitstalling en voorraad in de detailhandel en de culturele sector. Vrijdag 22 september van 18.00 tot 22.00 uur.

22.09 22.09

Rue Egide Walschaerts 36, 1060 Saint-Gilles, Brussels

RENEWAL

REGGLO

Spaanplaten die bij de renovatie van gebouwen ter plaatse worden gerecupereerd, tovert REGGLO om tot nieuwe, ecologisch verantwoorde meubelen voor interieurprojecten.
We ontwikkelen ook oplossingen met materiaal op maat in beperkte of grotere aantallen als aanvulling op duurzame architectuurprojecten.
We dragen in het kader van de korte keten en de terugwinning van materialen bij aan de ecologische transitie, zonder in te boeten aan kwaliteit of design.

Bio: Matthieu Michotte en Timothy Doig, beiden industrieel ontwerper, werkten zo'n vijftien jaar in de retailsector voordat ze in 2021 hun circulaire REGGLO project lanceerden.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

ARTS & CRAFTS

Regglo

Ontwerp en circulaire productie van meubels van gerecyclede panelen

dinsdag 19 september 10-18 uur
Open workshopdag
"REGGLO circulaire meubels, een verantwoord hulpmiddel voor interieurontwerpers".

vrijdag 22 september 18.00-10.00 uur
Na het werk/nocturne
"Ontmoet REGGLO

19.09 22.09

Circularium 140 rue Heyvaert , 1080 Brussels

ARTS & CRAFTS

RES - Collectif QUIPROQUO

RES is een comfortabele stoel die geen schroeven, spijkers of lijm nodig heeft! Een puzzel op de schaal van een meubelstuk, 100% edel materiaal, 100% lokaal, in een gelimiteerde en genummerde oplage. RES is een uitnodiging om onze standpunten over politiek en ecologie, kunst en esthetiek te heroverwegen, om het begrip 'mooi' en 'eerlijk' te rehabiliteren voor de duurzamere doelen van vandaag. Naar aanleiding van Brussels Design September stelt QUIPROQUO een efemere, mobiele installatie van 10 openbare stoelen voor die op verschillende plaatsen in de hoofdstad worden opgesteld.

Installation ambulante dans l'espace public.

12.09 30.09

TENTOONSTELLINGEN

Résonances. Rencontre entre l’Art nouveau et le design plastique

Resonanties. Ontmoeting tussen Art Nouveau en plastic design. Na zijn korte maar bloeiende leven bleef de art nouveau een sterke esthetische referentie in de geschiedenis van design gedurende de hele 20e eeuw. De tentoonstelling Resonanties wil de zelden erkende dialogen benadrukken die de constitutie van de art nouveau als stijl onthullen en tegelijkertijd het formele potentieel rechtvaardigen dat de plastische design vanaf de naoorlogse periode mogelijk maakte. Via een speciaal voor de gelegenheid samengesteld parcours, wil Resonanties een ontmoeting creëren tussen stukken uit de the Plastic Design Collection van het Design Museum Brussels en art nouveau-stukken uit een Brusselse privécollectie. Wervelende curven, vloeiende structurele lijnen, exotische bloemenpatronen en fantastische droomomgevingen zullen laten zien hoe de eeuwige zoektocht van de art nouveau naar natuurlijke plasticiteit wordt weerspiegeld in de chemische aard van plastic. In het kader van het Art Nouveau Jaar 2023.

15.09 14.01

Place de Belgique 1, 1020 Bruxelles

Best of vintage

Retrofaktory

Retrofaktory, biedt voor al 10 jaar, een breed scala aan vintage verlichting van de jaren 50s tot de jaren 80s, meubels en een grote selectie van keramiek

12.09 30.09

Chaussée d'Alsemberg 618, 1180 Uccle

MIX

RIMRAM

Voor de MIX hebben wij het geluk gehad om 2 projecten te mogen realiseren beide met stukken uit onze TYPE AA collectie deze bestaat uit tafels en stoelen vervaardigd uit metaal. Met deze ontwerpen hebben we een terras gemaakt voor 1 van de restaurants op het 2de verdiep alsook de stoelen voor de studios in het hotel.

Bio : RIMRAM Is een lifestyle brand die een nieuwe generatie van art/design liefhebbers wil aanspreken. Dit door eigenhandig unieke objecten te maken in ons atelier

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

SHOPS & BRANDS

Rotor DC

Rotor DC is een coöperatieve onderneming, gevestigd in Brussel, gespecialiseerd in de verkoop en restauratie van herbruikbare bouwmaterialen. Wij bieden hulp bij het identificeren en demonteren van materialen, wij restaureren en herstellen ze zodat ze klaar zijn voor herinstallatie (wij verwijderen mortel uit tegels, krijt uit sanitair, wij herbedraden lampen zodat ze voldoen aan de CE-normen, enz.) en wij begeleiden hun herintegratie in nieuwe projecten. Van uitzonderlijke stukken tot standaard afwerkingsmaterialen, u kunt ons volledige gamma online raadplegen op onze website of in onze showroom die geopend is van maandag tot en met zaterdag.

12.09 30.09

Avenue de Bâle 3,  1140 Evere

TENTOONSTELLINGEN

ROTOR DC / Vibrant Walls : Opening exhibition & Talk

TENTOONSTELLING :
Voor Brussels Design September van dit jaar nodigt Rotor DC je uit om de atelierruimtes van ontwerpers en makers uit Evere te verkennen! Een jaar nadat de site officieel werd ingehuldigd, zijn de bewoners enthousiast om hun praktijken met u te delen.
De pluridisciplinaire tentoonstelling 'Vibrant Walls', die het werk van verschillende makers samenbrengt, zal te zien zijn op 22 en 23 september, tijdens de openingsuren van Rotor DC, op de 1e verdieping van het gebouw. De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 21 september met een discussie (in het Frans) over 'Het gebruik van glas in lood in de Belgische architectuur'. We hebben het genoegen Sylvain Busine en Nathalie De Leeuw te verwelkomen om twee anachronistische praktijken met glas te bespreken en te illustreren.
Deelnemende makers : Studio Platt, Arthur Halbique, Charel Pyckel, Els Petrus, Floriana de Silva, Jessica Blondiau, Rosa de Coster, Urban Tree, Via&arte.

CONFERENCIE
Glas is een van de vele materialen die Rotor DC tegenkomt bij het bergen en reconditioneren. Gegoten, gevat in beton, gekleurd, abstract of figuratief, de toepassingstechnieken zijn in de loop der tijd veranderd. Maar wat gebeurt er als dit materiaal opnieuw wordt uitgevonden door hergebruik?
We zullen het werk van Zéphir Busine ontdekken door de ogen van Sylvain Busine, ontwerper en Belgisch liefhebber van naoorlogs design.
We zullen het werk van de 20e-eeuwse Waalse ambachtsman-decorateur vergelijken met de praktijk van Nathalie De Leeuw, een hedendaagse architect die zich bezighoudt met de integratie van hergebruikte materialen.
Nathalie De Leeuw is een Brusselse architecte. Ze studeerde in 2000 af aan de afdeling Architectuur van Sint-Lucas Brussel. Nathalie neemt materialen en hun specifieke kenmerken als uitgangspunt voor ruimtelijke verkenningen. De drogisterij "Emilie" in Schaarbeek is een van haar eerste ervaringen op dit gebied.
In 2019 ontving ze de prijs Brussels design September in de categorie commercieel.
Sylvain Busine is ontwerper en docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Naast deze activiteiten is Sylvain in het bijzonder geïnteresseerd in het Belgische naoorlogse design en de historische Expo 58. Hij was de curator van de tentoonstelling Zéphir Busine, Designer, geïnstalleerd in het Brussels Design Museum tijdens het eerste semester van 2023. De tentoonstelling 'Vibrant Walls' blijft open na de conferentie en er wordt een drankje gedeeld ter gelegenheid van de conferentie. Frisdranken en bieren aan kostprijs (vergeet je cash geld niet).

RSVP: https://www.eventbrite.com/e/inscription-rotordc-talk-la-mise-en-uvre-du-verre-colore-dans-larchitecture-belge-718354556817

21.09 23.09

Avenue de Bâle 3, 1140 Evere

CONFERENTIES

ROTOR DC / Vibrant Walls : Talk & Opening Exhibition

CONFERENCIE
Glas is een van de vele materialen die Rotor DC tegenkomt bij het bergen en reconditioneren. Gegoten, gevat in beton, gekleurd, abstract of figuratief, de toepassingstechnieken zijn in de loop der tijd veranderd. Maar wat gebeurt er als dit materiaal opnieuw wordt uitgevonden door hergebruik?
We zullen het werk van Zéphir Busine ontdekken door de ogen van Sylvain Busine, ontwerper en Belgisch liefhebber van naoorlogs design.
We zullen het werk van de 20e-eeuwse Waalse ambachtsman-decorateur vergelijken met de praktijk van Nathalie De Leeuw, een hedendaagse architect die zich bezighoudt met de integratie van hergebruikte materialen.
Nathalie De Leeuw is een Brusselse architecte. Ze studeerde in 2000 af aan de afdeling Architectuur van Sint-Lucas Brussel. Nathalie neemt materialen en hun specifieke kenmerken als uitgangspunt voor ruimtelijke verkenningen. De drogisterij "Emilie" in Schaarbeek is een van haar eerste ervaringen op dit gebied.
In 2019 ontving ze de prijs Brussels design September in de categorie commercieel.
Sylvain Busine is ontwerper en docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Naast deze activiteiten is Sylvain in het bijzonder geïnteresseerd in het Belgische naoorlogse design en de historische Expo 58. Hij was de curator van de tentoonstelling Zéphir Busine, Designer, geïnstalleerd in het Brussels Design Museum tijdens het eerste semester van 2023.

TENTOONSTELLING :
Voor Brussels Design September van dit jaar nodigt Rotor DC je uit om de atelierruimtes van ontwerpers en makers uit Evere te verkennen! Een jaar nadat de site officieel werd ingehuldigd, zijn de bewoners enthousiast om hun praktijken met u te delen.
De pluridisciplinaire tentoonstelling 'Vibrant Walls', die het werk van verschillende makers samenbrengt, zal te zien zijn op 22 en 23 september, tijdens de openingsuren van Rotor DC, op de 1e verdieping van het gebouw. De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 21 september met een discussie (in het Frans) over 'Het gebruik van glas in lood in de Belgische architectuur'. We hebben het genoegen Sylvain Busine en Nathalie De Leeuw te verwelkomen om twee anachronistische praktijken met glas te bespreken en te illustreren.
Deelnemende makers : Studio Platt, Arthur Halbique, Charel Pyckel, Els Petrus, Floriana de Silva, Jessica Blondiau, Rosa de Coster, Urban Tree, Via&arte.

De tentoonstelling 'Vibrant Walls' blijft open na de conferentie en er wordt een drankje gedeeld ter gelegenheid van de conferentie. Frisdranken en bieren aan kostprijs (vergeet je cash geld niet).

21.09 21.09

Avenue de Bâle 3, 1140 Evere

RENEWAL

ROVER

ROVER is een project waarin reststromen van lokale industrieën worden geïnventariseerd en hergebruikt in een meubelproductie.

Dit creëert niet alleen bewustwording van onze afvalberg en ecologische voetafdruk, ROVER poogt ook om circulair design verder te brengen dan anekdotische one-offs. Door systematieken te zoeken in de productie, wordt het mogelijk de meubels te reproduceren. Het project vertrekt van wat er is, waardoor het ontwerpproces omgekeerd. Het ontwerp vloeit uit de karakteristieken van de restmaterialen.

De inventarisatie is een belangrijk onderdeel van het project. Het toont welke (rest)materialen er geproduceerd worden. De meubels geven een indicatie van wat de mogelijkheden ermee zijn.

De eerste collectie bestaat uit vijf verschillende stoelen, 2 lampen en een tijdschrifthouder. De meubels zijn gemaakt uit diverse materialen afkomstig uit Aalsterse (en naburige) industrieën. Elk stuk toont de eigenheid van het bedrijf en van de gebruikte materialen. Afgezien van het meubelbeslag zijn deze stukken 100% opgebouwd uit materialen, door de industrie bestempeld als rest.

Bio: Ik ben Tom De Koninck, pas afgestudeerde meubelontwerper aan de Thomas More Hogeschool. Daarvoor volgde ik een opleiding tot ‘Burgerlijk Ingenieur Architect’ aan de Ugent. Gedurende mijn opleiding groeide mijn bewustzijn en mijn ecologisch engagement. Dit speelde een grote rol in mijn recente werk. Ik werk graag ‘hands on’ en ben steeds op zoek naar de relevantie van wat ik doe.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

COMMERCE DESIGN AWARDS

Seed

WINNER 2023
Bij Seed maken we glazen van lokale, gerecyclede en natuurlijke materialen in onze werkplaats-boetiek. We hebben onze activiteit opnieuw ontworpen om onze ecologische voetafdruk als opticiens en brillenmakers zoveel mogelijk te verkleinen.

Rue du bailli 23, 1000 bruxelles

MIX

Serban Ionescu

Smokey is een paviljoen. Dit paviljoen is een keuken, een bbq pit. Mijn werk komt voort uit het tekenen en het maken van modellen. Smokey is ontstaan ​​uit die act die het kruiste met abstracte symbolen, sommige persoonlijk en sommige van Brussel.

Bio : Serban Ionescu (1984, Roemenië, Amerika) Het werk van Serban Ionescu omvat beeldhouwkunst, schilderkunst, design en architectuur. Serban heeft soloshows gepresenteerd in New York bij R & Company, Larrie Gallery en in België bij Everyday Gallery. Zijn werk is gepubliceerd in The New York Times, Wallpaper*, Architectural Digest, Dwell Magazine, DAMN Magazine, Glamour en New York Magazine. Hij behaalde zijn Bachelor of Architecture aan het Pratt Institute in Brooklyn, NY en was adjunct-professor aan de School of Architecture van het Rensselaer Polytechnic Institute van 2010-2016. Grootschalige paviljoens zoals "Chapel For An Apple" en "Tower For An Hour" zijn zijn comeback naar een post-architectuur.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

COMMERCE DESIGN AWARDS

Seven

WINNER 2023

Seven ligt in het nieuwe Cavell Court complex en is een café en restaurant dat elke dag open is. Seven is een gezellige en comfortabele ruimte met een strak, rauw ontwerp. Het etablissement biedt speciale koffie (MOK) en andere verse dranken, evenals een reeks huisgemaakte gerechten, de hele dag door: voor ontbijt, lunch en brunch.

Rue Edith Cavell 10
, 1180 Uccle

TENTOONSTELLINGEN

Studio 34

Studio34 is een werkplaats en galerie waar verschillende ontwerpers in de sector van de hedendaagse juwelen aanwezig zijn. We werken voornamelijk met opgehaalde materialen en maken unieke stukken. Studio34 is gelegen in de Marollen, Sint-Ghislainstraat 34 in 1000, Brussel.

14.09 30.09

Studio 34, Rue St Ghislain 34, 1000 Bruxelles

RENEWAL

Studio BISKT

Geëxtrudeerd keramiek

Bio : Samen, Charlotte Gigan (keramist) en Martin Duchêne (designer) hebben de creative studio « studio Biskt » opgericht.
Een dubbel universum waar ideeën worden geboren uit een hybride tussen industriële procedees en vakmanschap.
De veelvoudige exprimenten maken deel uit van de nieuwe vormen en functies die hun inspiratie vinden in het architecturaal gebied.
Hun creaties waar het esthetische nooit vast staat, laat hun spontaan, nieuwgierig, en gedurfd temperament doorschijnen.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

MIX

studio Elémentaires

« SCORE » De 'Burn'-zaal werd voorzien van drie monumentale kinetische rotorbladen waarvan de draaibeweging gesynchroniseerd is met een gekleurde lichtvariatie. De futuristische vormgeving van dit kunstwerk, dat de naam 'Score' kreeg, maakt gebruik van de elementen van ventilatie- en koelsystemen (rotorbladen, radiatoren, geperforeerde roosters, enz.). Het licht tekent drie lijnen die zijn opgenomen in een subtiele superpositie van rasters die tegelijkertijd als diffuserende en reflecterende filters werken. De bewuste vertraagde beweging van de kunstwerken creëert een temporaliteit die in contrast staat met de warmte. De kleurverzadiging van het licht brengt op een subtiele manier een ervaring van intensiteit over. « REPEAT » Ritmes, reeksen, trajecten, lussen - de choreografie van herhaling vormde de leidraad voor het lichtontwerp van de ‘Movement'-zaal. Op een grafische, minimalistische manier zijn in het kunstwerk 'Repeat' zeven zwevende lichtbundels te zien, verspreid over de ruimte. De elektrische kleurtinten van de ophangbanden hebben iets weg van fitnessaccessoires en contrasteren welbewust met de transparante en lichtdoorlatende materialen waaruit het kunstwerk is opgebouwd. De opeenvolging van kleurreeksen versterkt en verveelvoudigt de kinetische en onderdompelende dimensie van het licht in de ruimte. « SURPRISE » De leeslampjes in de kamers zijn ontworpen als een soort magische constructie. De lamp is geïnspireerd op illusietechnieken uit het theater en krijgt een compleet andere uitstraling van zodra ze wordt aangedaan. Wanneer de lamp aangaat onthult de spiegelbuis grafische patronen die het licht kleur geven. 'Surprise' zorgt voor een theatraal moment dat voorafgaat aan nachtelijke dromerijen.

Bio : Studio Elémentaires, opgericht in 2013 door Apolline Couverchel en Gauthier Haziza, ontwerpt en produceert werken op de schaal van ruimte of object die licht en beweging combineren. De kunstenaars zijn bijzonder gefascineerd door de stedelijke cultuur en putten uit de visuele score van steden als een onuitputtelijke bron van inspiratie. De temporele opeenvolging van hun objecten nodigt uit tot een contemplatieve breuk met onze alledaagse ruimte. In deze pauze proberen hun creaties emotionele reacties op te wekken, bronnen van plezier en verwondering. De werken van studio Élémentaires worden in opdracht gemaakt en gepresenteerd op verschillende gebieden - kunst, architectuur en design - en bevragen het theatrale karakter van onze leefruimtes.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

RENEWAL

Studio Minimetre

REBUT PRINT
"Rebut Print is een onderzoek dat 3D-geprinte objecten conceptualiseert door afvalmaterialen te integreren in het printproces. Tijdens de Renewal tentoonstelling presenteren we ons onderzoek naar co-geproduceerde materie, waar 3D printtechnologie en natuurlijke materialen samenkomen. Ons werk is gebaseerd op de verkenning van een pelletmachine en een op PLA gebaseerd bindmiddel, wat leidt tot de creatie van biomateriaal onderdelen. Elk tentoongesteld stuk is het resultaat van diepgaand onderzoek naar de interacties tussen onze machines, het stofreducerende afval dat we gebruiken en onszelf. Met deze tentoonstelling willen we onze eerste ontwikkelingen en experimenten onder de aandacht brengen, wat ons streven naar constante innovatie weerspiegelt.

BIO
Met Studio Minimètre onthullen Bérénice de Salvatore en Bastien Chevrier een multidisciplinaire visie op 3D-printen. Verrijkt door hun opleiding in industrieel ontwerp en productontwerp aan La Cambre (BE) en ECAL (CH), staan ze aan de basis van nieuwe technologieën en innovatieve materialen. De studio pakt een breed scala aan thema's aan, van de productie van ecologisch verantwoorde materialen tot hergebruik en recycling van afval. Deze aanpak, met de 3D-printer als middelpunt, schommelt tussen onderzoek, samenwerking en kennisoverdracht. De verkenningen van de studio worden geleid door een grote uitdaging: deze praktijk democratisch maken met behoud van de integriteit van onze omgeving.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

ARTS & CRAFTS

Studio Platt - Reimagine, Reinvent, Recycle

studio PLATT is een kleine ontwerp en makerstudio opgericht door Joe Platt in Brussel die werkt met duurzame en gerecycleerde materialen om nieuwe meubels en designobjecten te creëren. Het concept is om te proberen nieuwe objecten te maken met behulp van gerecyclede of verantwoorde materialen en constructiemethoden, waarbij objecten worden ontwikkeld die een cross-over hebben tussen functionele kunst en design.

Opening with Rotor DC : 22.09.2023 from 09:00 to 18:00 & 23.09.2023 from 10:00 to 18:00

22.09 23.09

Studio Platt Avenue de Bâle 3, 1140, Evere

RENEWAL

Studio Vera Nooijen

Re-value draait om het herwaarderen van het restmateriaal dat overblijft na het verwerken van natuursteen. Elk stuk natuursteen heeft zijn unieke vormen, kleuren en patronen. Dit komt doordat natuursteen afkomstig is van de aardkorst en deze over heel de wereld verschillend is. Het waarde contrast tussen stukken natuursteen is erg groot, dit zie je terug in de esthetische, culturele en financiële waarde. Een hele plaat natuursteen heeft een grote financiële waarde maar het restmateriaal hiervan wordt gezien als waardeloos, terwijl het restmateriaal hetzelfde proces heeft doorgemaakt. Binnen Re-value krijgt het restmateriaal de welverdiende maar verloren waarde weer terug. Denk hierbij aan de culturele en esthetische waarde, door er een eigentijds en functioneel ontwerp van te maken.

Bio: "Vera Nooijen (1998) is een ontwerper die altijd op zoek is naar (nieuwe) materialen en technieken. Je kunt haar werk omschrijven als experimenteel, minimalistisch en simpel maar doeltreffend.

Tijdens haar afstudeerproject genaamd ‘Re-value’ richtte ze zich op het afvalmateriaal uit de marmerindustrie. Ze experimenteerde met het afvalmateriaal en bedacht drie functionele producten; Table Layers, Table Mountain en the Wall Shelves. Met haar project Re-value studeerde ze in 2022 af aan de Willem de Kooning Academie."

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

ARTS & CRAFTS

studiokhachatryan - open studio

- Open deur 23.09 van 13:00 to 19:00 -

studiokhachatryan is een in Brussel gevestigde ontwerpstudio opgericht door Noro Khachatryan. De praktijk varieert van sculpturale objecten tot architectonisch ontwerp, interieurarchitectuur, elementen voor openbare en residentiële ruimtes, waarbij traditioneel vakmanschap wordt gecombineerd met analytische gebaren en natuurlijke materialen.

23.09 23.09

Isidoor Teirlinckstraat 65, 1080 Brussel

CONFERENTIES

Subjects/objects on the move - What define mobility today by Studio Hier (FR/EN)

Welke innovatieve en duurzame oplossingen worden toegepast om de enorme uitdaging van stedelijke mobiliteit aan te gaan, rekening houdend met de problemen van verkeer, vervuiling en energieverbruik? De uitdagingen van zachte mobiliteit staan centraal tijdens Design September 2023.

Deze conferentie, georganiseerd door Studio Hier, brengt design, mobiliteit en duurzaamheid samen.

SPREKERS:
Jean Baptiste Goetgheluck, co-founder of Bilmo,(fr)

Frédéric Mertens, founder of Sugg, (fr)

Cathy Macharis, founder of Mobilise, (eng)

Clément Porée, product designer at DS automobiles, (fr)

Ala Tannir, fellow at Carnegie Museum of Art (eng)

Oliver Wathelet, anthropologist, Making Tomorrow, User Matters (fr)

20.09 20.09

Place sainte Croix 1050 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Sympoietics. Arts of practice in the ecological city - Architecture Curating Practice

Ecologische cultuur wordt steeds prominenter bij het ontwerpen van de stad van vandaag. Het is de spil die ons in staat stelt om nieuwe manieren van kijken, handelen en opereren te articuleren, waardoor er een nieuwe set van praktijkkunsten in en voor de ecologische stad ontstaat.

De transformaties die onze samenlevingen en omgevingen momenteel ondergaan, brengen onze manier van zijn in de wereld in gevaar. Als zodanig vormen ze een uitdaging voor ons vermogen om projecten op te zetten of, concreter gezegd, om toekomstvisies te produceren en daarin concrete ambities te verankeren.

Deze context moedigt ons aan om nieuwe manieren van handelen te bedenken die ons in staat stellen om onzekerheid te integreren. We moeten verder gaan dan kwelling - niet ondergaan - en acties bedenken die passen in het klimaatregime dat vorm krijgt.

De overgang van een systeem van autonome objecten naar een systeem van verwante objecten opent nieuwe perspectieven op interacties, vormen en processen. Georganiseerd rond deze drie hoofdstukken laat de tentoonstelling zien hoe ecologische cultuur projectcultuur kan kleuren, informeren en vernieuwen.

Deze tentoonstelling werd oorspronkelijk geproduceerd en voor het eerst gepresenteerd in Archizoom in Lausanne van 28 februari tot 15 mei 2023. Dit najaar wordt een verkleinde versie getoond in Brussel.

Curatorshap
UR bureau d’architecture et d’urbanisme, Archizoom
Architecture Curating Practice voor de aanpassing in Brussel

8.09 3.12

Rue des Tanneurs 137, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

The best-off Interieurvormgeving 2023 / LUCA school of arts

Een dynamisch tentoonstellingsconcept van de opleiding Interieurvormgeving LUCA school of arts. Vormgegeven en geproduceerd door alumnus Julie De Vos; https://studiofuho.be/ gefinancierd met LUCA breakout. De tentoonstelling reist en is aanpasbaar naargelang de beschikbare ruimte en de context; dynamisch zoals onze opleiding. De tentoonstelling van studentenwerk reist van Graduation Show in Gent, naar Design September in Brussel, For the now! in Brussel, BAD art &design fair in Gent & meubelbeurs in Brussel.

IG: instagram.com/luca_interieurvormgeving
FB: facebook.com/LUCAinterieurvormgeving

Photo credit : studio fuho

12.09 18.09

Paleizenstraat 70, 1030 Brussel

TENTOONSTELLINGEN

the Plastic Design Collection - Design Museum Brussels

De collectie van het museum, ontwikkeld uit een privécollectie die door het Atomium werd aangekocht, brengt hulde aan het diverse en heterogene plastic design dat onze omgeving sinds de jaren 1950 heeft veranderd. Van materiaal tot object en van object tot maatschappij, the Plastic Design Collection, de permanente tentoonstelling uit deze collectie, geeft een culturele, sociale en politiek geschiedenis weer van het plastic design met topstukken en alledaagse voorwerpen.

12.09 30.09

Design Museum Brussels - Place de Belgique 1, 1020 Laeken

RENEWAL

TheAlfredCollection by Mees-Biasino

In deze nieuwe collectie zet TheAlfredCollection de ambachtelijke traditie voort. De collectie wordt geweven met handgesponnen hoogwaardige Tibetaanse hoogland wol, het garen staat bekend om zijn zachtheid en wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid. De fijne, superieure wol geeft de tapijten een rijke schoonheid in haar materialiteit. De kracht van de tapijten is een prachtig samenspel tussen garen en ontwerp. De tapijten worden met de hand geweven, wat elk stuk uniek maakt. In deze serie gebruikt de TheAlfredCollection zowel natuurlijke wol als een uitgebalanceerd kleurenpalet. Het ambacht en de traditie van het handweven versterken het bijzondere karakter van de tapijten. Elk tapijt wordt met grote zorg geweven en afgewerkt. Deze techniek maakt het mogelijk te ontwerpen voor een specifieke ruimte, om tegemoet te komen aan de speciale wens van een klant of in functie van een project. Deze tapijten zijn geen 'snel design' maar zijn een eerbied voor het archetype tapijt, puur in vorm en functie. Het nieuwe collectie is geweven in Nepal en draagt het STEP-label. STEP is een Zwitserse fair trade non-profit organisatie die zich inzet voor het welzijn van wevers en arbeiders in de handgemaakte tapijtindustrie.

BIO
TheAlfredCollection is het label van Gentse textielontwerpsters Marie Mees en Cathérine Biasino. In 2009 lanceerden Marie en Cathérine een collectie high-end interieurtextiel in natuurlijke materialen, zoals linnen en wol met als motief een ontmoeting tussen vorm en materie. Los van trends en seizoenen, zijn de ontwerpen van TheAlfredCollection tijdloos en duurzaam, ontwikkeld met zorg voor detail. De rode draad in het verhaal van TheAlfredCollection is de liefde voor mooie, pure materialen en het respect voor productietijd en -proces. Materie wordt met passie, kennis en zorg uitgekozen waarbij sobere en eenvoudige ontwerpen dienen als canvas voor de schoonheid van de materie.

7.09 17.09

Rue de Ligne, 8 - 1000 Brussels

MIX

Thomas Serruys

We hebben iedere kamer voorzien van een DATA stool en het terras van de Romeo bar met kleurrijke SPCA stoelen en SPT tafels.

Bio : Thomas Serruys (°1986) is een autodidactische ontwerper uit Brugge met achtergrond in de verkoop van 20e-eeuws design en kunst. Zijn creaties vertrekken vanuit een gevoel of een behoefte door thuis iets te missen. Ontwerpen worden afgetoetst aan de maatstaf om er zelf mee te willen leven. De materiaal- en vormkeuzes worden intuïtief gemaakt met het oog op hoe goed het object mooi kan verouderen en de tand des tijds doorstaan.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

TENTOONSTELLINGEN

TomorrowNowMovement

Upcycling design rond plastic voor eenmalig gebruik en historische materialen. Lowtech, pedagogie, delen, reate, uitvinden. Morgen is een utopie, we werken aan een ecologie die inspireert tot een toekomst die samen mooier, sterker en waarachtiger is.

14.09 17.09

6A rue Volta 1050 Bruxelles

COMMERCE DESIGN AWARDS

Verdō - Plant-Based house

verdō is de eerste volledig plantaardige brasserie in Brussel. In een warme en ontspannen sfeer bieden wij u genereuze gerechten aan, geïnspireerd op de Belgische gastronomie en bereid zonder dierlijke producten.

Chau. de Vleurgat 146, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Vitrine 37a - Haute Ecole Francisco Ferrer

Tentoonstelling in “Vitrine 37A” van gevouwen papier labels of gevoeld die ontworpen en gemaakt werden door studenten van de afdeling Arts appliqués van de Haute Ecole Francisco Ferrer voor het Métamorphose Varia Theaterfestival. Variaties rond de noties ritme, schaduwen en lichten, herhaling en beweging. De stukken die in de “Vitrine 37A” van de Haute Ecole Francisco Ferrer tentoongesteld worden, worden in de maand september meermaals vernieuwd. De tentoonstelling wordt verlengd tot 31 oktober.

12.09 31.10

Avenue de Stalingrad 37a, 1000 Bruxelles

MIX

Vladimir Slavov / DIM atelier

Lampenkappen voor de lobby en de omgeving.

Bio : DIM atelier was founded in Antwerp in 2013 by the artist and set designer Vladimir Slavov. Since then it serves as a laboratory, researching the interaction between shape and light, and the impact they have on the surrounding environment. The focus on the creative process, craftsmanship, and innovative materials are leading to exceptional lighting pieces with extreme attention to detail and finish.

12.09 30.09

Bd du Souverain 25/1, 1170 Watermael-Boitsfort

SHOPS & BRANDS

WABI

Bij WABI bieden we goed geproduceerde, duurzame en resistente meubels en alledaagse voorwerpen. Ontwerpen van kleine en middelgrote fabrieken, ambachtslieden en kunstenaars. Wij eren het hoogwaardige vakmanschap dat wij gelukkig omringen in Europa en soms verder weg als techniek en kwaliteit dat vereisen. Wij bieden exclusief de creaties van Editions La Lune aan, ontworpen en vervaardigd in Bourgogne in kleine ateliers. Het voorstel is om via hen terug te keren naar essentiële waarden: die van respect voor de ambachtsman, zijn werk en zijn tijd. De waarden van respect voor onvolkomenheden, non-conformiteit en integriteit. Het lijkt ons essentieel het werk voor te stellen van veeleisende en nauwgezette ambachtslieden, die zich verzetten tegen de hectische wedloop van de voorbijgaande trend. De voorgestelde stukken, functioneel en mooi, gemaakt van edele materialen, worden gekenmerkt door een knowhow en een andere relatie met de tijd. Wij wijden de maand september graag aan het delen van onze gemeenschappelijke liefde voor vakmanschap en mooie materialen.

12.09 30.09

Rue Stanley 87, 1180 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

zangra

De Belgische fabrikant van verlichting en woonaccessoires, zangra, opent haar eerste winkel in het hartje van Brussel. Na jaren van succesvolle online verkoop, besloot zangra om haar klanten ook een fysieke winkelervaring aan te bieden en ze zo te laten kennismaken met de zangra-wereld. De allereerste zangra shop is gevestigd in de Brusselse binnenstad, achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) en recht tegenover het bekende kunstwerk, de cementwagen van Wim Delvoye. De winkel is volledig in lijn met de uitgepuurde zangra-stijl en combineert ook een kantoor, zodat de klanten ook een kijkje kunnen nemen achter de schermen. De winkel biedt een uitgebreid assortiment van haar producten aan, van Art Déco verlichting tot retro woonaccessoires. zangra besteedde veel aandacht aan de presentatie van hun assortiment, waarbij klanten ideeën krijgen aangereikt voor het creëren van een poppy en retro interieur. “Onze missie is om onze klanten te inspireren, hun creativiteit te stimuleren en hen de eindeloze mogelijkheden van onze zangra producten te laten zien.” aldus CEO Eve Van Dyck. De nieuwe zangra winkel situeert zich binnen de vijfhoek van Brussel. Het Sint-Katelijneplein, trendy restaurants, de An- toine Dansaertstraat, de Beurs en de Grote Markt liggen op een steenworp afstand. De winkel bevindt zich ook vlakbij de nieuwe hippe zone rond het Kanal Museum en Tour&Taxis. Aangezien de winkel deze zomer zijn deuren zal openen, willen wij graag deel uitmaken van het wandelparcours ‘shops&brands” en “glas transparantie licht” tijdens Brussels Design September.

12.09 30.09

Quai au Foin 39, 1000 Bruxelles

Choose a category

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Learn more
BESbswy