M
o
r
e
t
h
a
n
1
0
0
D
e
s
i
g
n
E
v
e
n
t
s
i
n
t
h
e
c
i
t
y
Brussels Design September - Intro slide 1
Brussels Design September - Intro slide 2
Brussels Design September - Intro slide 3
Brussels Design September - Intro slide 4
50
100%
SHOPS & BRANDS

Anna, Kika et les autres...

De nieuwe winkel van Anna K. bevindt zich op 90 A, rue du Page in Elsene. In deze tijdloze doos vind je het hele universum van de ontwerpster: van haar sieraden creaties tot haar populaire en betaalbare selecties, waaronder een reeks accessoires, foto's, schetsen, geuren, toegewijde producten tot het welzijn. De creaties worden lokaal geproduceerd in het kader op slow-consumption. Hier, overheerst het gedeelde moment. Samenkomen om beter te vinden.

Winkelen en design openingstijden van woensdag tot zaterdag van 12:00 tot 19:00 uur.
2 openingen voor fotografie op woensdag 14.09 en 21.09 van 18.00 tot 20.30 uur.

13.09 30.09

Rue du Page 90a, 1050 Ixelles

SHOPS & BRANDS

ARFLEX -THEM DESIGN MARKET

Arflex- Them Design Market is een showroom gespecialiseerd in de producten van de Milanese designer arflex (zitbanken, zetels, stoelen, tafels, salontafels) maar ook in design verlichting van het merk Flos. We stellen ook voor een tentoonstelling van een paar bijzondere voorwerpen en kunstwerken, naar de inspiratie van het moment.

13.09 30.09

Avenue Brugmann 204, 1050 Ixelles

ARTS & CRAFTS

Atelier 178

Het Atelier 178 werd opgericht in 2018 door Miline Van Houtte en is een Boetiek atelier in het centrum van Brussel, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van luxe lederwaren. OP MAAT Wij bieden een lijn van op maat gemaakte tassen en accessoires, maar ook een hele reeks op maat gemaakte producten. De klant selecteert het model dat het beste aan zijn wensen en levensstijl voldoet, kiest het leer, de voering, de gewenste binnenzakken, de kleur van de draad ... FULL SERVICE Van ontwerp tot prototype, met inbegrip van materiaal inkoop en productie in onze werkplaats, verzorgen wij projecten van begin tot eind en bieden wij onze klanten een persoonlijke service aan. Als gepassioneerde mensen zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe technieken en oplossingen, waarbij knowhow, kwaliteit en uitwisseling centraal staan. LOKAAL Met het oog op continuïteit en bezorgdheid voor een lokale en ecologisch verantwoordelijke productie van kwaliteit, werken wij uitsluitend met huiden van Europese oorsprong (België, Frankrijk, Italië, Spanje)

16.09 16.09

Rue Edith Cavell 178, 1180 Uccle

ARTS & CRAFTS

Atelier Belvédère

Vintage winkel van meubels en decoratie gekoppeld aan een Atelier voor meubelrestauratie. U vindt gerestaureerde en aangepaste meubels maar ook spiegels, frames, lampen, serviesgoed uit de jaren 50, 60 en 70. U kunt ook uw fauteuils bij ons brengen om ze te herladen of uw meubelen om ze te laten repareren, customiseren en een extra leven te geven.

13.09 30.09

Rue du Belvédère 14, B-1050

ARTS & CRAFTS

Atelier la Gadoue

La Gadoue is een ambachtelijke ontwerpstudio die experimenteert met het materiaal. Het duo Audrey Werthle en Eloïse Maës biedt cirkelvormige textielcreaties en unieke keramische werken ontworpen voor de ruimtes en het publiek die hen verwelkomen.

Vrijdag 16/09: opening vanaf 18.30 uur
17 en 18/09: open huis van 12:00 tot 18:00.

16.09 18.09

Studio Citygate, 1A rue de la petite île, B-1070

ARTS & CRAFTS

Atelier Munana Gatera

Bezoek INZU - Munana Gatera Workshop
Munana Gatera werd geboren in Burundi en groeide op tussen Rwanda, Congo en België. Hij werkt tussen Lissabon en Brussel en is een autodidact die graag speelt met verschillende ambachten en technieken. Hij is een « serial creator » in hart en nieren en definieert zichzelf niet graag als ontwerper of schilder, maar beschouwt zichzelf eerder als een schepper van emoties die zich bezighoudt met elke creatieve activiteit waartoe zijn ziel hem leidt. Hij werkte samen met grote merken en onafhankelijke ontwerpers voordat hij in 2014 zijn eigen gelijknamige merk creëerde. In 2021 huldigen Munana en zijn team INZU (Huis in het Kinyarwanda) in, dat dienst zal doen als werkplaats, showroom en tentoonstellingsruimte. Deze ruimte, die gewoonlijk alleen op afspraak toegankelijk is, zal tijdens de BDC drie dagen lang haar deuren openen. Over RUGS Na een lange periode van bezinning en experimenteren met zijn kunst in de beslotenheid van zijn atelier, keert Munana Gatera terug naar de wereld van het design met een collectie tapijten van hoge kwaliteit.In deze capsulecollectie brengt hij zijn vele disciplines samen: schilderen, mode, grafische kunst en design. Deze collectie, deels hercreëren, deels exclusief ontwerp, [re]presenteert de essentie van Gatera's DNA. Elk tapijt is beperkt tot zeven genummerde stukken, vergezeld van een certificaat van echtheid. De tapijten worden in Portugal met de hand gemaakt volgens traditionele technieken.

16.09 18.09

Rue Wery 46 B-1050 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Ateliers Genesis

- Opening op 14/09 om 6uur -

De Genesis-ateliers bevinden zich in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek en brengen jonge kunstenaars uit Brussel en elders samen. Zij brengen verschillende technieken samen met totaal eclectische stijlen.

Zij openen de deuren van hun ateliers voor u om hun creatieve universum te ontdekken. Verschillende disciplines lopen door elkaar heen, zoals schilderkunst, meubelontwerp en beeldhouwkunst. U vindt er het werk van Maxime Halot, WoodStockBelgium, Fabien Karp, Alexane Sanchez, Emilien Deschodt, Jacques Di Piazza, Robin Divrande, Jeremy Bobel, Félix Reuter, Raphael Rizzo en Tristan Bründler. Zij zullen u graag ontvangen om over hun werk te praten.

OPENINGSTIJDEN:
Woe. tot Zat. : 11uur > 17uur

15.09 30.09

Rue de L'Indépendance 142, 1080 Molenbeek-Saint-Jean

ARTS & CRAFTS

Ateliers J&J

- Opening op 15/09 : 18uur > 21uur -

Ateliers J&J, opgericht in 2012, is een jonge ontwerp- en productiestudio voor kleurrijke buismeubelen, een subtiele mix van ijzerwerk, hout en textiel. In hun nieuwe boetiek vermengen de Ateliers J&J hun meubelen met creaties van andere ambachtslieden en kunstenaars, met de bedoeling nieuwe banden tussen knowhow te weven om steeds ambitieuzere samenwerkingen aan te bieden.

OPENINGSTIJDEN:
Dien. tot Zat: 13uur > 19uur

14.09 30.09

Chaussée d'Alsemberg 110, B-1060

Best of vintage

Aux ciseaux d’or

Aankoop & verkoop van antique en design van twintigste eeuw

OPENINGSTIJDEN:
Don. - Vrij.: 10uur > 16uur
Zat. - Zon.: 10uur > 18uur

13.09 30.09

Rue Haute 218/220, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

B-collective edition 2022

- Opening op 15 september van 18.00 tot 22.00 uur -

Platform voor Belgisch talent. Een initiatief om fascinerende objecten van jonge ontwerpers bij elkaar te brengen,hun fascinerend werk in de kijker te zetten. De focus ligt op unieke items en gelimiteerde series. De monumentale vorm en esthetiek krijgen voorrang boven functionaliteit. Experimenten met materiaal en techniek leiden tot voorwerpen die verrassen. We zijn blij dit opkomend Belgisch talent te delen met de wereld…

Editie 2022: Studio FUHO, CHHT (Charlotte Thomas), i.s.m. architects, BrukseilasStudio Fuho, CHHT, Axelle Vertommen, Timon Mattelaer, i.s.m. architecten, Manon Clement, Louise Richard, AMGS, Brukseilas, Liesbet Lutin

15.09 22.10

Rouppestraat 1 - Philippe De Champagnestraat 21, 1000 Brussels

TENTOONSTELLINGEN

Belgisch Design Belge

Pop-up laboratorium, belgisch design belge brengt een geschiedenis van het design in België, van de art nouveau tot de hedendaagse creatie, aan de hand van een panorama van zijn belangrijkste figuren, bewegingen en avant-gardes die het design hebben bepaald, en plaatsen waar het werd gepromoot. Deze tentoonstelling is gerealiseerd dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.

13.09 30.09

Design Museum Brussels - Place de Belgique 1, 1020 Laeken

ARTS & CRAFTS

BiseBille

Bisebille is een jong upcycling merk dat zich inspireert uit verschillende kunststromen.De ontwerpen zijn zeer kleurrijk en worden gemaakt uit gerecupereerd plastic voor de juwelen, uit sponzen handdoeken voor de heuptassen en uit oude bedspreien voor de jassen of draagtassen. Afhankelijk van Angélique haar mood worden er nog veel andere materialen gebruikt. De ontwerpster houdt ervan om alle mogelijkheden ten volle te benutten.

Openingstijden van dinsdag tot zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.

13.09 30.09

Moirés - Rue du Marché au charbon 81, B-1000

Best of vintage

Brussels Design Market

Op 24 & 25 september 2022 verwelkomt de Brussels Design Market je voor zijn anniversary editie in the Maritieme Station in Tour & Taxis. De kans om een grote selectie vintage designstukken uit de 20e eeuw te ontdekken gepresenteerd door meer than 100 internationale dealers : van emblematische stukken gesigneerd door the grote namen in design tot the producties van anonieme ontwerpers.

24.09 25.09

Gare Maritime, Tour & Taxis | Rue Picard 11 - 1000 Bruxelles

Best of vintage

Cédric t'kint

Mijn galerie biedt een selectie van twintig-eeuwse stukken, voornamelijk lampen, meubelen en schilderijen, die de periode tussen art deco en de jaren 1980 bestrijken. Deze stukken komen voornamelijk uit het noorden van Europa, Italië en België.

OPENINGSTIJDEN:
Zat.: 14uur > 18uur + op afspraak

13.09 30.09

Rue Fernand Neuray 35A, 1050 Ixelles

CONFERENTIES

CELLES QUI FONT LE DESIGN

Sprekers: Amandine David, Astrid Commeignes, Pauline Vitupier, Margaux Minodier, Giovanna Massoni, Christelle Vial, Charlotte Debeer, Christiane Högner, Apolline Vranken, Sephora Thomas.
Initiatief van de vereniging Maak&Transmettre
Elke donderdag in september 2022
Lokalisatie: IMAL / LAVALLÉE / FONDERIE / TOUR À PLOMB / LE MAD
Meer info: https://www.instagram.com/maakandtransmettre/

Om nieuwe vrouwen in de wereld van Design te promoten, wordt een reeks conferenties rond de thema's technologie, curatie, productie, theorie en onderzoek voorgesteld, om hun aanwezigheid en hun deelname aan de hedendaagse scène te bevestigen. Zij kunnen een model of een boegbeeld zijn voor een nieuwe visie op design.

8.09 13.10

SHOPS & BRANDS

Charlotte Beaude Store

Charlotte Beaude is een merk van accessoires gemaakt in Europa. Binnenhuisarchitect van opleiding, ik opende mijn showroom in Brussel in december 2021.

13.09 30.09

Rue de la Réforme 34, 1050 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

Chennaux&fille

Mobilier de rangement modulaire sur mesure fait maison, réutilisable et nomade.
Conçu et fabriqué à Bruxelles avec du bois eupopéen, livré et monté par les concepteurs.
Chez Chennaux&fille, c’est l’idée qui crée la forme du meuble. Leur beauté est le résultat d’une innovation.

13.09 30.09

33 Fernand Neuray street 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

Chills studio by Solange Cloesen

Chills is een interieurarchitectuur- en designstudio die de grenzen van ruimte en licht verkent door creatieve en op maat gemaakte oplossingen te bieden.In onze nieuwe ruimte symboliseert het met bloed besmeurde tapijt onze manier voor het ‘out of the box’ denken.Voor de opening heeft Chills studio gekozen voor de samenwerking met Moroso, Frankly Amsterdam, Design Stone, Bulo, Vervloet, Flos, Light Addict,Les Vrais, Jean-François D’Or, Adeline Halot, Nanala, Ireene, etc.

Openingstijden van 13.00 tot 19.00 uur.

16.09 18.09

Brouwerij Eylenbosh - Chaussée de Ninove 776, B-1703

FABLABS & MAKERS

CityFab 1

- Open doors op 23 & 24/09 -

Cityfab 1 is een digitale fabricage-atelier die voor iedereen toegankelijk is. Kom tijdens de opendeurdag ontdekken wat er achter de schermen van de lokale productie gebeurt in een 'fablab' en maak kennis met de 'makers' die computergestuurde machines in hun creaties gebruiken. En wie weet, misschien waag jij je aan lasersnijden of digitaal borduren? Bij deze gelegenheid zal ook een verrassingsworkshop worden aangeboden!

23.09 24.09

cityfab 1, 37 rue Dieudonné Lefèvre 1020 Bruxelles

FABLABS & MAKERS

CityFab 3

- Opening op 16 & 19/09: 13uur > 17uur -

Cityfab3 is een Fablab - een digitale productiewerkplaats - gespecialiseerd in de productie van kleine series. Onze opleidingen zijn voor iedereen toegankelijk en geven toegang tot een aantal machines, zoals een waterstraalsnijder, digitale freesmachines, een lasersnijder, een thermovormmachine en 3D-printers. Onze gerichte workshops geven u de mogelijkheid om verder te gaan in een bepaald gebied of techniek.
=> Workshops en opleiding: www.cityfab3.brussels/formations-evenements/

16.09 19.09

Rue des vétérinaires 42 Batiment C, site City Line, 1070 Anderlecht

TENTOONSTELLINGEN

Collection by Sophie Derom - Jewelry and objects

- Opening op 15 september van 17.00 tot 21.00 uur -

Collection by Sophie Derom is gespecialiseerd in 20ste en 21ste eeuw keramiek, decoratieve objecten en vintage juwelen. De selectie is gedreven door Sophie's interesse voor kwaliteit en esthetische waarde.

OPENINGSTIJDEN
Ma. tot Zat.: van 11:00 tot 18:30.
Gesloten op zondag.

15.09 30.09

Galerie Brigitte Geerinckx - Rue Darwin 44, B-1050

TENTOONSTELLINGEN

Collective exhibition

- Opening op 21 september om 18.00 uur -

De binnenarchitectuur van het Grand Hospice is ingrijpend veranderd en alleen de kapel heeft haar oorspronkelijke uiterlijk behouden, waarin 6 ontwerpers plaats zullen nemen om tijdens Design September hun creaties tentoon te stellen.

Chanel Kapitanj / Studio Chanel Kapitanj
Chanel Kapitanj, geboren in Luik in 1992, studeerde Industriële Vormgeving in België. Haar fascinatie voor metalen materialen en handenarbeid bracht haar ertoe een opleiding tot metaalbewerker en lasser te volgen. Als gevolg daarvan lanceerde ze in 2017 haar eigen ontwerp- en metaalbewerkingsstudio. Zij benadert haar projecten met een minimalistische aanpak en een focus op metalen materialen.

Martha Samyn
In het werk van Martha Samyn voelt men haar fascinatie voor kleur en het menselijk lichaam. Ze herinnert aan haar eigen vrijheid als kind en ontwerpt speelse en kleurrijke stukken. Op die manier wil ze grijze interieurs en garderobes nieuw leven inblazen. De tapijten, dekens, kleren doen je denken aan een speelser en vrijer volwassen leven. Wat normaal verborgen is, wordt nu getoond. Door middel van nonchalante, open en vrijgevochten thema's zoals seksualiteit, kindertijd en man-vrouw relaties, stelt ze de wereld in vraag en vraagt ze wat het betekent om volwassen te zijn. Wat is toegestaan en wat niet? Kan een volwassene zijn huid tonen zonder dat het seksueel is, zoals een kind dat kan? Wanneer worden we als volwassenen beschouwd en wanneer worden we volwassen genoeg om alles te moeten verbergen?

Lisa Berden
Lisa Berden is een Belgische ontwerpster die gefascineerd is door de uitdaging en de transformatie van onze dagelijkse realiteit. Haar ontwerpen zijn voortdurend op zoek naar een bepaald gevoel van hedendaagse schoonheid waarbij de belangrijkste pijler is om een gevoel van verwondering te creëren door middel van complexiteit in eenvoud. Door haar fascinatie voor experimenteel onderzoek is 'speelsheid' vaak terug te vinden in haar ontwerpen. Lisa houdt ervan om verschillende disciplines te mixen en te matchen om nieuwe visies op design te creëren.

Billyjean Potvliege / Studio Billyjean
Reistassen is een project dat geboren is uit de vraag naar de mens als zwerver, uit overleving of uit vrije keuze. Geïllustreerd door een eenvoudig en functioneel voorwerp, dat echter vele verhalen vertelt en bekend is onder vele namen. In Antwerpen worden ze "Marokkaanse tassen" genoemd, terwijl ze aan de Antwerpse Modeacademie bijvoorbeeld "Chinese tassen" of "Japanse tassen" worden genoemd. In Duitsland wordt het "de Turkse koffer" genoemd. In sommige delen van Afrika is het de "Ghana moet weg"-tas, een bittere herinnering aan een donker hoofdstuk in de geschiedenis van Nigeria en Ghana. In nog andere landen wordt hij gewoon de "vluchtelingentas" genoemd. De verwijzing naar verre oorden lijkt samen te vatten dat de tas migratie vertegenwoordigt. Deze plastic zak, symbool van de lange nomadengeschiedenis van de mens, is een voorwerp dat verbonden is met gemeenschappen die samenkomen, elkaar ontmoeten en elkaar overlappen.

Sugarman
Thomas Meulder wil verhalen vertellen door middel van objecten. Laat het voorwerp dat je kiest om bij je te hebben en dat je elke morgen passeert tot je spreken! Dat het niet zielloos is, verstoken van verleden en identiteit. Dat het niet alleen bestaat om een primaire functie te vervullen, maar dat het een boodschap overbrengt, dat het een voorbije levenservaring onthult, een delen tussen verschillende persoonlijkheden, een respect voor de wereld die ons omringt en, zoals een zorgvuldig geselecteerde praline in zijn doos, een verrukkelijke creativiteit.

Groepstentoonstelling met : Chanel Kapitanj, Martha Samyn, Lisa Berden, Studio Billyjean, Sugarman

22.09 25.09

Rue du Grand Hospice 7, B-1000

CONTEMPORARY DESIGN MARKET

Contemporary Design Market

De editie van 2022 wordt opnieuw georganiseerd in de prachtige site van het Gare Maritime in Tour & Taxis, als een van de hoogtepunten van het Brussels Design September programma. Contemporary Design Market zal de plaats delen met de Brussels Design Market, het grootste evenement gewijd aan 20ste eeuws design dat steevast meer dan 7 000 bezoekers aantrekt!

De Contemporary Design Market is een exclusief tentoonstellings- en verkoopplatform voor zowel gevestigde als opkomende Belgische ontwerpers die werken in verschillende designdisciplines en met een verscheidenheid aan media. Het is een unieke kans om ontwerpers te ontdekken, opkomend talent te ontmoeten en natuurlijk, om authentieke Belgische designstukken te verwerven.

Contemporary Design Market maakt deel uit van het Design September programma en is een initiatief van Flanders DC, Wallonie Design en Design September.

Professionelen, verzamelaars, handelaars, architecten en designliefhebbers van allerlei soorten worden uitgenodigd om het allerbeste van de Belgische hedendaagse designscène te ontdekken. De ontwerpers worden zorgvuldig geselecteerd door een comité van experten en stellen gedurende één weekend hun nieuwste creaties voor.

ZATERDAG 25 SEPTEMBER 2022 - 9U > 18U
ZONDAG 25 SEPTEMBER 2022 - 9U > 17U

24.09 25.09

TOUR & TAXIS Gare Maritime - Rue Picard, 11 – 1000 Brussels, Belgium

SHOPS & BRANDS

CPHAGEN: Nordic Happiness

CPHAGEN concept stores werden bijna 5 jaar geleden gelanceerd door Thomas Petersen. Onze missie is het aanbieden van de beste selectie Scandinavisch design en de coolste lifestyle items van gevestigde en opkomende merken, voornamelijk uit Denemarken. Onze selectie is voortdurend in ontwikkeling, in alle richtingen! Wij verwelkomen u graag in een aangename omgeving met een warme, professionele en vooral zorgvuldige service! Hygge all the way!Hier zijn enkele van de geweldige merken die we voeren in onze concept stores: Rains, OYOY, Pernille Corydon, Messy Weekend, Danefæ en nog veel meer. We hebben onlangs onze meubelshowroom gelanceerd waar u onze partners Normann Copenhagen, FDB Møbler, Via Copenhagen, Gejst, Hübsch, Superliving, Nordic Tales, Pappelina en nog veel meer kunt ontdekken.

Bezoek de twee andere CPHAGEN winkels:

Visit the two other CPHAGEN shops:
CONCEPT STORE: Rue Africaine 108, B-1060
FURNITURE & LAMPS SHOWROOM: Rue de Flandre 94, B-1000

6.09 30.09

Rue de Flandre 59, 1000 Bruxelles.

ARTS & CRAFTS

CR#1 - Collection Responsable

- Opening op 16/09: 18uur & closing op 23/09: 18uur -

De CR#1 tentoonstelling heeft als doel onze eerste reeks van niet in opdracht gemaakte meubels en objecten te tonen. Deze reeks vertegenwoordigt de ethos van het duo, tussen een behoefte aan artistieke expressie en een subtiele reactie op het sluipende einde van de wereld en de vernietiging van ecosystemen. CR#1 is evenzeer een intieme als een politieke productie. We kunnen niet creëren zonder te begrijpen. Wij geven dus de voorkeur aan technische duidelijkheid, delen onze magie met de ambitie om de geheimen van het meubeldesign te onthullen en respect voor het materiaal. Het is dit laatste dat ons meer dan iets anders leidt en inspireert. Alle voorwerpen die we maken zijn gemaakt van materialen die we hebben gevonden in de steden en plaatsen waar we doorheen reizen. Elk stuk materiaal draagt de lagen van zijn grondgebied, zijn karakter, zijn geschiedenis met zich mee. Wij onderzoeken onze materialen en temmen ze in onze handen, met onze zintuigen. Onze werken vertellen en weven, elk op hun eigen manier, een levensverhaal, een verbondenheid met de plaatsen, momenten en mensen die ze hebben doen ontstaan en die ze zich eigen maken. CR#1 stelt ons in staat een moment van delen en discussie te creëren rond deze verhalen en de visie die we hebben op voorwerpen: instrumenten die verbinding en uitwisseling mogelijk maken, die ons doen nadenken over de waarde van materie, afwijzing en creatie.

16.09 23.09

Rue du Page 70, B-1050

Best of vintage

d+

Gelegen in het hart van de Brusselse antiekwijk, vindt u bij d+ een ruime keuze aan meubels, verlichting en voorwerpen uit de 20e eeuw met een focus op Italiaans design van ontwerpers als Gio Ponti, Ettore Sottsass, Joe Colombo, Gino Sarfatti, Ico Parisi, Castiglioni, en anderen! En ook een selectie van Europees en Amerikaans design.

OPENINGSTIJDEN :
Woens.: 11uur > 6uur

13.09 30.09

Rue Blaes 87, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Dark and Silver by Pol Quadens

Cocktail Atelier Pol Quadens
September 29
18-22h

Pol Quadens presenteert stukken design en beeldhouwkunst in zijn atelier-loft en voormalige kerk uit de jaren 1920 onlangs gerestaureerd door de eigenaar van het pand. Lang gefascineerd en bezet door de prachtige afwerkingen van gepolijst roestvrij staal, wendt hij zich nu tot een rauwere, diepere afwerking; een zuurblauwe, zwarte patina op natuurlijk staal die het diepte en charme geeft in contrast met het spiegelgepolijste staal.

13.09 30.09

Avenue Emile Vandervelde 155, 1200 Woluwe St Lambert

ARTS & CRAFTS

De Nim Sur Cyclé + KidsUpcyclingProjects

Ik recupereer jeans die te beschadigd zijn om in de kringloopeconomie te worden verkocht, en transformeer ze in mijn Brussels atelier in grafische en duurzame modeaccessoires en decoratieve objecten. Ik haal mijn voorraden uit de grote sociale sorteerstructuren in Wallonië. En kom ook de geüpcyclede creaties ontdekken van de kleine Molenbeekse makers en de jongeren van het project Recywest dat op de Molenwest-site plaatsvindt.

15.09 18.09

Rue Mommaerts 4, B-1080

TENTOONSTELLINGEN

Design & Transformation by Prague House

- Opening op woensdag 7 september om 18.30 uur -

Terezie Lexová en Štěpán Smetana, een afgestudeerde en student productontwerp aan de Academie voor Kunst, Architectuur en Design in Praag, verstopten de installatie Czech Landscape in de gebouwen van het Huis van Praag in Brussel, waar voorbeelden te zien zijn van het werk van professoren, afgestudeerden en studenten van de hoofdorganisator van het evenement - Academie voor Kunst, Architectuur en Design in Praag (UMPRUM). De natuurlijke inspiratie van het Tsjechische landschap valt samen met andere delen van de tentoonstelling in het Huis van Praag. In de presentatie van het bedrijf Lasvit bijvoorbeeld, heeft ontwerpster Mária Čulenová-Hostinová in de glazen onderdelen van de Herbarium-installatie planten en twijgen uit het Lausitzer gebergte gegraveerd, in wiens armen de Lasvit-collecties zijn gemaakt. Het succesvolle bedrijf mmcité, dat gespecialiseerd is in buitenstedelijk meubilair, presenteert vervolgens zijn productie in de tuin van het Huis van Praag.

OPENINGSTIJDEN:
Ma. tot vrij.: 9uur > 17 uur of op afspraak.
Geopend op 17 en 18 september van 10.00 tot 18.00 uur.

8.09 2.10

Prague House in Brussels - Avenue Palmerston 16, B-1000

TENTOONSTELLINGEN

Design and Transformation. Stories of Czech design 1990-2020

Binnen het kader van het Tsjechische voorzitterschap van de EU presenteert de tentoonstelling “Design en transformatie. Verhalen over Tsjechisch design 1990–2020” Tsjechië als een plaats waar innovaties ontstaan die in een internationale context hun vruchten afwerpen en waar ook lokaal specifieke tradities bewaard en gewaardeerd worden. De tentoonstelling verkent de geselecteerde projecten van dertien succesvolle bedrijven die de omwentelingen van de Tsjechische geschiedenis weerspiegelen en een lange erfenis hebben van producten die tot ver buiten de grenzen van Tsjechië bekend zijn, zoals de internationale autofabrikant Škoda en meubelfabrikant TON, maar ook andere jonge bedrijven. Daarnaast zal de tentoonstelling ook een eerbetoon brengen aan meer traditionele Tsjechische domeinen, zoals glaswerk.Bij de tentoonstelling hoort een presentatie van de “Prague Academy of Arts, Architecture and Design”, met een videoprojectie op de gevel van het “Prague House” in Brussel.Hoofdorganisator: UMPRUM Academie voor Kunsten, Architectuur & Design in Praag samen met Moravian Gallery in Brno en het Design Museum Brussel.

7.09 8.01

Design Museum Brussels - Place de Belgique 1, 1020 Laeken

ARTS & CRAFTS

Design with Sense

Kitchen With Sense, jouw keuken 90% hergebruikt !
Is het niet gemakkelijk om een keukenbouwer de vinden die esthetiek en ergonomie verenigt met ecologie ? Na 5 jaar onderzoek en proeven, is Design With Sense de uitdaging aangegaan om zijn keukengamma te ontwikkelen met 90% hergebruikte materialen. Het stijlvolle ontwerp dat aangepast is aan jouw gebruik wordt verzekerd… Aan tafel !

OPENINGSTIJDEN:
Vrijdag 16/09 : van 17:30 tot en met 21uur.
Zaterdag 17/09 : open deurs van 13uur tot en met 18uur

16.09 17.09

Rue des Fortifications 9, B-1060

TENTOONSTELLINGEN

Designers Tower

DESIGNERS TOWER
een dialoog tussen Duitse en Brusselse ontwerpers
=> open van dinsdag tot zaterdag tussen 10u en 18u.

In 2020 werd een eerste gezamenlijke tentoonstelling met Brusselse en Duitse ontwerpers uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen opgestart in Passagen in Keulen, tijdens de jaarlijkse internationale meubelbeurs. Het oorspronkelijke plan was - en is nog steeds - om deze grensoverschrijdende uitwisseling tussen MAD Brussels en Designers Towers voort te zetten. Helaas verhinderden lockdownmaatregelen wegens Covid twee opeenvolgende bilaterale tentoonstellingen in 2021 en 2022.

Eindelijk, tijdens Design September 2022, zal een tentoonstelling plaatsvinden met vijf jonge ontwerptalenten en ontwerpstudio's uit zowel NRW als Brussel, tien in totaal. Het feit dat dit in Brussel zal zijn, is een première in de ware zin des woords.

De geselecteerde ontwerpers uit NRW zijn Anja Bachmann, JBNG, Julian Gerullis, Johannes Budde en Olaf Schröder & Enis Akiev. Hun werk zal worden geconfronteerd met het werk van Brusselse ontwerpers: Beaverhausen, Pierre-Emmanuel Vandeputte, Yvan Caillaud Design Studio, Zigmund Pront en Esther De Vos. De geselecteerde ontwerpers uit beide regio's ontmoeten elkaar voor de eerste keer. Hieruit komen verschillende oriëntaties van designopleiding en culturele inprenting van beide regio's naar voren. De gepresenteerde concepten, meubels en woninginrichting gaan een gelaagde correspondentie aan die een transnationale kijk op de interieurvormgeving van morgen overbrengt.

Zowel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als de naburige Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) worden algemeen erkend als centra voor Europees design. De focus van de joint venture ligt op innovatief interieurdesign, bij voorkeur afkomstig van jonge ontwerpers uit beide regio's. Designers Tower, dat reeds naam heeft gemaakt als platform voor ontwerptalent uit de deelstaat NRW, gesteund door het Ministerie van Economische Zaken, is de initiatiefnemer geweest. MAD Brussels, gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel, was de Belgische publieke partner in het 2020 evenement. Hub.brussels was verantwoordelijk voor de praktische organisatie.

16.09 1.10

MAD - Place du Nouveau Marché aux Grains 10, B-1000

ARTS & CRAFTS

DOMINO by Gilbard

- 18 september: open huis van het atelier + meubeltentoonstelling van 13u tot 19u -

In september-oktober stelt het FaceB-team in het hartje van de Sablons zijn ruimtes ter beschikking voor Domino, een residentie gebaseerd op hergebruik op initiatief van Gilbard. Ontwerpers en inwonende kunstenaars experimenteren samen.

Het is de bedoeling verschillende profielen samen te brengen rond het thema "samen doen" en "hergebruik". De praktijken zijn georganiseerd rond de productie van systemen, esthetiek, context en beschikbare middelen. De gasten vormen een team dat werkt aan een speelse ruimte die uitnodigt tot beweging en herinterpretatie van de installatie. De scenografie is onderling verbonden door materialen die als dominostenen zijn gerangschikt en integreert de praktijken van de verschillende deelnemers.

Domino: Een spel bestaande uit 28 dominostenen, die volgens bepaalde regels in elkaar gezet moeten worden.
Domino: Een elektrisch verbindingsblok.
Domino: een voorloper van behangpapier, waarvan het ontwerp wordt gedrukt op een gegraveerde houten plank en de kleuren worden aangebracht met een kwast of sjabloon.
Domino: Kettingreactie.
Domino: Zwevend, capuchon kledingstuk gedragen op gemaskerde bals.

Gasten: Jane Wright, Aliocha Tazi, Colin Roustan, Laetitia Troilo, Lou Cocody-Valentino, Sylvain Brillault, Earthstone, Marie De Villoutreys, Nicolas Robert, Arthur Halbique, Vincent Martini.

18.09 20.10

Rue Lebeau 18, 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Empreintes-matières by Isabelle Yamamoto at MLS - MarieLaurenceStevigny + ET LE BIJOUX CREA LA FEMME

- Openingsdrink op 15.09 : 17u - 21u -

Het begon met een gestolen handtas & zakken vol essentie. Sinds de Belgische accessoires ontwerpster, Marie-Laurence Stévigny, de wereld rondreisde voor design samenwerkingen met prestigieuze merken ( Nike US, Nina Ricci, Bill Amberg London, Rochas, Aston Martin, Bentley, MV Agusta, Samsonite, Agnelle, Guerlain etc)hield ze haar essentials verborgen onder de jas voor de veiligheid en om haar geest vrij te houden. Opgericht in 2018 in België, de MLS accessoires Pocket collectie is kwaliteit handgemaakt in premium leersoorten & gerecyclede materialen in Spanje en Italië. MLS biedt eenvoudige, lichte, tijdloze, minimale, unisex & modulaire premium lederwaren voor dagelijkse verplaatsingen & voor nieuwe reizen. Koester je essentials, handen in je zakken.MLS accessoires vereenvoudigen je leven.MLS accessories heeft nu haar ontwerpstudio en showroom verhuisd naar een nieuw adres in Elsene nabij Brugmann place waar de eerste MLS pocket store nu open is sinds april 2022.

ET LE BIJOU CREA LA FEMME is een Belgisch juwelenmerk gecreëerd door Joëlle Van de Voorde. Zij studeerde monumentale beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Vormgeving in Brussel. In de loop der jaren heeft het merk een eigen, herkenbare stijl gekregen. Aanwezig in museumboetieks, hotelboetieks en concept shops, worden de collecties wereldwijd geëxporteerd.

Samenwerking met Empreintes-matières door Isabelle Yamamoto en Joëlle Van de Voorde
Tentoonstelling van 15.09 tot 24.09

marielaurencestevigny.com
etlebijou.be

15.09 24.09

Rue Emile Bouilliot 3, 1050 Ixelles

SHOPS & BRANDS

Et le bijou créa la femme

ET LE BIJOU CREA LA FEMME is een Belgisch juwelenmerk gecreëerd door Joëlle Van de Voorde. Zij studeerde monumentale beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Vormgeving in Brussel. In de loop der jaren heeft het merk een eigen, herkenbare stijl gekregen. Aanwezig in museumboetieks, hotelboetieks en concept shops, worden de collecties wereldwijd geëxporteerd.

@etlebijoucrealafemme
+32477758018

13.09 30.09

Rue Emile Bouillot 3, B-1050

SHOPS & BRANDS

Extra-ordinaire

Het is september en je weet wat dat betekent, toch? EEN HELE MAAND GEWIJD AAN BRUSSELS DESIGN.

Voor deze gelegenheid werkt Extra-Ordinaire samen met BDS om een reeks samenwerkingen en evenementen voor te stellen tot de laatste dag van de maand: Het begon op woensdag de 7de en zal duren tot donderdag de 30ste:

We verwelkomen met trots speciale gasten & ontwerpers voor exclusieve samenwerkingen & evenementen:

Brussels Design September - Het festival dat een maand lang door de stad wordt gedragen. We presenteren de partnerschappen, gesteund door de BDS, op donderdag de 16e tijdens een after-work van 18u tot 21u.

Thierry Boutemy - de vermaarde bloemist uit Brussel - creëert een reeks speciale bloemstukken die in onze winkel - Rue des Bouchers 37a, 1000 Brussel - te zien zullen zijn. Mis deze maand de kans niet om de op maat gemaakte bloemenstructuren van de kunstenaar te bewonderen.

All in All Studio - een antiekzaak gewijd aan XX Eeuwse designobjecten & meubelstukken - is aanwezig in onze boetiek. Zorgvuldig geselecteerd door Jean-Paul Lespagnard, kunt u deze uitzonderlijke stukken in onze lokalen bewonderen en kopen!

Lionel Jadot - de in België geboren en gevestigde architect, ontwerper en filmmaker - heeft samengewerkt met onze hoofdontwerper Jean-Paul om uitzonderlijke lampen te creëren die zullen worden tentoongesteld in onze winkel op woensdag de 29e van 16u tot 17u. Als deze unieke samenwerking tussen twee geweldige kunstenaars nog niet genoeg is om u ons te laten bezoeken, weet dan dat het evenement ook de afsluiting zal zijn van onze maand-lange samenwerkingen en dat alle deelnemende kunstenaars & workshops aanwezig zullen zijn en de muziek zal doorgaan tot we niet meer kunnen!

Frederik Rombach - een Antwerps atelier dat zich toelegt op het creëren en onderzoeken van producten, sculpturen en outreachende glasprojecten vanuit een duurzaam, eco-vriendelijk perspectief - is aanwezig in onze winkel. Kom hun unieke en verantwoorde creaties bekijken!

DINDINS - een Brusselse traiteur, opgericht door Jean Fonsny, die enkel met biologische producten werkt - zal unieke gerechten serveren tijdens een speciaal evenement georganiseerd door Extra-Ordinaire in de winkel. Deze unieke gebeurtenis zal plaatsvinden in de vorm van een diner op donderdag de 23e en zal het servies van Hélène Bédouet - hieronder voorgesteld - in de kijker zetten:

Hélène Bédouet - een getalenteerde Belgische keramiste - zal haar werk op een unieke manier presenteren tijdens ons diner op donderdag de 23e: onze gasten zullen hun maaltijd geserveerd krijgen op het servies dat de kunstenares voor deze gelegenheid heeft gemaakt en zullen vervolgens de creaties mee naar huis mogen nemen. Dit evenement kan enkel bijgewoond worden op uitnodiging. Meer info volgt!

Frizbee Ceramics - een tweemans kunstenaarscollectief, gevestigd in Brussel, dat porseleinen objecten in beperkte oplage produceert - is aanwezig in onze winkel. Kom hun werk bekijken!


EVENEMENTEN RECAP - DATA & INFO

16/09 - After-work & presentatie van de BDS: Drankjes, muziek, toespraken & meer!
23/09 - Exclusief diner met de steun van DINDINS & Hélène Bédouet
29/09 - Lionel Jadot X Jean-Paul Lespagnard Lampen Tentoonstelling van 16u tot 17u, gevolgd door Muziek, Drankjes en de aanwezigheid van alle partners.
07-30/09 - Uitgelichte stukken van All in All Studio, Frederik Rombach, Thierry Boutemy & Frizbee Ceramics in onze winkel.

Een laatste ding, laten we een moment nemen om onszelf eraan te herinneren dat Extra-Ordinaire de BDS BEST SHOP DESIGN AWARD 2020 heeft gewonnen!

13.09 30.09

Rue des bouchers 37A, Bruxelles 1000

CONFERENTIES

Faites au village (FR)

FAITES AU VILLAGE (FR)
Documentaire film van Liloé Duchesne en Léa Lebru + workshop/collectief debat in samenwerking met ESA St Luc Bruxelles

Ondanks hun emancipatie roept de term "Derde Plaats" nog weinig associaties op. Daarom kan elke plaats een gevarieerde vorm aannemen. De regisseurs van de film gaan dus derde plaatsen ontmoeten om ons een beeld van hen te geven. Zij zullen de waarden en projecten van drie derde plaatsen voorstellen en de verschillende problemen waarmee de groepen te maken kunnen krijgen.

@faitesauvillage

20.09 20.09

Flagey ASBL - Place Sainte-Croix, 1050 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Fashion show of upcycling clothes by La Recyclerie sociale

De Kringloopwinkel van St-Gillis verzamelt, sorteert en herstelt alle meubelstukken en decoratie die mensen kwijt willen. Elk artikel wordt opgeknapt medewerkers in het kader van een sociaal tewerkstellings en herintegratieproject. Vervolgens wordt het verkocht in de Kringloopwinkel. De Kringloopwinkel van St-Gillis organiseert regelmatig repaircafés waar je dingen leert herstellen. Social Recycling wil samenwerken met kunstenaars en ontwerpers die geïnteresseerd zijn in de verschillende recyclingsectoren.

Vanaf 15.00 uur: tentoonstelling
Vanaf 19.00 uur: modeshow van upcycling kleding

16.09 16.09

Rue de Belgrade 104 - 1060 Saint-Gilles

SHOPS & BRANDS

FIRMAX

- Opening op vrij. 16: 18uur > 21uur met rsvp via www.firmax.be/rsvp -

"Good things happen in the kitchen"

Firmax verwelkomt keukenfans van vrijdag 16 tot zondag 18 september -tijdens Design September- in hun nieuwe pand op de Diksmuidelaan 65, in het iconische gebouw van de voormalige Manufacture Générale Charlet et Cie.

Je kan er gedurende het hele weekend hun slim keukensysteem in geuren en kleuren ontdekken, dat gevuld zal zijn met originele keukenobjecten en good food van authentieke makers en merken. Firmax combineert dit met een online mini market met een bijzondere selectie voor de keuken.

Starten doen ze op 16 september met een apero en food-installatie. Kom proeven in de nieuw ingerichte community kitchen, een samenwerking met het internationaal gerenommeerde DWA Design Studio en de Brusselse talenten BC Materials en Studio HIER.

OPENINGSTIJDEN:
Zat. 17 & zon. 18 doorlopend van 11uur tot 18 uur

16.09 18.08

Dixmudelaan 65, 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Frédérique Ficheroulle, porcelain designer

- Meeting met de designer op 17/09: om 16uur -

U wordt uitgenodigd in de wereld van Frédérique Ficheroulle om de ruimte te ontdekken waar de Belgische ontwerpster haar porseleinen objecten creëert. Na haar studies binnenhuisarchitectuur en design ontdekte ze in 2015 porselein en specialiseerde ze zich in dit materiaal, met name via verschillende residenties in België, andere Europese landen en Azië. Frédérique ontwerpt functionele en esthetische voorwerpen, maar bovenal voorwerpen van emotie. Zoek sensualiteit, durf of comfort in haar stukken, handgemaakt in haar atelier in Ukkel. Het is een uniek universum waar de perfectie van de 3D-technologie en de imperfectie van het vakmanschap samensmelten om alledaagse voorwerpen vol gevoel te creëren.

Voor Design September opent Frédérique de deuren van haar atelier, haar inspiratiebronnen, het productieatelier en presenteert ze ook een prachtige tentoonstelling in de tuin.

OPENINGSTIJDEN:
17-18/09 & 24-25/09 : 11uur tot 7uur

17.09 25.09

Rue Général Mac Arthur 11A, 1180 Uccle

COMMERCE DESIGN AWARDS

Friterie TABORA

studio MOTO is de winnaar van een wedstrijd die door de stad Brussel werd georganiseerd met als doel de verouderde fritkots te vernieuwen met een iconisch design. Het ontwerp van Studio MOTO werd uit meer dan 50 voorstellen geselecteerd vanwege de functionele eenvoud en het iconische karakter.

Rue de Laeken 162, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Fusions

- Tentoonstelling uitgesteld -

Ariane van Dievoet en Didier Henry presenteren hun nieuwe koperen sculpturen op de Zavel. Didier Henry is een ijzerwerker met een passie voor metaal en zijn vele mogelijkheden van gebruik, transformatie en vorm. Ariane Van Dievoet, oprichtster van Avandi Studio, is een ontwerpster die gespecialiseerd is in het hergebruik van bouwmaterialen.

OPENINGSTIJDEN:
Do. tot Zat. : 14uur > 18uur & Zon. 25.09: 14uur > 18uur

23.09 23.10

Rue Coppens 5, 1000 Bruxelles

Best of vintage

Galerie 55

Galerie 55, 5 jaar geleden opgericht, heeft als doel
- presenteren en ondersteunen, door middel van groeps- of solotentoonstellingen, van getalenteerde hedendaagse kunstenaars
- Een roeping creëren voor kunstliefhebbers en verzamelaars door kunst voor iedereen toegankelijk te maken via een prijsbeleid en een educatieve aanpak die aan deze doelstelling zijn aangepast.
- De meubels van de grote ontwerpers, van art deco tot heden (van Le Corbusier tot Philippe Starck) presenteren en toegankelijk maken.

Rue Darwin 55, 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

Gio: Desired offcut by Duplex Studio

- Opening van de tentoonstelling op 22 september van 18.00 tot 22.00 uur.
De tentoonstelling is van 15 september tot en met 2 oktober 7 dagen per week geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Gebaseerd op Distributive Design, pakt Gio aan hoe afgewerkte producten worden gemaakt en verbetert het de relatie tussen designer, producent en klant. Door het ontwerpproces bespreekt Gio lokale productie, het delen van kennis en productiesoevereiniteit. Gio is een lamp gemaakt van steen, houtresten en 3D-geprint bioplastic. Vandaag moeten ontwerpers nadenken over ontwrichtende modellen en innovatieve productieoplossingen om de overgang naar een duurzame economie te verzekeren. De democratisering van lokale productiemethoden kan de gevestigde industrie aanpakken waar massaproducten worden gemaakt. Vandaag de dag is het gebruik van lokale materialen in combinatie met het delen van kennis en lokale productiemachines essentieel om de lokale economische welvaart en zelfvoorziening in het maken van kwalitatieve producten te vergroten. Voornemen Wij zien Gio als een systeem dat lokale productie-innovatie belichaamt: We gebruikten afsnijdsels van Belgische stenen genaamd "Henegouwse blauwe steen" als de Gio-structuur. We hebben besloten om duurzame, edele en tijdbestendige materiaalresten te gebruiken om de hulpbronnen in omloop te houden. Het gebruik van materialen die mettertijd mooier worden is een manier om voorwerpen een lange levensduur te geven. De steen werd gefreesd met een "Mekanika" CNC, een betaalbare open-source CNC-router. De technische en aanpasbare onderdelen werden 3D-geprint met natuurlijke filamenten van mosselen, sint-jakobsschelpen, tarwe en koffie. We willen mensen betrekken om te werken met lokale materialen die de specifieke kenmerken van de regio's en het geologische landschap belichamen. Via democratische productiemethoden toont Gio de mogelijkheden om onze eigen afgewerkte objecten te produceren.

Deelname aan de Design Contemporary Market (Gare Maritime van 24-25 september 2022) met de AMAI meubelcollectie.

15.09 2.10

Avenue Monplaisir 77, 1030 Schaerbeek

COMMERCE DESIGN AWARDS

Grammes

In onze toonbank vind je een waaier aan zelf gemaakte producten: van gerechten met toscaanse en mediterrane invloeden, verrassende pizza's, tot zuurdesembrood en zoete bereidingen. Meenemen kan maar ook mogelijkheid tot consumptie ter plekke.

Architect: Arqeh Fabrizio Trobbiani

Rue Antoine Bréart 20A, 1060 Saint-Gilles

FABLABS & MAKERS

Green Fabric

- Open doors van 16.09 tot 18.09: 13uur > 18 uur -

The Green Fabric is een plek gewijd aan creatie die een textielfablab en een coworking van makers biedt. Elke maand worden er creatieve workshops aangeboden die gerelateerd zijn aan de verschillende praktijken.Op afspraak is er ook een tweedehands fournituren verkrijgbaar.Het textiel fablab is een gedeelde ruimte die toegang geeft tot machines van het fablab-type, gericht op het maken van textiel. Het is gewijd aan experimenten, prototyping en productie.

@green_fabric_bxl

16.09 18.09

Rue Jean-Baptiste Baeck 33, 1190 Forest

ARTS & CRAFTS

Hey Jude Design x La Caravane Studio

- Opening op 17/09 -

Ter gelegenheid van haar 5de verjaardag verwelkomt La Caravane Studio de nieuwe collectie huishoudtextiel Hey Jude, gemaakt van gerecycleerd textielafval van het Belgische high-end linnenbedrijf Libeco.

HEY JUDE DESIGN is een textielatelier in Brussel dat werkt met de artisanale technieken van weven, stiksteken, haken, knopen... Als terugkerende thema's: ontsnapping, de poëzie van de horizon, het landschap en de natuur die het binnendringt. Inspirerende plekken die ruimte laten voor spontane creatie zonder vooraf bepaald design. Zoveel vormen, kleuren en texturen die een specifieke taal creëren die een verhaal op de kijker kan overbrengen. Collecties van textieldecoratie, 100% Made in Belgium, met unieke stukken die in eigen beheer zijn uitgegeven.

LA CARAVANE STUDIO graaft, selecteert, restaureert, adviseert, richt in en brengt in scène. Alle onderdelen zijn klaar voor gebruik, zorgvuldig geselecteerd en gerestaureerd door de creatieve geest achter dit alles, Claire Silva Moreira. De keuzes weerspiegelen zijn persoonlijke stijl, een verrassende en gedurfde mix van verschillende decennia en materialen die toch altijd harmonieus en homogeen blijven. Trouw aan zijn naam, La Caravane Studio is constant in beweging en creëert elke maand een andere sfeer in de winkel.

17.09 17.09

La Caravane Studio - Chaussé d'Alsemberg 131- B-1060

SHOPS & BRANDS

Instore & Belgian ceramists

Op 15 september vindt om 17.30 uur een tentoonstelling van Belgische keramisten plaats. Werken van Frédérique Ficheroulle, Anita Le Grelle, Kim Verbeke, Leonardo Rousseau van l'Atelier Epiney zullen worden tentoongesteld.

Sinds 1971 onderscheidt Instore zich door zijn geraffineerde en avant-gardistische stijl en werkt het in perfecte harmonie met de meest prestigieuze designmerken. Elk project begint met een blanco pagina. Vervolgens krijgt het vorm door de uitwisseling van ideeën en het zeer persoonlijke contact dat wij met onze cliënten hebben. Wij bieden een complete service, van ontwerp tot voltooide projecten, en elk detail telt. Voor deze gelegenheid wil Instore een eerbetoon brengen aan de Belgische keramisten. Hun creaties zullen onze verschillende ruimten versieren en u de gelegenheid geven hun werk te ontdekken, maar ook om uzelf te projecteren in onze verschillende sferen.

13.09 30.09

Rue de Tenbosch 90/92/94, 1050 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

ISABELLE AZAÏS AND THOMAS RENWART AT THE DOMINICAN HOTEL

Het Hotel du Dominican zal worden bezet door ontwerpers Isabelle Azaïs en Thomas Renwart.
Na zich te hebben gespecialiseerd in leder, heeft Isabelle Azaïs een nieuwe afdeling geopend met kunststof. Dit jaar zal zij in het hotel beeldhouwwerken en installaties (juwelen, plastiek, mandenwerk) voorstellen.
Thomas Renwart heeft een textielmatrix, de technieken die hij gebruikt zijn jacquard weven, borduren, quilten en digitaal printen. Monochroom weven versterkt voor hem de visuele ervaring. De bezoeker moet zich de kleur echt voorstellen om het beeld volledig te kunnen begrijpen. Een manier om dingen niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Op de binnenplaats van het hotel zal hij een reeks borduurwerken, quilts en vlaggen presenteren.

13.09 30.09

Rue Léopold 9, 1000 Bruxelles

COMMERCE DESIGN AWARDS

JANINE Boulangerie-Brasserie

JANINE is een bakkerij en brouwerij die werkt in circulariteit. Zij streeft ernaar de restproducten van elke activiteit opnieuw in haar productiecyclus op te nemen: brood van gebruikte granen en biergist en bier van onverkocht brood, dit alles op ambachtelijke en lokale wijze.

Architect: Inside Concept

Chaussée d'Alsemberg 258, 1190 Forest

SHOPS & BRANDS

Ka Pai

- Live art happening op 24.09 -

KA PAI betekent "goed werk" in het Maori. KA PAI, opgericht door de Nieuw-Zeelandse ontwerpster Sarah Bruford in 2020, is een in Brussel gevestigde conceptstore & designstudio voor interieurs. Gebaseerd op de overtuiging dat het beter is om makers te ondersteunen dan machines, alles in de winkel is handgemaakt of vintage voor het creëren van meer vrolijke en zinvolle interieurs. KA PAI maakt trots deel uit van de kleurenrevolutie en komt in opstand tegen minimalisme met witte muren.Met twee decennia internationaal werken als professionele stylist en ontwerper, voor onder meer Ralph Lauren, The Sydney Opera House en Galeries Royale Saint-Hubert, werkt de KA PAI-studio voornamelijk op het gebied van mixed media floral scenografie. De limited edition Art Flowers van de studio zijn geboren als een manier om een ​​tweede leven te geven aan de 'prullenbak'-bloemen die in de bloemengroothandel zijn teruggevonden. De hele maand zullen ze in de winkel worden tentoongesteld, samen met werk van stadskeramisten.Om Design September op zaterdag 25th te vieren, zullen er live samenwerkingen zijn met vrouwelijke kunstenaars die geïllustreerde Art Flowers en schepen maken.

13.09 30.09

Avenue Gén. Dossin de St. Georges 9, 1050 Bruxelles

Best of vintage

Kazar

Al bijna drie jaar verwelkomt Ilse Caser je in haar vintage interieurboetiek in de levendige Ste-Catherine/Dansaertwijk. Het is de liefde voor esthetiek, de schoonheid van (eenvoudige) objecten, materialen en houtsoorten, kleuren en de passie voor decoratie die haar hierbij drijven. Je ontdekt er een fijne selectie van meubels, verlichting, keramiek, decoratie, design, kunst en curiosa. Hier draait alles om sfeer! Kom binnen, gewoon voor het kijkplezier en wie weet een kopje koffie…

OPENINGSTIJDEN:
Zat.: 11:30uur > 6uur + elke 1st zon. per maand
of op afspraak

13.09 30.09

Rue du Marché aux porcs 22,1000 Brussels

SHOPS & BRANDS

KEWLOX

Ontwerp je eigen meubel : De Kewlox stand is ontworpen voor interactie. Bezoekers kunnen hun eigen combinaties samenstellen in een digitale ruimte, en kunnen de verschillende opties en materialen ook uitproberen aan de hand van een aantal testmeubels.

13.09 30.09

Avenue Reine Astrid 325, 1950 Kraainem

SHOPS & BRANDS

Kisany

Donderdag 22 september drinkopening van 18u tot 21u : presentatie van een capsulecollectie ontworpen door illustrator Greg Ewing + nieuwste collectie van Champs.

KISANY living linens is een Belgisch merk van huishoudlinnen en decoratieartikelen van uitzonderlijke kwaliteit. De met de hand geborduurde producten van KISANY zijn een combinatie van kwaliteitsvol linnen, exclusieve design en een niet te evenaren vakmanschap. De missie van KISANY is om vrouwen op te leiden tot een uniek ambachtelijk vakmanschap en hen zo werkzekerheid te bieden zodat deze moedige Afrikaanse vrouwen in kwetsbare gebieden in Congo en Rwanda de tools krijgen om zelf een betere toekomst op te bouwen. Elk Kisany product heeft een verhaal, dat van een moedige borduurster die, dankzij haar unieke vaardigheden, het met de grootste zorg heeft vervaardigd en tot een exclusief en uiterst geraffineerd product heeft verwerkt.

OPENINGSTIJDEN:
Maan. tot zat. van 11.00uur tot 18.30 uur.

13.09 30.09

Chaussée de Waterloo 469, 1050 Ixelles

COMMERCE DESIGN AWARDS

Kokotte

Horeca Incubator beschikbaar voor kandidaten die hun eigen restaurant willen openen en die hun concept willen testen voor een permanente opening

Architect: Thibaut Surin

Rue des Bouchers 30, 1000 Bruxelles

COMMERCE DESIGN AWARDS

L'Altitude

De eerste art-deco audiofiele bar in Brussel

Architect : Jérôme Ronsmans (lovibond)
https://www.lovibond.be
Binnenhuisarchitect : Mamakis Thomas

Avenue Molière 2, 1190 Forest

Best of vintage

La Caravane Studio

Alle stukken zijn gebruiksklaar, zorgvuldig geselecteerd en gerestaureerd door het creatieve brein achter dit alles, Claire Silva Moreira.

De keuzes zijn een weerspiegeling van haar persoonlijke stijl, een verrassende, gedurfde mix van verschillende decennia en materialen die niettemin altijd harmonieus en homogeen blijft.

Trouw aan haar naam is La Caravane Studio voortdurend in beweging en creëert ze elke maand een andere sfeer in haar winkel.

OPENINGSTIJDEN:
Woens., dond. & vrij.: 12uur tot 19uur
Zat.: 11uur tot 18uur

13.09 30.09

Chaussée d’Alsemberg 131, 1060 Brussels

Best of vintage

La Kasbah

Verkoop van vintage meubels & objecten uit de jaren 60 / 70 / 80

Alleen op afspraak.

13.09 30.09

Avenue de la Couronne 328, 1050 Ixelles

COMMERCE DESIGN AWARDS

La Taverne du Passage

Het gekende Brusselse restaurant “LA TAVERNE DU PASSAGE”, in het hart van de prestigieuze "Koninginnengalerij", krijgt een make-over. De jonge ondernemer, manager van verschillende Belgische restaurants, RAPHAEL NATAF, is met zijn multidisciplinair team begonnen met de renovatie en de valorisatie van het art-deco potentieel door een subtiele integratie van de materialen, motieven en texturen van vandaag.

Architect: Géraldine Vincent

Galerie de la reine 30, 1000 Bruxelles

Best of vintage

LE BEAU A UNE ADRESSE

LE BEAU A UNE ADRESSE is een kunsthuis, gelegen in het hart van Brussel. Isabelle Leclercq, de oprichtster, creëerde dit intieme en warme huis om het BEAUTIFUL in kunst, design, literatuur en gastronomie te vieren. Het huis verwelkomt en zet hedendaagse kunstenaars en ontwerpers in de kijker. Het is dankzij het vintage meubilair van de jaren 1950 tot 1990, gepassioneerd gesourced door Isabelle Leclercq, dat dit Maison de Maître uniek is in zijn stijl. Literaire bijeenkomsten, artistieke evenementen en culinaire presentaties worden aan de bezoekers aangeboden. Het huis biedt kunstwandelingen en privébezoeken, elke dag op afspraak. Kunstwerken en vintage meubels worden te koop aangeboden. De mantra van de oprichter: "Laten we ons inspireren en verbazen door het mooie."

Alle dagen open op afspraak (per e-mail of telefoon). contact@lebeauauneadresse.com +32.470.910.418

13.09 30.09

Avenue Molière 313, 1180 Uccle

COMMERCE DESIGN AWARDS

Le Comptoir du Samson

Hélène en Lara Milan zijn twee zussen van Libanese afkomst. Dankzij hun rijke en kosmopolitische familiegeschiedenis associëren zij hun kazen met zorgvuldig geselecteerde producten van hier en elders.Voor het ontwerp van de winkel werkten de Milan zussen samen met Rike Antori. Het doel: een nieuw concept in de verkoop van kazen in Brussel te creëren. Het resultaat is een spel van moderniteit, minimalisme en authenticiteit.De winkel wordt de toonbank. Het hele jaar door wordt de temperatuur constant gehouden, wat de "kaasbibliotheek" mogelijk maakt: hét pronkstuk dat doorheen de hele winkel loopt.

Architect: Rike Antori

Rue Lesbroussart 12, 1050 Ixelles

Best of vintage

Leonet Hoang

Wij zijn Charles Leonet en Ngoc Hoang. Omdat wij beiden architect zijn, is de relatie van de kantoorgalerie met architectuur en meubels uit het midden van de vorige eeuw voor ons een manier om onze ervaring en esthetische filosofie te delen.

OPENINGSTIJDEN:
Maan. tot Dond.: 9uur > 18uur
Vrij.: 9uur > 18:30uur

13.09 30.07

Rue Berthelot 115, 1190 Forest

Best of vintage

LEOTI by Eric & Karin Sermon

Hij is de meubelmaker, de restaurateur, de vakman van de knowhow, de ontwerper, de nieuwsgierige naar schoonheid, ze is gepassioneerd door materialen, de stoffenverzamelaar, de weg van sferen, de leverancier van kleuren, de jager van elegantie.

OPENINGSTIJDEN:
Maan. tot zat.: 10uur > 18:30uur of op afspraak

13.09 30.09

Chaussée de Boondael 200, Elsene

TENTOONSTELLINGEN

Little girl found by Kays Mass @FFCS

- Opening op 15 september om 19.00 uur -

Tijdens Brussels Design September 2022, organiseert FFCS een tentoonstelling van Kays Mass getiteld Little Girl Found. Kays is een productieve geest met een unieke en provocerende benadering van kunst. Hij zal een reeks objecten presenteren die geïnspireerd zijn op de gedachte van recycling en het verlengen van het leven van het materiaal door het een andere waarde te geven. Met het idee om het concept van NEO-materialisme en antropocentrisme te deconstrueren, gebruikt hij een state-of-the-art benadering door materialen te recyclen die hij in de stad heeft verzameld, of die hij over heeft gehouden van zijn studiesprojecten. Hij analyseert de eigenschappen, alsook de symbolische en emotionele betekenis van de verzamelde materialen. Het resultaat is een collectie voorwerpen die een volledig nieuwe betekenis hebben gekregen.

OPENINGSTIJDEN:
Di. tot Zat.: 13uur tot 19uur.

16.09 31.10

Rue Pletinckx 3, 1000 Bruxelles

CONFERENTIES

LOGIC & EMOTIONS (EN)

Studio Olgoj Chorchoj, vertegenwoordigd door Michal Froněk en Jan Němeček, timmert sinds de jaren negentig aan de weg op het gebied van architectuur en design. Hun werk weerspiegelt het evenwicht tussen functionalisme en estheticisme. Zij laten zien dat in elk project emotie tot uitdrukking moet komen, terwijl de omringende ruimte logica en samenhang moet brengen. Tijdens deze lezing zullen de oprichters van de studio de voor deze gelegenheid geselecteerde recente projecten voorstellen en hun creatieproces toelichten. Gesprek in het kader van de tentoonstelling Design en transformatie. Verhalen van Tsjechisch design 1990-2020.

Reserveer uw tickets: https://logic-and-emotions.eventbrite.be/

28.09 28.09

Place de Belgique 1, 1020 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

Lokal concept store dreams of home

LOKAL opende 2 jaar geleden zijn deuren met een uitgebreide ervaring in het werken met onafhankelijke ontwerpers en het herwaarderen van de unieke werken van Belgische ontwerpers in het hart van Brussel. De warme en inspirerende sfeer van ons 19de eeuwse huis verwelkomt enkele van de meest getalenteerde lokale ontwerpers en biedt hen de kans om hun collecties te tonen en hun verhalen te delen. Op drie verdiepingen van dit typische huis van de hoofdstad ontdekken we een hele Belgische levensstijl.

13.09 30.09

Rue des Eperonniers 18, 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

MACHAO.DESIGN

Machao is warme en moderne upcycling, eco-bewust vakmanschap, zitmeubels en textielcreaties volledig gemaakt in Brussel. Machao is meubels met vergeten verhalen, op koopjesjacht of gevonden op straat, die met een beetje stof, geduld en ideeën nieuwe, kleurrijke en originele stukken worden. Het is ook de wens om te co-creëren, te delen en uit te zenden met doe-het-zelf workshops en begeleidingen in interieurdecoratie.Het is een passie, sterke waarden, authenticiteit... op de grens tussen kunst en vakmanschap.

Openingstijden van donderdag tot zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

13.09 30.09

Rue Blaes, 156 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

MAD Graduation Prize

- Opening op 15/09 om 18uur -

MAD Brussels reikt jaarlijks 10 prijzen uit aan afgestudeerden binnen een Brussels creatieve richting. In september stellen de tien winnaars van de MAD Graduation Prize voor het eerst hun afstudeerproject voor in een gezamenlijke tentoonstelling. Het zet niet alleen de verschillende nieuwe talenten in de kijker, maar toont ook de waaier aan opleidingen die de stad Brussel rijk is. Van mode- en interieurvormgeving tot textiel, onderzoek en industriële productontwikkeling. De winnaars zijn Louise Richard, Maxime Trassebot, Rosamilia Lea, Florent Seligmann, Helen Van de Vloet, Mélanie Chillaud, Manon Verniers, Steven Da Cruz Gonçalves, Blandine Kosongonda en Emilien Maree. De deelnemende instituten zijn La Cambre, Luca School of Arts, Haute Ecole Francisco Ferrer, Arba-Esa, ESA Saint-Luc, Ateliers Saint-Luc en CAD.

16.09 6.11

MAD - Place du Nouveau Marché aux Grains 10, B-1000

TENTOONSTELLINGEN

MAD Residents

MAD Brussels stelt in september ook haar tien nieuwe MAD Residenten voor aan het publiek. De selectie bestaat uit ontwerpers die de huidige uitdagingen van de sector van de mode en het design - en de samenleving tout court - onderzoeken. Innovatief design als instrument voor economische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen. De 5 nieuwe mode residenten zijn MiPinta, Anneleen Bertels, Kenza Vandeput, Rosie Broadhead en Stefan Kartchev. Voor design werden Studio Minimètre, Guillaume Slizewicz, Kana Arioka, Margot Van Den Berghe en Vanessa Colignon geselecteerd. Het publiek heeft de kans de MAD residenten in hun nieuwe studio te bezoeken en hun werk te ontdekken tijdens de Open Ateliers Days op vrijdag 16 en zaterdag 17 september van 10uur tot 18uur.

16.09 17.09

Rue du Vautour 4, 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Margaux Baert, Paper artist & Craft designer

Margaux Baert is een Belgische kunstenares en grafisch ontwerpster, gespecialiseerd in papierkunst. Afgestudeerd van ENSAV La Cambre in Grafische en Visuele Communicatie, werkte ze als freelance art director voor verschillende klanten in de mode-, design- en evenementenindustrie voordat ze in 2020 haar eigen ontwerpstudio oprichtte. In haar atelier in het hart van Elsene creëert ze dromerige en poëtische papier kunstwerken voor interieurs, evenementen en etalages. Op 16, 17 en 18 van september 2022, van 12u30 tot 18u30, opent Margaux Baert de deuren van haar atelier aan het publiek. Ze nodigt jullie uit om haar nieuwste papiercreaties te komen ontdekken, onder het genot van een hapje en een drankje voor een gezellig meet and greet moment.

16.09 18.09

Rue Emile Banning 55B, 1050 Ixelles

SHOPS & BRANDS

Marie's Corner Project Store

"DE FLAGSHIP STORE VAN DE LEIDER IN "MADE IN BELGIUM" ZITMEUBELEN. HET MARIE'S CORNER PROJECT STORE IS EEN RUIMTE VAN 150M2 DIE VOLLEDIG GEWIJD IS AAN DESIGN, DECORATIE EN BINNENHUISINRICHTING.

Openingstijden van maandag tot zaterdag van 10:00 tot 18:30 uur.

13.09 30.09

Rue de Namur 39, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

MechEgg NFT

Koop het ei en krijg de NFT erbij, koop de NFT en krijg het ei erbij. Het koppelen van het digitale aan het fysieke.

13.09 30.09

Online

TENTOONSTELLINGEN

Mexican Design 20th-21st century

- Opening op 15.09: 17uur > 20uur -

Shåk Galerie is verheugd om Mexicaans design uit het verleden samen met dat van het heden te presenteren.Expatriate Mexicaanse en Europese ontwerpers vertaalden modernistische principes in een Mexicaanse gevoeligheid met exotische lokale materialen en een sterke inheemse ambachtelijke traditie. Sobere en luxueuze, moderne Mexicaanse ontwerpers vingen de organische vormen van die tijd. De meubels en muuraccenten benadrukken ook de zorgen van de ontwerpers met zowel sculpturale als eerlijke benaderingen van het materiaal.Hedendaagse Mexicaanse ontwerpers gebruiken lokale materialen. Ze zijn ook geïnspireerd door lokale tradities, kleuren en ambachten.

Designers die op de tentoonstelling aanwezig zijn: Pedro Friedeberg, Don Shoemaker, Adrian Rosado, Adrian de la Cruz & Panorammma Atelier

8.09 23.10

Shåk Galerie - Rue Darwin 59, 1050 Ixelles

FABLABS & MAKERS

Micro Factory

- Open doors op 11.09 (om 16uur), 21.09 (om 20uur), 30.09 (om 16uur) -

Micro Factory is een gedeelde productiewerkplaats, gebaseerd op participatie en mutualisatie. Het is als een co-working space, maar dan voor makers, waar iedereen zijn tijd insteekt om ervoor te zorgen dat het goed loopt.De ruimte is georganiseerd rond verschillende productiecentra en evolueert naar gelang van de initiatieven en behoeften van de leden. Ambachtslieden, ontwerpers, architecten, ingenieurs of gepassioneerde hobbyisten. Zij nemen allen actief deel aan de goede werking van de ruimte, die de volgende gebieden omvat: hout, metaal, digitale fabricage, elektronica, zeefdruk, textiel en keramiek. De opleidingen geven toegang tot de verschillende machines en zijn voorbehouden voor leden. De workshops zijn toegankelijk voor het publiek en u kunt vertrekken met een afgewerkt stuk.

=> Meer informatie: https://www.microfactory.be/event
=> Rondleidingen worden georganiseerd op reservering: www.microfactory.be/guided-tours

11.09 30.09

Rue Heyvaert 140, 1080 Molenbeek-Saint-Jean

ARTS & CRAFTS

Mini Archi

- Opening op 17/09 om 17uur -

Ana Maia werd geboren in Porto, Portugal. Ze is architect en ontwerper en verdeelt haar leven en werk tussen Brussel en Porto.
Na haar studie architectuur aan de Universiteit van Porto, begon ze in 2001 samen te werken met verschillende ontwerpstudio's in België en richtte ze haar aandacht op architectuur, interieurarchitectuur en design.
In 2013 richtte ze het merk Mini Archi op en in 2013 richtte ze haar eigen studio op, in Brussel.

Architectuur, kunst en design invloeden verweven, geïnspireerd door werelden van Mies Van der Rohe, Alvaro Siza, en Bauhaus stijl, wordt haar werk gekenmerkt door een systeem van meubels en modulaire objets, waar mensen kunnen interageren met objecten op basis van hun stemming van de dag, waar iedereen kan spelen en concepten van ruimte, licht en schaduwen te ontwikkelen.

Ana Maia Studio is nu gewijd aan de creatieve richting, ontwerp en op maat gemaakte meubels, van exclusieve projecten voor particuliere klanten en bedrijven.

Alle producten worden in Portugal gemaakt, in samenwerking met vooraanstaande medewerkers uit de industriële of ambachtelijke sector.

OPENINGSTIJDEN:
16-17-18/09: 11uur > 19uur

16.09 18.09

La Bocca della Verita - Boulevard Clovis 85, B-1000

SHOPS & BRANDS

MLS - MarieLaurenceStevigny

Het begon met een gestolen handtas & zakken vol essentie. Sinds de Belgische accessoires ontwerpster, Marie-Laurence Stévigny, de wereld rondreisde voor design samenwerkingen met prestigieuze merken ( Nike US, Nina Ricci, Bill Amberg London, Rochas, Aston Martin, Bentley, MV Agusta, Samsonite, Agnelle, Guerlain etc)hield ze haar essentials verborgen onder de jas voor de veiligheid en om haar geest vrij te houden. Opgericht in 2018 in België, de MLS accessoires Pocket collectie is kwaliteit handgemaakt in premium leersoorten & gerecyclede materialen in Spanje en Italië. MLS biedt eenvoudige, lichte, tijdloze, minimale, unisex & modulaire premium lederwaren voor dagelijkse verplaatsingen & voor nieuwe reizen. Koester je essentials, handen in je zakken.MLS accessoires vereenvoudigen je leven.MLS accessories heeft nu haar ontwerpstudio en showroom verhuisd naar een nieuw adres in Elsene nabij Brugmann place waar de eerste MLS pocket store nu open is sinds april 2022. Voor Design September nodigt MLS pocket accessoires u uit om de schoonheid van imperfectie te ontdekken...Een exclusieve samenwerking met het Belgische textielatelier Empreintes-matières van Isabelle Yamamoto, waarbij zorgvuldig vintage hennepcanvas wordt gebruikt dat op natuurlijke wijze is geverfd in de essentiële MLS-kleuren in huidtinten. Voor de off-white kleuren is ook een vintage linnen laken uit de MLS-familie gebruikt. Een uitnodiging om te gaan zitten in Empreintes-matières vintage hennep kussens. Een uitnodiging om je interieur te upcyclen. Een uitnodiging om schoonheid te vinden in natuurlijke imperfectie...

15.09 24.09

Rue Emile Bouilliot 3, 1050 Ixelles

Best of vintage

Oeils International

Eclectisch chic. Antiek geselecteerd al drie generaties

OPENINGSTIJDEN:
Dien. tot zat.: 14:30uur > 18:30uur

13.09 30.09

Rue Fernand Neuray 32, 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

Palace Athena by Noémie Couronné

In een tijd waarin de kunst van de tafel in volle ontwikkeling is en keramiek zijn adellijke letters heeft herwonnen, biedt Noémie Couronné een collectie "Palace Athena" aan van een honderdtal aardewerken borden met een bijzondere vorm. De unieke stukken hebben oren en expressieve gezichten zijn geschilderd in kobaltblauw voordat ze worden geëmailleerd. Soms zien we in deze figuren, verticaal gepresenteerd als maskers, dubbele ogen die geen enkele blik meer kunnen werpen op deze vreemde karakters.

29.09 29.10

Extra-Ordinaire, 37a rue des Bouchers, B-1000

TENTOONSTELLINGEN

PIERRE D'ACIER by Chanel Kapitanj

Chanel Kapitanj is industrieel ontwerper van opleiding en opende in 2017 haar studio die gespecialiseerd is in metaalwerk, met name staal, dat een sterk materiaal is maar ook duurzaam omdat het eenmaal gemaakt oneindig vaak kan worden gerecycled. Zij zal drie verschillende producties presenteren in de Manisa Gallery:
VCOl 1/2 & VCOl 2/2
Fauteuils van messing en roestvrij staal. Het idee was om een uniek paar stoelen te maken die volledig van metaal waren gemaakt. Comfortabel en aantrekkelijk met roestvrij stalen kussens.
ZEN TUIN
De Zen-tuin is een oproep tot kalmte en rust. De patronen doen denken aan mineralen die door natuurkrachten zijn gesmeed. Dit stuk brengt een vleugje sereniteit en ontspanning in uw huis.
DOLLSHELF Een minimalistisch rekkensysteem.

13.09 30.09

Manisa Galerie - Rue Blaes 1, 1000 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Plastic Design Collection

De collectie van het Design Museum Brussels, ontwikkeld uit een privécollectie die door het Atomium werd aangekocht, brengt hulde aan het diverse en heterogene plastic design dat onze omgeving sinds de jaren 1950 heeft veranderd. Van materiaal tot object en an object tot maatschappij, the Plastic Design Collection, de permanente tentoonstelling uit deze collectie, geeft een culturele, sociale en politiek geschiedenis weer van het plastic design met topstukken en alledaagse voorwerpen.

13.09 30.09

Design Museum Brussels - Place de Belgique 1, 1020 Laeken

FABLABS & MAKERS

Plastic Factory

OPENINGSTIJDEN: 14:00 uur > 18:00 uur behalve op vrijdag: 14h00 > 20:00

Mathilde, 27, is een jonge kunstenaar die afstudeerde van designstudies aan Saint Luc Brussel. Bijna 4 jaar geleden creëerde ze Plastic Factory, geïnspireerd door het Open source-project "Precious Plastic" dat de ontwikkeling van kleine en/of middelgrote plasticverwerkingsmachines deelt en stimuleert om ze zoveel mogelijk te recyclen. De objecten en meubels worden allemaal met de hand gemaakt in een atelier in Ukkel. Genoeg om deze verspilling nieuw leven in te blazen en de geïnteresseerden bewust te maken.

26.09 30.09

Chaussée d'Alsemberg 461, 1180 Uccle

Best of vintage

Plein Jour Store

Winkel van meubels en geselecteerde voorwerpen. (decoratie, tafelgerei, schilderijen, kaarten, briefpapier, voorwerpen van scheppers en ambachtslieden, ...) . Er zijn alleen voorwerpen die ik mooi vind en die ik in mijn eigen huis zou willen hebben. Poëzie in het materiële leven is een mogelijke, toegankelijke en oneindige zoektocht.

OPENINGSTIJDEN:
Woen. tot vrij.: 13:30uur > 18:30uur
Zat.: 10:30uur > 18:30uur

13.09 30.09

Chaussée d'Alsemberg 315, 1190 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Prototypes by Sébastien Caporusso

- Opening 8 september om 18u -

Designer and interior architect Sébastien Caporusso, winner of the "Designer of the Year 2021" award in Belgium, opens his exhibition in the gallery at 59 Van Eyckstraat on 8 September 2022. An exclusive series of new furniture will be presented for the occasion. For this exhibition, Sébastien has chosen to put forward a space of creative freedom, testifying to the dynamism and radiance that he instills in his architectural projects.

This selection reflects his way of expressing himself as freely as possible through drawing, materials and colors. In order to share his vision in his work with wood, concrete inlays, stone, ceramics and his other favorite materials. This artistic reflection without framework and without constraint will show his personal and intimate way of creating links, encounters with the material, the product and the craftsmen.

On this occasion, his new book will also be presented, retracing the different stages of the realization of his latest coworking space, created for Silversquare Europe.

9.09 22.09

Rue Van Eyck 59, B-1050

COMMERCE DESIGN AWARDS

RAMBO II

Afhaalbalie van de hamburgerketen "Rambo" in de Rue de la Paix in Elsene

Architect: Morgane Bertrand (TOMU STUDIO)
https://www.tomustudio.com

Rue de la paix 27, 1050 Ixelles

FABLABS & MAKERS

Recy-K

Hosting en ondersteuning van sociale en circulaire economieprojecten - innovatie, experiment en productie.

22.09 24.09

Rue de Birmingham 102, 1070 Bruxelles

FABLABS & MAKERS

Recyclart

De werkplaatsen van Recyclart Fabrik creëren een collectie originele designobjecten uit gerecupereerd materiaal. Deze pièce uniques, handgemaakt met liefde en creativiteit door onze collega’s die een professioneel integratietraject doorlopen, vormen een steeds groeiende collectie. Solidair, lokaal én duurzaam vakmanschap!

OPENINGSTIJDEN:
10uur > 16uur

16.09 16.09

Rue de Manchester 13, 1080 Molenbeek-Saint-Jean

FABLABS & MAKERS

Regglo

REGGLO vervaardigt ecologisch verantwoorde meubels van gerecycleerde spaanplaat in Brussel. Het gebruik van deze grondstof uit restafval in plaats van nieuw materiaal, beperkt de vervuiling en spaart de natuurlijke hulpbronnen. REGGLO stelt binnenhuisarchitecten en bedrijven in staat hun ruimtes ecologisch in te richten, zonder compromissen. Gerecycleerd, lokaal, design.

Open doors: vrijdag 16 en zaterdag 17/09: 10uur tot 17 uur.

16.09 17.09

Rue Heyvaert 140, 1080 Molenbeek-Saint-Jean

Best of vintage

Retrofaktory

Retrofaktory, vintage meubels, verlichting, keramiek en enkele lokale kunstenaars, eco-verantwoordelijke winkel.

OPENINGSTIJDEN:
Woens. tot zat.: 11:30uur > 6:30uur + op afspraak

13.09 30.09

Chaussée d'Alsemberg 618, 1180 Uccle

COMMERCE DESIGN AWARDS

Rezidentz

[rezidentz] is het nieuwe ultra trendy merk van volledig uitgeruste en gemeubileerde accommodatie.Voor een maandelijkse all-inclusive prijs, en vanaf een minimale duur van drie maanden, biedt [rezidentz] appartementen aan die ideaal gelegen en klaar zijn (plug & stay) om alle jonge professionals die op zoek zijn naar een ideale cocon te plezieren. Een concept dat aantrekkelijk is voor mensen die op zoek zijn naar flexibiliteit, experience en community en privacy.

Architect : Zazie Maquet
https://www.zaziemaquet.com

Rue d'Ophem 52 - 1000 Bruxelles

Best of vintage

Ritter Studio

Specialist in Italiaanse meubelen uit de 20e eeuw.

OPENINGSTIJDEN:
Woen. tot zat.: 10:30uur > 18uur
Zon. tot din.: enkel op afspraak.

13.09 1.10

Rue Ernest Allard 17, 1000 Brussels

SHOPS & BRANDS

Rotor DC

Rotor DC is een coöperatieve onderneming, met basis in Brussel, gespecialiseerd in de verkoop en restauratie van herbruikbare bouwmaterialen. We bieden hulp bij het identificeren en demonteren van bruikbare materialen, we restaureren en herstellen ze tot ze klaar zijn om opnieuw geïnstalleerd te worden (mortel verwijderen van tegels, kalk verwijderen van sanitair, herbekabelen van lampen om aan CE normen te beantwoorden, enz.) en we begeleiden de reïntegratie in nieuwe projecten. Van uitzonderlijke voorwerpen tot standaard afwerk-materialen, u kan ons volledige aanbod terugvinden op onze website of in de showroom die open is van maandag tot en met zaterdag.

16.09 17.09

Rue Prévinaire 58, 1070 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

SAVVY BY TRAIT DEC0

SAVVY By Trait Déco, pionier van de circulaire economie, vindt het interieur opnieuw uit. De sleutel: interieurs een duurzame en milieuverantwoorde dimensie geven. SAVVY by Trait Déco hergebruikt materialen zoals hout, plastic en textiel en ontwerpt nieuwe objecten en nuttige meubels op basis van haar knowhow en expertise.Tijdens haar aanwezigheid op ECO LIVING IBERIA, zal SAVVY by Trait Deco haar nieuwe producties van ecologische meubels en accessoires presenteren die u kunt bestellen om uw toekomstige kantoren, restaurants en woningen uit te rusten. Door onze producten te kopen, neemt u actief deel aan de vermindering van uw ecologische voetafdruk. De productie vindt plaats in Brussel, dus we garanderen een LOKALE WERKPLAATS in het centrum van Europa.ECOLOGIE - De activiteit van ons bedrijf genereert een lage CO2-uitstoot dankzij de lokale productie van gerecycleerde materialen.

24.09 24.09

Rue de Birmingham 102, 1070 Anderlecht

TENTOONSTELLINGEN

Sculpture - Design - Ceramic by Joséphine Hazard

Hoewel haar werk voornamelijk sculpturaal is, tekent ze ook. Joséphine Hazard modelleert de textuur op het oppervlak van haar keramiek om een organisch systeem weer te geven. Het object dat ze beeldhouwt, spreekt van het leven. Hun hybride vorm wordt beïnvloed door het dierlijke en plantaardige universum.

16.09 18.09

Studio City Gate, 1 A rue de la petite île, 1070 Anderlecht

TENTOONSTELLINGEN

Sep Verboom x Lampirong

- OPENING op 15/09: om 18uur -

Industrieel ontwerper Sep Verboom (°1990) richtte een paar jaar geleden het collectief Livable op. Een platform waar verhalen van gemeenschappen en interessante materialen worden gebundeld en waar zowel andere ontwerpers als de industrie worden bij betrokken. Ook het Lampirong project past qua karakter op dit platform. De Lampirong, ook bekend als de Capiz oester, is in overvloed te vinden rond de zeevruchtenhoofdstad van de Filippijnen. Het is de enige transparante schelp. Deze waren ooit een bloeiende voorloper van glas, gebruikt om schuiframen te maken tijdens de Spaanse bezetting in de 19de eeuw. Als filters kunnen de schelpen tot 40 liter per uur zuiveren door plankton en organisch afval uit de stroomopwaarts gelegen rivieren te eten. Hierdoor nemen ze een belangrijke plaats in in het lokale ecosysteem. Helaas leven de schelpen in woelige tijden. Bodemvisserij, opwarmende wateren en sterkere stromingen doen de populaties afnemen. De gemeenschappen zijn ervan afhankelijk voor hun levensonderhoud en een schoon milieu. Het Lampirong project is een uitnodiging om het gebruik van de Capiz schelpen te herzien, om het hele ecosysteem te beschermen en te stimuleren.

16.09 6.11

MAD Brussels - Place du Nouveau Marché aux Grains 10, B-1000

Best of vintage

Showroom 144

Binnenhuisarchitectuur, Fijne vintage meubelen, Artisanale voorwerpen en Kunst

In Showroom 144 worden LYFA-lampen tentoongesteld, ontworpen door Jørn Utzon.

OPENINGSTIJDEN:
Woen. tot zat.: 11uur > 6uur + op afspraak.

13.09 30.09

Rue Léon Lepage 47,1000 Bruxelles

SHOPS & BRANDS

Signe

SIGNE werd geboren in juni 2021, in het centrum van Brussel, in de prestigieuze Naamsestraat. Met meer dan 300 vierkante meter om te ontdekken in een prachtig kader, waar de spectaculaire architectuur de prachtige meubels laat zien.SIGNE is een plek om al uw zintuigen te verwennen. Met ons team van architecten en interieurarchitecten, begeleiden wij u op uw reis van concept tot creatie en renovatie voor al uw residentiële en commerciële projecten.Drie onderneemsters, Oona, Violette en Victoria, brengen u hun passie en professionnalisme en nodigen u uit om deel uit te maken van de reis van SIGNE.

Openingstijden van dinsdag tot zaterdag van 10.30 uur tot 18.30 uur.

13.09 30.07

Rue de Namur 48, 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Sousletissulesoleil by Marianne W.

- Opening op 23 september vanaf 19.00 uur -

Maker van geweven werken gemaakt van kleding die toebehoorde aan dierbaren.

@sousletissulesoleil

16.09 7.10

Abbaye du Rouge-Cloître - Rue du Rouge-Cloître 4, 1160 Auderghem

ARTS & CRAFTS

Studio or norme

- Afsluitingsavond op 30.09 -

Een collectief van 4 kunstenaars uit verschillende werelden die dezelfde studio delen. Allemaal op het gebied van sieraden. Meer dan een creatieve werk- en productieruimte; we organiseren af ​​en toe evenementen om onze collecties te delen. We hadden ook het genoegen om tijdens deze evenementen kunstenaars uit andere disciplines uit te nodigen.

OPENINGSTIJDEN:
Don., zat. en zon.: 14uur > 18 uur
Vrij.: 15uur > 21uur

15.09 30.09

Rue d’Andenne 47, 1060 saint-gilles

ARTS & CRAFTS

studiokhachatryan

Studiokhachatryan is een in Brussel gevestigde ontwerpstudio. Het creëert objecten, installaties, interieurs en architecturale elementen in natuurlijke en industriële materialen voor openbare en privéruimten. De zuivere beeldtaal laat de kijker toe zijn eigen interpretaties van het werk te hebben. Hetzelfde geldt voor de interieurs die hij heeft ontworpen, waar elk detail een doel heeft. Het is deze rationele benadering die de ruimten en voorwerpen die hij creëert een gevoel van rust en kalmte geeft. Veel van zijn werk wordt vervaardigd in zijn eigen ontwerpstudio of in samenwerking met hooggekwalificeerde medewerkers uit de industriële of ambachtelijke sector.

--> opening van de studio op 16 en 17 september <--
Van 11 tot 18 uur

16.09 17.09

Isidoor Teirlinckstraat 65, B-1080

TENTOONSTELLINGEN

Talismanie x Ataman Label

Gezien de vaak verbijsterde mensen die begeleiding nodig hebben in deze steeds virtueler wordende wereld - vonden wij dat juwelen hun essentie van het "verbinden" van de zichtbare en onzichtbare wereld, zoals in het verleden, weer moesten terugkrijgen. De talisman of het amulet is een voorwerp van herverbinding met onze oorspronkelijke essentie en wordt ook meer algemeen geïnterpreteerd als een voorwerp van bescherming of gewoon geluk. Edelstenen zijn vooral de vectoren die belast zijn met het bevrijden van geheugencodes. De door Amelie en Martine gepresenteerde juwelen verwijzen naar deze bezielende missie. Amelie creëert vernieuwde zegelringen bezet met halfedelstenen en andere etnisch geïnspireerde gri-gri/amuletten. Martine presenteert haar creaties nog steeds verwijzend naar de afdruk van de huid maar deze keer met behulp van een andere techniek van het aanbrengen van was op de siliconen waardoor schotten en vreemde meanders op natuurlijke wijze op het oppervlak van het metaal ontstaan waarop kleine citrijnen of amethisten in de vorm van een halve maan komen die door hun kleur en schittering het juweel bezielen.

De creaties van Ataman Label zullen ook op de tentoonstelling aanwezig zijn.

13.09 30.09

Rue Faider 121, B-1050

TENTOONSTELLINGEN

TALKING TEXTILES AND NEW MATERIALS

21.09 om 18u: Officiële opening van "Dutch Design: Talking Textiles and New Materials" in het Holland House Brussel, drankjes en netwerking!
Een collage van textiel en nieuwe materialen werk van Nederlandse ontwerpers uit Kazerne en YKSI
Om 18u30 Creative Talk: "Dutch Design: Terug naar de Toekomst! Get Set"! met Mary-Ann Schreurs (voormalig wethouder Design en Innovatie van Eindhoven, gemodereerd door Hans Robertus (voormalig Creative Director van Dutch Design Week)

22/09 om 19.00 uur:
Young Dutch Designers Night: presentaties van de jonge Nederlandse ontwerpers Sebastian Baar en Laura van de Wijderen, die bij KAZERNE en YKSI Expo over materiaalonderzoek, duurzaam en circulair design),
Vanaf 21.00 uur: muzieksets en vibes met de Nederlandse DJ Ineke Hurkmans.

"Dutch Design: Talking Textiles and New Materials" tentoonstelling is vanaf 21e September een maand lang te zien in Holland House Brussel

21.09 23.09

Holland House - Rue d’Arlon 20, B-1050

Best of vintage

THE ICONIK WINDOW at Rivoli Brussels

Iconik Gallery is gespecialiseerd in 20e-eeuwse designmeubelen, abstracte kunst en modernistische juwelen. Wij richten ons op Scandinavisch, Amerikaans en Nederlands design.

De openingstijden zijn van donderdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur.

Chaussée de Waterloo 690, 1180 Uccle.

CONFERENTIES

THE OBJECT BECOMES (FR/EN)

THE OBJECT BECOMES (EN en FR)
Film van Alexandre Humbert
Productiecommissaris Giovanna Massoni
21.09.2022 / 20.15 uur

Levensstijl en werkgewoonten worden op de proef gesteld door de verschillende crisissen (gezondheid, economie, ecologie) en deze film vertelt het verhaal van Belgisch design op een beslissend moment voor zijn rol in de maatschappij. Een reeks welwillende Belgische goede praktijken gericht op circulariteit, hergebruik, regeneratie van hulpbronnen, nieuwe organisatie- en productiemodellen zullen worden besproken.

21.09 21.09

Flagey ASBL - Place Sainte-Croix, 1050 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Ugly Belgian Houses

Hannes Coudenys is een autodidactisch fotograaf. Sinds 2011 heeft hij een passie voor het in kaart brengen van België en het fotograferen van lelijke huizen.
Zijn doel is de aandacht te vestigen op wat hij omschrijft als de chaos van de stedenbouw in België of de afwezigheid daarvan.
Sinds zijn blog heeft Hannes Coudenys over dit project een boek gepubliceerd dat controverse, kritiek en debat uitlokt. In de A Galerie presenteert hij prenten van de lelijkste huizen.

13.09 17.09

A Galerie, Rue du Page 25, B-1050

ARTS & CRAFTS

Unexpected leather by Keriko Studio

Keriko studio is een atelier voor het maken van decoratieve objecten en leerwerk.Het onderzoekt de mogelijke interacties tussen leer en andere materialen door verschillende vaardigheden en ambachten te benadrukken. Deze eerste collectie, Unexpected leather, presenteert een serie leren vazen ​​en potten die een speelse en kleurrijke verwijzing naar Griekse amforen maken .Het werk van zowel het leer als dat van de handvatten gebeurt volledig met de hand in Brussel.

7.09 30.09

Atelier 178 - Rue Edith Cavell 178, 1180 Uccle

ARTS & CRAFTS

Upcycled & Of Rope And Wood by Rima Khatib

OPENINGSTIJDEN:
Tijdens de week : van 14uur tot 19uur.
Tijdens de weekend : van 11uur tot 18uur.

Sinds het begin van mijn werk als meubelontwerper was mijn doel de ecologische impact van mijn activiteit te verminderenDoor te kiezen voor zowel natuurlijke - als afval - vrije materialen en het gebruik van vervuilende stoffen te vermijden. Deze geüpcyclede collectie van meubelen en lampen is gemaakt uit sloophout en composiet planken verzameld vanuit de werkplaats, matte glazen potjes vanuit een restaurant, zowel als gebruikte plastiek zakken omgevormd tot dunne, doorschijnende platen.De nieuwe tafel van de Rope and Wood collectie is deel van mijn inspanning om het gebruik van ruwe materialen in mijn stukken te verminderen terwijl zoekende naar een andere structurele logica in het ontwerp en montage van de stukken.Zoals bij een hangbrug, waar het gebruik van kabels een vermindering van het gewicht van de brug toestaat. Als deze brug op een traditionele manier was gebouwd zou deze veel zwaarder geweest zijn. Hier, bij deze tafel, is het idee om touwspanning te gebruiken om de verschillende multiplex delen van het meubel te verbinden zonder lijm of schroeven. Dit concept sluit aan bij de nieuwe nomadische generatie en het koopgedrag waarbij dit meubelstuk in een platte doos kan geleverd worden en dan eenvoudig bij de koper kan geassembleerd worden zonder heb gebruik van gereedschap.Het verband van het touw met het hout geeft op symbolische wijze het verband van flexibiliteit en lichtheid, met stevigheid en zwaarte weer. Een nieuwe ontwerp richting die zal leiden tot een andere esthetische vrijheid in de optiek van mogelijke krommingen en vormen door het gebruik van deze techniek die nog in het begin van zijn ontwikkeling staat.

16.09 25.09

Rue Capouillet 11, 1060 Saint-Gilles

ARTS & CRAFTS

Upcycled by ZOé

Aan de straatkant, gesublimeerd door enorme ramen bekleed met rood koper, laat een prachtige smetteloze witte ruimte je door een glazen dak een blik werpen op het grote atelier waar ZOé werkt, creëert...
ZOé en Pierre vinden zeer bijzondere voorwerpen, vaak in industriële stijl, maar niet alleen... Opengewerkte visnetten worden omgetoverd tot lichtgevende sferen die de muur waarop ze geplaatst worden beeldhouwen.
Maar ook oude fabrieksgarderobes, werkbanken omgetoverd tot tafels, vintage brievenbussen omgetoverd tot lampen, kussens gemaakt van etnische en antieke stoffen, hetzelfde voor tassen en ook deze poefs gemaakt van militaire stoffen....ijzerwarenlades omgetoverd tot zeer eigentijdse wandlampen.....
Haar creaties zijn heel vaak gemaakt van alledaagse voorwerpen.... en zijn meestal unieke stukken...

16.09 18.09

Rue du Trône 142, 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

VEGETAGERE 1.1 by Frida Marin

Industrieel en stedelijk ontwerper Frida Marin is gericht op duurzaamheid en presenteert in haar eerste tentoonstelling haar project "Vegetagere 1.1" een plank voor planten die de ideale omstandigheden verenigt om thuis, binnenshuis en verticaal te kweken, met de nadruk op planten die in de menselijke voeding worden gebruikt, zoals bepaalde vruchten, groenten en aromatische kruiden. De pot is gemaakt van gerecycled plastic of metaal, bevat groeilampen voor omstandigheden met weinig zonlicht en een zelfvoorzienend watervoorzieningssysteem.

1.09 30.09

Yuman Village - Chaussée de Charleroi 123, B-1060

CONFERENTIES

Victoria Yakusha - Ukrainian Architect-Designer (UKR/EN)

VICTORIA YAKUSHA (UKR en EN)
Presentatie met de architect-ontwerper, UNESCO en ICONEM over hoe Oekraïens cultureel erfgoed te beschermen.
14.09.2022 / 20:15uur

Victoria Yakusha, een internationaal bekende Oekraïense architect-ontwerper, zal haar werk presenteren, dat diep geworteld is in de Oekraïense cultuur en identiteit. Louise Haxthausen, Directeur van UNESCO, Verbindingsbureau en Vertegenwoordiging bij de Europese Unie,
zal spreken over de link tussen design, architectuur, nationale identiteit en gewapend conflict. Yves Ubelmann, architect en oprichter van ICONEM, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-beelden van bedreigde locaties, zal vertellen hoe hij, en zijn team, kunnen helpen voor de bescherming van cultureel erfgoed in conflictgebieden.
Samen spreken ze hoe design en architectuur een centrale rol kunnen spelen bij het redden en herbouwen van een natie.

Presentatie in samenwerking met Umanoa, Elevating Contemporary Art & Design, www.umanoa.com.

Victoria Yakusha is een Oekraïense ontwerper-architect en kunstenaar, wiens unieke filosofie van « live design » draait om een diepe verbinding met de aarde en culturele wortels. Sinds de oprichting van haar architectenbureau Yakusha in 2006 en het designmerk FAINA in 2014, is ze uitgegroeid tot een van de leidende stemmen van hedendaags Oekraïens design. In de loop der jaren zijn haar ontwerpen tentoongesteld op Design Miami/ Basel, Collectible Fair, Biënnale van Venetië, Parijs Design Week, Stockholm Design Week, Milan Design Week, enz.
In 2019 werd Victoria Yakusha uitgeroepen tot Designer van het jaar door Elle Decoration International Design Awards, Oekraïne.
In 2021 opende ze FAINA, Gallery of live Oekraïens design, in Antwerpen, België.

Louise Haxthausen, Directeur, UNESCO, Verbindings- en representatiekantoor bij de Europese Unie
Voordat ze in 2019 Directeur werd van UNESCO Brussel, heeft Mevrouw Haxthausen, met een academische achtergrond in de politiek en recht, een carrière van meer dan dertig jaar bij UNESCO op het gebied van cultuur en mensenrechten. De belangrijkste focus van haar werk was ‘conflict en crisissituaties’, met name in het Midden-Oosten. Als Hoofddirecteur, coördineerde Mevrouw Haxthausen dossiers in Afghanistan en Palestina. Meer recentelijk, was mevrouw Haxthausen Directeur van het UNESCO kantoor in Bagdad, Irak.

Yves Ubelmann, president en co-founder of ICONEM:
Na zijn studies architectuur werkte Yves Ubelmann eerst als zelfstandig architect in Syrië, Iran, Afghanistan en Pakistan. Dit gaf hem de mogelijkheid om een verscheidenheid aan archeologische sites te onderzoeken en te analyseren.
In 2013 richtte M. Ubelmann Iconem op, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de digitalisering van bedreigde erfgoedsites. Het bedrijf heeft tot nu toe in meer dan 30 landen gewerkt en 3D-scantechnieken gecombineerd met het gebruik van drones, om te documenteren, het bewustzijn te vergroten en bij te dragen aan inspanningen voor behoud en wederopbouw.
Het werk van Iconem omvat locaties in conflict- en post-conflictgebieden in Afghanistan, Syrië, Cambodja, Irak en, meer recentelijk, zijn bezoeken begonnen in Oekraïne. Missies worden uitgevoerd in opdracht van internationale instellingen (waaronder UNESCO, Wereldbank, UNOSAT), grote museale of archeologische instellingen en overheidsinstanties.

14.09 14.09

Flagey - Place Sainte-Croix, 1050 Bruxelles

TENTOONSTELLINGEN

Vitrine 37a - HEFF

Tentoonstelling in “Vitrine 37A” van gevouwen papier labels die ontworpen en gemaakt werden door studenten van de afdeling Arts appliqués van de Haute Ecole Francisco Ferrer. Variaties rond de noties ritme, herhaling en beweging. De stukken die in de “Vitrine 37A” van de Haute Ecole Francisco Ferrer tentoongesteld worden, worden in de maand september meermaals vernieuwd.

13.09 31.10

Vitrine 37a HEFF - 37a avenue de Stalingrad - 1000 Bruxelles

ARTS & CRAFTS

Vormen

Vormen opent de deuren van zijn atelier en nodigt jullie graag uit eens te komen kijken.

INFOS :
Opening met borrel op 16 september tussen 18 en 22 uur.
17-18-23-24-25 september tussen 14u en 20u.

16.09 25.09

Chaussée de Boondael 247A, 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

WARANDE

Deze editie van Brussels Design September tonen de ontwerpers/makers van studio PART samen met Sonian Wood Cooperative (https://sonianwoodcoop.be/) hun nieuwe collectie WARANDE. Pièce-unique meubels gemaakt uit de recent herplante koninklijke kastanjebomen van het Warandepark te Brussel.

OPENINGSTIJDEN:
Maan. tot Vrij. : 9uur > 17uur

13.09 30.09

Rue Heyvaert 140, B-1080

TENTOONSTELLINGEN

Warché

- Opening op 07.09: 16uur -

De Thalie Stichting bevordert multidisciplinaire artistieke praktijken, met name de dialoog tussen beeldende kunst en knowhow. De tentoonstelling Warché, dat "bouwplaats" betekent in het Arabisch, is samengesteld door Anissa Touati en draait om het persoonlijke verhaal van Lina Ghotmeh, een architecte uit Beiroet die zichzelf omschrijft als een archeologe van de toekomst, in dialoog met hedendaagse beeldende kunstenaars Emilija Škarnulytė en Sara Ouhaddou.Voor de Foundation heeft Lina Ghotmeh de vloer bedekt met een zee van lokaal geproduceerde bakstenen, waarmee ze haar toewijding toont aan dit materiaal van biologische oorsprong. De tentoonstelling is opgevat als een agora, een plaats voor reflectie en participerende uitwisseling, en bevraagt onze verhouding tot de tijd als getuige van onze doortocht op aarde en onze interpretaties van de stad, zowel politiek als poëtisch.

8.09 4.12

Fondation Thalie - Rue Buchholtz 15, 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

When material gets dressed by Galerie Indigo

- Opening op 15/09: 18uur -

Voorstelling: Martine Rey, lakwerk, een speciale Japanse methode voor het aanbrengen van lak op houten voorwerpen en ook op zijde. Sofi Van Saltbommel, ceramist met een spontaan en verrassend werk. Ontekkingen: Christophe Gadret et Thibault Desplanque.

OPENINGSTIJDEN:
Din. tot Zat.: 11uur tot 18uur

13.09 30.09

Galerie Indigo - 61, rue Keyenveld - 1050 Ixelles

TENTOONSTELLINGEN

WORKS EXHIBITION By Master Design d'Innovation Sociale de l'ESA St Luc Bruxelles

Geconfronteerd met een maatschappij in volle verandering, met de opkomst van nieuwe economische modellen, nieuwe productie- en consumptiewijzen en nieuwe vormen van burgerschap, moedigt de Master in Social Innovation Design aan de Ecole Supérieure Artistique de St Luc in Brussel creatie aan die gebaseerd is op de analyse van de mens, de samenlevingen en hun contexten.

Geconfronteerd met een maatschappij in volle verandering, met de opkomst van nieuwe economische modellen, nieuwe productie- en consumptiewijzen en nieuwe vormen van burgerschap, moedigt de Master in Social Innovation Design aan de Ecole Supérieure Artistique de St Luc in Brussel creatie aan die gebaseerd is op de analyse van de mens, de samenlevingen en hun contexten.

Tentoonstelling op vrijdag 23 en zaterdag 24 september van 11uur to 18uur

23.09 24.09

Atelier / Recy K : Quai Fernand Demets 55, 1070 Bruxelles

Best of vintage

XX vintage

Vintage meubelwinkel en 20e-eeuwse meubelrestauratiewerkplaats.

OPENINGSTIJDEN:
Zat.: 10uur > 18uur + op afspraak.

13.09 30.09

Rue de la Glacière 18, 1060 Saint-Gilles

ARTS & CRAFTS

XX Vintage

Voorstelling van de verschillen tussen meubelrestauratie en recycling. Beiden doen mee aan de circulaire economie.

17.09 24.09

Rue de la Glacière 18, 1060 Saint-Gilles

TENTOONSTELLINGEN

Youth through the lens

- Opening op 15/09 om 18uur -

De Generatie Z is een generatie die uitgroeit tot de grootste en meest diverse generatie die er is. Geboren tussen 1996 en 2010, is het de eerste generatie die zich geen leven zonder internet kan voorstellen en die opgroeit in een volledig digitale wereld. Jongeren die horen tot deze generatie hechten veel waarde aan individuele expressie en hebben daarom niet alleen behoefte aan gepersonaliseerde producten, maar ook aan premium producten waarmee ze zich volledig onderscheiden van de rest. Het is echter ook een generatie die opgroeit in een tijd van grote maatschappelijke onrust, klimaatveranderingen en politieke conflicten. MAD Brussels presenteert Youth through the Lens, een tentoonstelling die de kijk van deze generatie op de hedendaagse modewereld toont. Een reeks foto’s van zeven fotografen die helemaal aansluit bij de thema’s duurzaamheid en inclusiviteit waar ze enorm veel belang aan hechten. De fotografen zijn: Antoine Roland, Gordon Jordan Nyimi, Maxime Dupont, Noah Dechamps, Paul-Louis Godier, Shania Semeli, Safa et Marwa Naji.

16.09 6.11

MAD - Place du Nouveau Marché aux Grains 10, B-1000

ARTS & CRAFTS

Zaventem Ateliers Open doors

Zaventem Ateliers is gelegen in Vlaanderen, in het hart van de gemeente Zaventem en vlakbij Brussel. Het is een oude papierfabriek van 6000m2 die getransformeerd werd in een echte creatieruimte onder impuls van designer, scenograaf en interieurarchitect Lionel Jadot.

Dit industrieel gebouw huisvest een dertigtal individuele ateliers, waaronder het bureau en het persoonlijk atelier van de designer. Het gebouw opende in september 2018 de deuren en vandaag zijn ongeveer alle ateliers ingenomen door artiesten en collectieven die keramiek, leer, metaal, marmer of hout bewerken.

Deze diverse groep artiesten met heel verschillende afkomsten en persoonlijkheden vormt een bijzonder stimulerende en innovatieve groep. De ateliers vormen een hechte community die zich kenmerkt door een familiale en ondernemende sfeer. Het is een uitgelezen selectie van zowel opkomende als meer ervaren kunstenaars, waar samenwerking, discussie en delen centraal staan.

De dertig studio’s geven uit op de Grand Hall, een indrukwekkende exporuimte van 600m2. De Grand Hall is de ideale omgeving om een extra dimensie te bieden aan de creatie-ambitie van Zaventem Ateliers en opent tegelijk de dialoog met de buitenwereld. Kenmerkend voor de Grand Hall is dat de ruimte zich in het midden van de artiesten bevindt. Zo krijgt het publiek niet alleen de kans om een expo te bezoeken, maar ook om zich onder te dompelen in de intimiteit van de ateliers. Elke bezoeker kan de artiesten en designers van Zaventem Ateliers ontmoeten.


---> Open deuren op 16.09 <---
From 12uu to 18uu

16.09 16.09

Fabrieksstraat 15/19, 1930 Zaventem

Google
Map data ©2023
Map data ©2023
Choose a category

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Learn more