O
p
r
o
e
p
t
o
t
P
r
o
j
e
c
t
e
n
Brussels Design September - Intro slide 1
Brussels Design September - Intro slide 2
Brussels Design September - Intro slide 3
Brussels Design September - Intro slide 4
75
100%
Go back to previous page

From - To

7.09 30.09

Place

Avenue Mon Plaisir 77, 1030, Schaerbeek
ARTS & CRAFTS

Duplex Studio : Amai

About

Geïnspireerd door Bauhaus en de verschillen tussen de industriële wereld en de ambachtelijke wereld, probeert Amai de huidige productietrends te harmoniseren door de ontwikkeling van bijzondere meubels.

Als tegengewicht voor het pragmatisme en het primaat van de functie die de industriële technologie met zich meebrengt, hebben wij ervoor gekozen deze profielen te bewerken op de manier van een ambachtsman.

Het gebruik van aluminium T-sleufprofielen bevordert de uitwisselbaarheid, modulariteit en standaardisering van ontwerp en product. Ook wordt het werken met mechanische in plaats van chemische fittingen aangemoedigd. Een proces dat het mogelijk maakt functionaliteit toe te voegen zonder ingewikkelde handelingen.

Amai is een dialoog tussen het rationele ontwerp van de standaard en de individuele expressie van het unieke.

Oorsprong

T-sleuven stimuleren constructie, deconstructie en hergebruik. Deze principes vinden hun oorsprong in het «Design for deconstruction», een hedendaagse stroming in de architectuur. Deze ideologie ligt in de lijn van het ecologisch ontwerpen, waarbij rekening wordt gehouden met de hele levenscyclus van een voorwerp. In de praktijk wordt een systeem in plaatst gesteld waarin tenzij fragmenten tenzij hele modules van een structuur kunnen worden hergebruikt.

Tot op heden waren de toepassingen van T-gleuven beperkt tot de industriële sector. Volgens de pricipes van de Bauhaus-beweging en haar interpretatie van industriële materialen, onderzoeken we met Amai hoe een gevoeligheid gebracht kan worden aan een materiaal, afkomstig uit de industrie.

Omwille van het pragmatisme en het primaat van de functie die de industriële techniciteit met zich meebrengt, hebben wij gekozen deze profielen als ambachtsman aan te pakken. De particulatiteit van artisanale methodes is het vermenselijken van het materiaal en de techniek, dankzij de sublimatie van gestandaardiseerde materialen. Voorwerpen krijgen een meer gevoelige dimensie dankzij ambacht en hiermee willen wij het materiaal bevrijden van zijn industriële toestand.

Onze bedoeling is hierbij om de profielen te veredelen door ze te combineren met warme materialen zoals hout, leder of stof. Een ideologie die hierin kan worden teruggevonden is de “waarheid naar materialen”, een principe uit de moderne architectuur waarin elk materiaal gebruikt moet worden waar het het meest geschikt voor is. De aard van materialen wordt niet verborgen. Het voorwerp viert het materiaal, zijn inherente kwaliteiten staan in het middelpunt van de artistieke en esthetische expressie. Amai is een dialoog tussen de rationele opvatting van de norm en de individuele expressie van het unieke.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Learn more