M
o
r
e
t
h
a
n
1
0
0
D
e
s
i
g
n
E
v
e
n
t
s
i
n
t
h
e
c
i
t
y
Brussels Design September - Intro slide 1
Brussels Design September - Intro slide 2
Brussels Design September - Intro slide 3
Brussels Design September - Intro slide 4
50
100%
Go back to previous page

From - To

23.09 23.09

Place

MAD Brussels, Home of Creators Place du Nouveau Marché aux Grains, 10 1000 Brussels
CONFERENTIES

Wiki Women Design evening debate : women in the contemporary architectural practice

About

Als een van de slotelementen van het project Wiki Women Design nodigt het Vlaams Architectuurinstituut hedendaagse Belgische vrouwelijke ontwerpers, onderzoekers en andere designprofessionals uit om een debat aan te gaan over de rol van vrouwen in de hedendaagse designpraktijk. Dit panel van vrouwen zal ingaan op de vraag waarom de vertegenwoordiging van vrouwen in het veld zo belangrijk is, en hoe de aanwezigheid van vrouwen in zowel de designgeschiedenis als de hedendaagse designpraktijk absoluut essentieel is voor toekomstige generaties. In debat met elkaar en met het publiek gaan deze vrouwen in op rolmodellen en sleutelfiguren, ondernemerschap, creativiteit, het vinden van je plaats als vrouw in het vakgebied en de uitdagingen die dit met zich meebrengt, en feminisme in design en architectuur.

Met Wiki Women Design wil het Vlaams Architectuurinstituut vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op het Belgisch designerfgoed uit de schaduw van de geschiedenis halen. Vele vrouwen hebben bijgedragen tot de ontworpen omgeving, van (interieur)architectuur en grafisch ontwerp tot mode- en productontwerp. Toch bleven velen onder de radar van erfgoedinstellingen, onderzoekers en verzamelaars. Met Wikipedia als universeel platform, schrijfsessies als middel en vijf gerenommeerde vrouwelijke ontwerpers (Oana Bogdan, Stefanie Everaert en Caroline Lateur van Doorzon, Linde Freya Tangelder en Sara De Bondt) als ambassadrices, heeft Wiki Women Design het afgelopen jaar deze achterstand in de Belgische context ingehaald.

Dit avonddebat in MAD Brussels bouwt verder op het internationale congres dat diezelfde dag in het kader van Wiki Women Design wordt gehouden. Dit congres, gericht op vrouwen in design en erfgoed, zal plaatsvinden in het Museum voor Kunst en Geschiedenis en zal onderzoekers in architectuur en design, professionals in erfgoedinstellingen, internationale experts in het veld en hedendaagse ontwerpers samenbrengen. Deze conferentie zal reflecteren over de resultaten van het project in termen van de bijdragen die het heeft geleverd aan de Belgische designgeschiedenis en de bewustwording die het heeft gebracht bij het grote publiek over vrouwen in design. Daarnaast zullen de sprekers reflecteren over de plaats van vrouwelijke ontwerpers in de designgeschiedenis, instellingen voor designerfgoed en designberoepen op internationaal niveau.

De locatie van het avonddebat, MAD Brussels, past perfect in de context van het project. Tijdens het Wiki Women Design-project ontdekten we dat het gebouw van het MAD, Home of Creators, oorspronkelijk een kantoor en showroom was voor Usines Peters-Lacroix (UPL), ontworpen door de vrouwelijke modernistische architecte Eliane Havenith, in samenwerking met M. Anneet. Het zal de perfecte locatie zijn om op 23 september 2021 het gesprek over vrouwen in hedendaagse designberoepen te voeren.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Learn more