M
o
r
e
t
h
a
n
1
0
0
D
e
s
i
g
n
E
v
e
n
t
s
i
n
t
h
e
c
i
t
y
Brussels Design September - Intro slide 1
Brussels Design September - Intro slide 2
Brussels Design September - Intro slide 3
Brussels Design September - Intro slide 4
50
100%
Go back to previous page

From - To

3.09 14.11

Place

Rue Américaine 27, 1060, Saint-Gilles
TENTOONSTELLINGEN

Reculer les murs

About

Duo Chevalier-Masson, Christof Hefti, Pierre-Marie et Nicolas Stolarczyk
Voorheen de veranderingen gelinkt aan de sanitaire crisis, programmeerde het Horta Museum een hedendaagse tentoonstelling als antwoord op de historische tentoonstelling "Ateliergeheimen, het Art nouveau ornament" gepresenteerd in juli 2020.

Gewijd aan 2D ornament en decoratie, maar vanuit een geheel eigentijds perspectief, heeft de artistieke commissie van het museum aan vijf Europese kunstenaars gevraagd om een behang te creëren dat past bij de locatie: het Brusselse en het Belgisch-Zwitserse duo Chevalier-Masson (www.chevalier-masson.be), de Parijse Pierre-Marie (www.pierremariegalerie.com), de Zwitser Christof Hefti, die zijn tijd verdeelt tussen Brussel en Berlijn (Instagram@c_hefti_2017) en de jonge Fransman Nicolas Stolarczyk (Instagram@nicolas.stolarczyk) die studeerde aan La Cambre en in Brussel werkt.

Hun ontwerpen, voor de gelegenheid geproduceerd door Atelier d'Offard in
Tours in Frankrijk (www.atelierdoffard.com), die gespecialiseerd is in historische papieren, zijn natuurlijk geplaatst in de kamers en de werkplaats van het huis die geen originele muurschilderingen of behangpapier van William Morris hebben.

Het is dus in Horta's studeerkamer en de rookkamer van het atelier dat de ontwerpen van Pierre-Marie en het duo Chevalier-Masson geïnstalleerd worden.De creaties van Christof Hefti en Nicolas Stolarczyk zullen worden voorgesteld in de slaapkamer en het boudoir van Simone, Horta's dochter.

De vijf kunstenaars hebben carte blanche gekregen om het behang te ontwerpen, maar het is hen verboden verder te gaan dan de ruimte die hun is toegewezen.

Zij hebben de vele interieurontwerpen die Victor Horta voor zijn manifest huis had bedacht en geanalyseerd, en hebben allen een gevoel voor decoratie, ornament en kleur uit eigen ervaring. Sommigen van hen zijn volwaardige ornamentalisten, anderen zijn meer ervaren in textiel, maar allen zijn werkzaam in de wereld van meubelen, decoratie, mode en musea.

Maar allen waarderen de eer en brengen eigentijdse motieven, hun eigen combinaties, kleurenschema's en interacties in met de architectuur van de kamer. Ze houden rekening met het meubilair dat de kamer inricht en de lichtinval, dat meer dan 120 jaar geleden werd ontworpen door Horta voor zichzelf. Met respect en durf passen zij hun visie en hun palet aan, aan deze plaats met een rijke geschiedenis, die ooit avant-garde was en die voor enkele maanden een andere avant-garde bied, door het oude te vermengen met hun meest recente creaties.

Aangezien het Horta-museum een perfect voorbeeld is van een combinatie van architectuur en decoratieve kunsten, is het tentoonstellingsprogramma toegespitst op architectonische of decoratieve kunst thema's uit de Art Nouveau, Art Deco of geheel eigentijdse periodes.
In de tentoonstelling "Reculer les murs" wordt voor het eerst de woordenschat van de jaren 1900 gecombineerd met het ornament van de jaren 2020.

Het Atelier d'Offard vervaardigt behangpapier in dezelfde geest, gebruik makend van de temperatechniek die in de 18e eeuw werd ontwikkeld om op een plaat af te drukken, maar met stempels die digitaal op een composietmateriaal werden gegraveerd.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Learn more