Young Design & Craft from Bratislava

Lezing: “School van de Toegepaste Kunsten in Bratislava (1928-1939)”, het Slowaakse designcentrum en de Tentoonstelling: “Young Design & Craft uit Bratislava“, Josef Vydra College van de Toegepaste Kunsten.

De lezing ‘School van de Toegepaste Kunsten in Bratislava (1928 – 1939)’ van de curator van het Slowaakse designcentrum, Simona Beresova, zal de geschiedenis van de School behandelen, gevolgd door de vertoning van verschillende documentaires. De School van de Toegepaste Kunsten, oftewel ŠUR, werd exact negentig jaar geleden, in 1928, opgericht en heeft zowel de Slowaakse beeldcultuur als het kunstonderwijs in Slowakije en Tsjechië fundamenteel beïnvloed. De School was een voorstander van de hervormingsbeweging in het internationale kunstonderwijs, met instellingen zoals het Duitse Bauhaus. Talrijke internationale kunstenaars, designers, architecten en kunstcritici zoals Hannes Mayer, Ernő Kállai en L. Moholy-Nagy hadden contacten met de school en hebben hun werk in Bratislava tentoongesteld.
De activiteiten van de School werden echter stopgezet in 1939. Na het einde van de 2de Wereldoorlog werd ter vervanging de open School of Art Industry opgericht, die tot op vandaag in Bratislava bestaat. Tentoonstelling van het studentenwerk uit de huidige activiteiten van verschillende schoolafdelingen, gemaakt uit verschillende materialen zoals papier, hout, steen, keramiek, textiel, etc. Deze zullen worden gepresenteerd in de exhibitie "Young Design & Craft uit Bratislava."

Josef Vydra School of Applied Arts, Slowakije
De Slowaakse School voor Toegepaste Kunsten van Josef Vydra in Bratislava, oorspronkelijk opgericht als de School of Creative Crafts (SCC) in 1928, is de oudste kunstacademie in Slowakije. Haar onderwijsmethodologie -en reikwijdte was bewust gekoppeld aan de groeiende Europese trend in het kunstonderwijs onder invloed van de Duitse avant-garde Bauhaus-school. Historicus, theoreticus van volkskunst, etnograaf en onderwijskundige Josef Vydra werd de oprichter en de eerste directeur van de SCC.
De SCC functioneerde tot 1938 toen, als gevolg van de invloed van het Europese fascisme, haar activiteiten werden stopgezet door de autoriteiten. Na de Tweede Wereldoorlog werd de School of Art Industries (SAI) opnieuw geopend.
De Josef Vydra School of Applied Arts (SAA) is een nieuwe naam voor onze school en karakteriserend voor het huidige concept en de specificatie van ontwikkelings- en avant-garde ideeën. Het curriculum omvat algemene en praktische vakken en wordt gespecificeerd volgens een specifieke cursus gericht op de synthese van theoretische, technische en kunstvaardigheden. Onze school heeft al verschillende generaties van belangrijke kunstenaars en experts opgeleid die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het Slowaakse kunstleven en haar vertegenwoordiging in de wereld.
In 2007 publiceerde het een boek van 500 pagina's met meer dan duizend foto's en kleurenreproducties die de geschiedenis van de school in kaart brengen vanaf haar oprichting tot heden.

Slowaaks Design Center, Bratislava
Het Slowaakse Design Centre (SDC) werd in 1991 opgericht door het Ministerie van Cultuur. De missie van SDC als de enige professionele organisatie voor dit veld is het verzamelen, opslaan en verspreiden van informatie over design, het initiëren en creëren van platforms voor ontwikkeling en ondersteuning van design in Slowakije, en het voorstellen van concepties van designontwikkeling.
Het doel van de SDC is om design, architectuur en toegepaste kunst in de samenleving te onderzoeken, te evalueren en te verklaren door middel van tentoonstellingen in het Slowaakse Museum van Design. Verder richt de SDC zich op de popularisering van design door verschillende kunstwedstrijden te organiseren. De presentatie van de kunst bevindt zich vervolgens in twee tentoonstellingsruimten, geleid door het SDC: Gallery SCD Satellite en het Slowaakse museum voor design. De SDC bereiden de enige gespecialiseerde publicatie over design in Slowakije voor en geven informatie over actieve ontwerpers uit het land.
SDC werkt samen met ontwerpers, bedrijven, agentschappen, overheidsadministraties, professionele internationale organisaties en scholen die zijn gespecialiseerd in design.

Tentoonsteling: 26.09 12am > 3pm & 5pm > 6.30pm Conferencie: 26.09 6.30pm > 8pm