Jouets à jouer - Objets dans la forêt

Op een moment waarop radical-design of contradesign weer helemaal terug is op internationaal niveau, stelt het Centro Studi Poltronova, in het kader van September Design 2018, een historische tentoonstelling voor in het Italiaans Cultureel Instituut in Brussel.
De symbolische objecten die werden ontworpen en geproduceerd eind jaren zestig en begin jaren zeventig, toen Poltronova onder de artistieke leiding van Ettore Sottsass stond, worden voor het eerst in één tentoonstelling samengebracht.

Zo omvat de ze onder meer de Superonda zitbank, de Sanremo lamp en de Mies zetel van Archizoom Associati; Sofo, zitbank en fauteuil, de T01 tafel, en de Gherpe en Passiflora lampen van Superstudio; de Ultrafragola spiegel van Ettore Sottsass evenals de iconische Joe fauteuil van De Pas, D’Urbino, Lomazzi.

De tentoonstelling poogt het provocerende karakter en de expressieve vitaliteit van deze objecten aan de bezoekers door te geven. Van het moment waarop ze werden ontworpen tot nu hebben ze in feite nog niets aan actualiteit ingeboet. Als het ware speelgoed op vervormde schaalgrootte, waren en zijn het nog steeds voorwerpen die zich afzetten tegen de vanzelfsprekende mechanismen van de consumptiemaatschappij dankzij een meervoudige functie die een volledige vrijheid van benadering garandeert.

Ook in de manier waarop ze is opgebouwd, en die, zoals in de ondertitel aangegeven, op esthetisch vlak naar de schilderijencyclus “de doorzichtige steden” van Alberto Savinio verwijst, geeft deze tentoonstelling de hevige kleuren en de buitensporige vitaliteit uit die periode weer, en suggereert ze dat het ook vandaag de dag nog mogelijk is hiermee affiniteit te voelen.

Event : 13.09.18 > 13.10.18