Season VIII - Meisenthal, The Age of Glass L'Âge du Verre

The Age of Glass is een groepstentoonstelling van een selectie recente en actuele kunst- en designwerken rond hedendaags glas, van de hand van meer dan 25 kunstenaars. De expositie gaat over de heropleving van artistiek en creatief glaswerk onder het label Made in Meisenthal, Frankrijk.

Ontwerpers: Werner Aisslinger, François Azambourg, Ferreol Babin, Berger & Berger, BL 119, Andreas Brandolini, Mark Braun, François Daireaux, David Dubois, Fabrice Domercq, Christelle Familiari, Grim Design, Stéphane Halmaï -Voisard, David Hanauer, Sabine Marcelis, Régis Mayot, Jasper Morrison, Françoise Petrovitch, Fred Rieffel, Berta Riera Pomes, Studio Monsieur, Claude Saos, Borek Sipek, V8 Designers, Tibor Weissmahr.

De glasfabriek van Meisenthal werd in 1704 opgericht in het noorden van het massief van de Vogezen, in het oosten van Frankrijk. Deze telde zo’n 650 werknemers en sloot haar deuren in 1969. In 1992 stak het Centre International d’Art Verrier (CIAV) van Meisenthal op het verlaten fabrieksterrein de smeltoven weer aan en werden in de ateliers hedendaagse kunstenaars onthaald. Zo wilde het CIAV het technisch erfgoed van de streek laten verder leven en de traditionele glasproductie in het moderne tijdperk integreren. Deze kunstenaars zijn enerzijds de glasmakers, met hun talent, kennis van het traditionele technische alfabet en enthousiasme, en anderzijds de ontwerpers, met hun eigen ideeënwereldje. Samen surfen ze op de drijfkracht om nieuwe objecten met een eigen verhaal te creëren. Voor de designers blijft niet enkel het glas maar verwordt het hele dorp van Meisenthal zelf tot de grondstof: zijn inwoners, het verlaten fabrieksterrein, de geesten van de arbeiders, de morgendauw, het majestueuze bos ... kortom de ziel van de locatie, die met haar unieke en bruisende energie ongetwijfeld doorschemert in de objecten die er gecreëerd worden.Het CIAV publiceert onder het merk Meisenthal-France kleine reeksen van glasobjecten die het resultaat zijn van een kruisbestuiving tussen een eeuwenlange technische traditie en de dromen van hedendaagse designers. De werken van deze tentoonstelling werden bedacht door kunstenaars en ontwerpers.Ze maken deel uit van open of beperkte reeksen, waarvan sommige unieke stukken of prototypes zijn.

Finissage Weekend : 8&9.09.2018 : Douglas Vase, 10 years, in presence of François Anzambourg