Objets de Madagascar

Het project Crabe d'Or ontstond uit de wens om iets op te bouwen op en samen met het eiland van Madagaskar. Het atelier put haar inspiratie uit de cultuur van het land, haar ambachtslui, haar grondstoffen en haar prachtige landschappen.
Wat vroeger veeleer een dorp was, is vandaag een heuse stad geworden. Het landschap van Antananarivo wordt getekenend door heuvels en zagerijen. Die zagerijen maken deel uit van het ambachtelijke erfgoed dat vooral draait rond de bewerking van hout, ijzer en klei.
Of het nu gaat om speciale, dagelijkse of architecturale designs, de ontwerpen van Crabe d'Or vloeien steeds voort uit de wisselwerking tussen architecten en vaklui, kennis en kunnen. Terwijl de ene ontwerpt, analyseert en fabriceert de andere.
In het Malagassisch staat het woord “volana” zowel voor maan als maand. In de taal wordt de tijdsnotie gelinkt aan de natuur waardoor deze laatste integraal deel uitmaakt van het denken, en toch staat ze de laatste jaren zwaar onder druk. Binnen tweehonderd jaar zal het eiland volledig ontbost zijn door de gebruikte landbouwmethode “tavy” - het verbranden van primaire bossen om er rijstvelden en weiland van te maken. Wij werken ook aan een project rond landgebruik in de Hooglanden van het “rode eiland” om het evenwicht tussen mens, gedrag en omgeving te bevorderen.