Mechanical

Door digitale technieken en automatisering hebben we de beschikking gekregen over allerlei instrumenten die ons leven eenvoudiger en gemakkelijker maken. Anderzijds raken we daardoor vele vermogens en vaardigheden kwijt die vroeger vanzelfsprekend waren. Langzamerhand verliezen we ons gevoel voor oriëntatie en kunnen we niet meer plannen, en als Google ons de informatie niet geeft die we zoeken, denken we al gauw dat die niet bestaat. Analoog hieraan draven er nieuwe generaties studenten op die door de massieve verbreiding van 3D-modellering en 3D-druktechnieken hun intuïtie voor materiaal en de tektoniek ervan en hun gevoel voor maatstaf kwijt dreigen te raken. Misschien betreft het slechts een overgangsperiode en komt daarna de periode van de bionica, waarbij het totaal aan technologieën van nu zal worden belichaamd in wezens die in alle opzichten nieuw zijn.

Maar voordat het zover is, willen we studenten de ervaring meegeven van de levensechte wereld middels analoge werkwijzen – schetsen uit de hand, werken met materialen in werkplaatsen, en het gebruik van fundamentele mechanische principes.

Onze presentatie is gericht op de mechanische aandrijving van allerlei producten en kunstvoorwerpen. De studenten van het atelier Productdesign hebben analoge uurwerken, grammofoons, speelgoed en bewegende sculpturen vervaardigd en daarbij de "ingewanden" van oude wekkers, naaimachines, mechanische opwindmotoren en de hierbij toegepaste principes gebruikt.

We geloven in de speelsheid, maar ook in de esthetiek van machines. Immers, daarmee kunnen we onze virtuele horizon verbreden.