About us

About Us

Brussels Design september 2020

Meer dan 100 designevenementen 

 

Brussels Design September is the place to be voor liefhebbers van design en bundelt meer dan 100 culturele en commerciële evenementen in Brussel. Een maand lang wordt de stad omgetoverd tot een platform voor ontmoetingen met tal van Belgische en internationale designers. 

Het aanbod van Brussels Design September bestaat uit een waaier aan tentoonstellingen, conferenties, een Arts & Crafts parcours, Commerce Design Brussels en de Brussels Design Market. Allemaal plaatsen voor dialoog en ontmoetingen tussen designers, architecten en designliefhebbers. Een heus stadsparcours waarop je allerhande winkels, pop-up stores, galeries en culturele ruimtes kan ontdekken. 

Het programma staat in het teken van de nieuwste trends in de Belgische en de internationale designwereld. Trouw aan de multidisciplinaire geest van het evenement gaat er ook speciale aandacht naar de verschillende bewegingen, invloeden, referenties en ambachten die een rol spelen in het hedendaags design. 

 

Sprekers van de 14 edities van Design September 

 

Marie-Ange Guilleminot, Francisco Gomez Paz, Maarten Ceulaer, Paola Navone, Ross Lovegrove, Marcin Rusak, Patrick Norguet, Studio 5.5, Michael Anastassiades, Nacho Carbonell, Piet Stockmans, Nathalie Dewez, Renato Toso & Noti Massari, Gaetano Pesce, Marten Claesson, Eugeni Quitllet, Carlo Massoud, Erwan Bouroullec, Ora-ïto, Alberto Meda, Alain Bertau, Jakob & Macfarlane, Ron Arad, David Trubridge, Maarten Baas, Jurgen Bey, 5.5 Designers, Patrick Jouin, Karim Rashid, Barber Osgerby, Mathieu Lehanneur, Tom Dixon, Ineke Hans, Kiki van Eijk, Michele De Lucchi, Harri Koskinen, Arik Levy, Inga Sempe, Mario Botta, Patricia Urquiola, Benjamin Hubert, Ionna Vautrin, Michael Young, Matali Crasset, Marimekko / Maija Louekari, Konstantin Grcic, Amaury Paudray, Big Game, Pastoe, Terence Woodgate, Ronan Bouroullec, Lucie Koldova, Julien De Smedt, Dyson/ Nick Schneider, Studio Job, Mario Bellini, Alfredo Häberli, Xavier Lust.

 

Brussel stad van Design

 

Vandaag, meer dan ooit, willen we het imago van Brussel als dynamische en aantrekkelijke stad versterken. We zetten de innovatie van onze jonge designers in de kijker maar geven ook door verschillende designevenementen de commerciële krachten van onze stad een stimulus.  

Niemand ontkent nog dat Brussel zich de laatste jaren heeft ontwikkeld als designstad, en dit dankzij het talent en de vindingrijkheid van onze designers. Design begint steeds meer zijn plaats te krijgen in de stad. Design September heeft zich altijd met de stad willen verbinden om haar diversiteit tot uitdrukking te brengen. Het belang van het evenement en zijn invloed zijn dan ook steeds meer merkbaar: design, in zijn diverse vormen, neemt een steeds belangrijkere plaats in het Brusselse dagelijkse leven in. Stadsmeubilair, installaties, verlichting: de innovatie van onze designers neemt zijn plaats in het stadsbeeld in. 

En dit met een positieve return voor de stad: qua uitstraling maar ook op economisch en toeristisch vlak. Brussel heeft belang bij dit soort evenementen die innovatie en creatie in de schijnwerpers zetten. Design September, samen met de steun van het  Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, de Stad Brussel en de verschillende publieke en private partners, is trots om daartoe bij te dragen. 

 

Design September Highlights

 

Dit jaar zal Brussels Design September zich richten op verandering. Na de gezondheidscrisis is het inderdaad belangrijk om zich opnieuw te kunnen richten op waarden als verantwoorde consumptie, voorrang voor nabijheid, een nieuwe organisatie van het reizen, een herinterpretatie van de rol van objecten en dus een andere lezing van wat essentieel, noodzakelijk of nutteloos is. 

Er zullen drie thema's worden behandeld. 

In de eerste plaats de steun van de jonge hedendaagse Belgische en Brusselse creatie. 

In 2020 zullen er geen eregasten uit het buitenland zijn, maar eerder een schijnwerper op 50 jonge Belgische ontwerpers die individueel worden voorgesteld via onze website en dan de kans krijgen om hun ontwerpen live te verkopen op Tour&Taxis eind september, tijdens de 2de editie van de Contemporary Design Market.

Het tweede thema wordt ingezet in een Arts&Crafts parcours dat  ambacht en de verschillende atelierbezoeken in de kijker zet. Creatie, handwerk en collectief werk, om de kunst van de ambachtsman te belichten... op het menu plannen we een twintigtal atelierbezoeken te organiseren. Er wordt een reeks animaties en getuigenissen voorbereid. 

Tot slot, Upcycling. Bewaren, recycleren, creëren, herstellen, dat zijn de sleutelwoorden van deze dynamiek waarvoor we in nauwe samenwerking met Fablabs en een vijftiental designers zullen werken, ... In deze wereld waar de grondstoffen steeds beperkter en duurder worden, is het essentieel om de materialen die bestemd zijn om te worden weggegooid, te herwaarderen. 

Tentoonstellingen van gerenommeerde ontwerpers in emblematische plaatsen van de stad zoals het Horta huis, BOZAR, het ADAM - Brussels Design Museum zullen het culturele aanbod van deze 2020-editie versterken.

 

Contemporary Design Market

 

Flanders DC, Brussels Design September en Wallonie Design stellen met trots de lancering voor van de Contemporary Design Market, powered by ikkoopbelgisch.

De Contemporary Design Market zal plaatsvinden op hetzelfde moment en op dezelfde locatie als de Brussels Design Market, het grootste event gewijd aan 20ste eeuws-design, met jaarlijks meer dan 7.000 bezoekers. Voor deze editie zal er een aparte ruimte vrijgemaakt worden waar hedendaags design getoond en verkocht wordt.

 

Contemporary Design Market is een exclusief presentatie- en verkoopmoment voor zowel bekende als opkomende Belgische designers en merken. Als deel van het Design September programma is de Contemporary Design Market een uniek moment om Belgisch design te ontdekken en kopen alsook om de ontwerpers zelf te ontmoeten. Professionelen, verzamelaars, pers, architecten en andere designliefhebbers worden uitgenodigd om het allerbeste van de hedendaagse designscène te ontdekken. Deelnemers worden geselecteerd door een experten comité.

 

Best of Vintage 

 

Voor de 28e editie van de Brussels Design Market, plaatsen we dit jaar de vintage winkels van de hoofdstad extra in de kijker door een stedelijk parcours voor te stellen van vintage zaken. Dit parcours brengt vintage liefhebbers naar alle uithoeken van Brussel om prachtige adressen te ontdekken die gespecialiseerd zijn in design uit de 20e eeuw! 

 

Commerce Design Awards Parcours

 

Dit evenement stimuleert de samenwerking tussen winkeliers en professionals uit de designwereld (decorateurs, interieurarchitecten, designers, ...) in het Brussels Gewest. Een wedstrijd die de inrichting van de winkels naar een hoger niveau tilt. In samenwerking met hub.brussels. Francis Metzger zit de jury voor deze editie voor. Om het belang van de inrichting door professionnele vakmensen te onderstrepen, zullen we de lauraten extra in de werf zetten : een parcours waar het publiek de nieuwe realisaties zal ontdekken.