About us

About Us

Brussels Design september 2019

Meer dan 100 designevenementen 

 

Brussels Design September is the place to be voor liefhebbers van design en bundelt meer dan 100 culturele en commerciële evenementen in Brussel. Een maand lang wordt de stad omgetoverd tot een platform voor ontmoetingen met tal van Belgische en internationale designers.

Het aanbod van Brussels Design September bestaat uit een waaier aan tentoonstellingen, conferenties, een Arts & Crafts parcours, Commerce Design Brussels en de Brussels Design Market. Allemaal plaatsen voor dialoog en ontmoetingen tussen designers, architecten en designliefhebbers. Een heus stadsparcours waarop je allerhande winkels, pop-up stores, galeries en culturele ruimtes kan ontdekken.

Het programma staat in het teken van de nieuwste trends in de Belgische en de internationale designwereld. Trouw aan de multidisciplinaire geest van het evenement gaat er ook speciale aandacht naar de verschillende bewegingen, invloeden, referenties en ambachten die een rol spelen in het design van vandaag. 

 

Sprekers van de 13 edities van Design September 

 

 

Ross Lovegrove, Marcin Rusak, Patrick Norguet, Studio 5.5, Michael Anastassiades, Nacho Carbonell, Piet Stockmans, Nathalie Dewez, Renato Toso & Noti Massari, Gaetano Pesce, Marten Claesson, Eugeni Quitllet, Carlo Massoud, Erwan Bouroullec, Ora-ïto, Alberto Meda, Alain Bertau, Jakob & Macfarlane, Ron Arad, David Trubridge, Maarten Baas, Jurgen Bey, 5.5 Designers, Patrick Jouin, Karim Rashid, Barber Osgerby, Mathieu Lehanneur, Tom Dixon, Ineke Hans, Kiki van Eijk, Michele De Lucchi, Harri Koskinen, Arik Levy, Inga Sempe, Mario Botta, Patricia Urquiola, Benjamin Hubert, Ionna Vautrin, Michael Young, Matali Crasset, Marimekko / Maija Louekari, Konstantin Grcic, Amaury Paudray, Big Game, Pastoe, Terence Woodgate, Ronan Bouroullec, Lucie Koldova, Julien De Smedt, Dyson/ Nick Schneider, Studio Job, Mario Bellini, Alfredo Häberli, Xavier Lust.

 

Brussel stad van Design

 

Brussel heeft zich ongetwijfeld ontwikkeld als Design stad de laatste jaren. En dit dankzij het talent en de bekwaamheid van onze designers. Design September heeft zich altijd aan de stad willen verbonden om haar diversiteit te vertalen. Het belang van het evenement en zijn invloed zijn steeds meer merkbaar : design tekent een steeds belangrijkere plaats in het brusselse dagelijksleven. Stadsmeubliier, installatie, lichten; innovatie van onze designers trekken het stedelijk beeld in.
En dit met een positieve return voor de stad : qua uitstraling maar alsook op economisch en touristisch vlak. Brussel heeft belang aan dit soort evenementen die innovatie en creatie in schijnwerpers zetten. Design September is trots om daar bij te dragen. 

 

 

 

Design September Highlights

 

Dit jaar, stelt Brussels Design September een aantal nieuwe zaken voor. Tentoonstellingen van erkende designers in iconische plaatsen in de stad zoals het Horta Huis, BOZAR, Kindermuseum of ook nog ADAM - Brussels Design Museum, versterken het culturele aanbod van deze editie.

De Brussels Design Market benadrukt het image van Brussel, stad van de vintage: een vintage parcours in de stad, een niew Contemporary Design Market in Tour & Taxis en nog heel wat andere events vieren de 27ste  editie van Brussels Design Market, tegenwoordig de grootste vintage markt in Europa. 

Het parcours Arts&Crafts plaats dan weer keramisch in de spotlights. Ateliers van keramisch krijgen een ereplaats.  Een collectieve tentoonstelligen zal dan ook plaatsvinden in de Area 42. Tenslotte nieuwe producten van Belgische designers zullen voorgesteld worden van Xavier Lust.

 

Arts & Crafts Parcours Focus on keramisch

 

In het kader van onze focus op keramiek zal er een grote collectieve tentoonstelling plaatsvinden. Jean-francois Declerq en Aurélien gendras zullen voor de curatie zorgen. Met deze tentoonstelling willen we dit medium in de kijker zetten en Keramiek voorstellen als ambachtelijke kunst. Enkele grote namen (Belgisch en internationaal) van de  hedendaagse Keramiek zullen vertegenwoordigd zijn. De stukken, sculpturaal of functioneel die getond zullen worden zijn uniek of behoren tot een gelimiteerde serie. 

De verschijning van ambachtelijke kunst keramiek dateert van de jaren veertig ( beweging van de Arts&Crafts in Engeland),  als gevolg van achteruitgang van de traditionele en industriële keramiek, begin van de twintigste eeuw. Toch merken we een enorme interesse voor dit medium bij de experts, collectioneurs, kunstliefhebbers sinds een decennia. Dit fenomeen heeft ervoor gezorgd voor een duidelijke vernieuwing van de keramiek en de passage van status van ambachtelijke naar kunst. De Duitse Socioloog Nathalie Heinich zal deze passage in 2010 “Artification” noemen. Keramisten beginnen nieuwe gebruiken onderzoeken, weg van de oude artisanale, decoratieve en functionele vormgeving. Ze bewerken de klassieke technieken van de materie, vervagen de grens tussen ambacht en kunst en brengen keramiek in de binnen de hedendaagse kunst. 

Voor deze eerste selectie gewijd aan de hedendaagse keramiek brengen unieke kunststukken van keramisten erkend op de internationale podium zoals Enric Mestre, Grégoire Scalabre, David Umemoto, Lucien Petit, Bela Silva, Frédérick Gautier, Maarten Stuer.   

En tweede selectie zal meer gericht worden op functionele objecten. Deze stukken vertalen de toenemende interesse van het publiek voor “hand made” objecten. Een antwoord op de nood aan echtheid, en traditie. 

We zullen (her)ontdekken het werk van Pascale Risbourg, Patrick Jadot, Bernard Champon, Eloïse Maës, Audrey Werthle. 

Een derde selectie (Itinérance #14) zal design tonen van artiesten vertegenwoordigd door Atelier Jespers : Nada Debs, Andrea Branzi, Damien Gernay, Studio Krsjt, Alain Berteau, Claude Aiello, Labaye-Sumi et Bou-Ge.

 

Vintage Design Route

 

Voor de 27e editie van de Brussels Design Market, plaatsen we dit jaar de vintage winkels van de hoofdstad extra in de kijker door een stedelijk parcours voor te stellen van vintage zaken. Dit parcours brengt vintage liefhebbers naar alle uithoeken van Brussel om prachtige adressen te ontdekken die gespecialiseerd zijn in design uit de 20e eeuw! 

 

Commerce Design Awards Parcours

 

Dit evenement stimuleert de samenwerking tussen winkeliers en professionals uit de designwereld (decorateurs, interieurarchitecten, designers, ...) in het Brussels Gewest. Een wedstrijd die de inrichting van de winkels naar een hoger niveau tilt. In samenwerking met hub.brussels. Francis Metzger zit de jury voor deze editie voor. Om het belang van de inrichting door professionnele vakmensen te onderstrepen, zullen we de lauraten extra in de werf zetten : een parcours waar het publiek de nieuwe realisaties zal ontdekken.